Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Actiemaand tegen dikkedarmkanker

Eén op de zeven kankers die in Vlaanderen wordt vastgesteld is dikkedarmkanker. Jaarlijks krijgen meer dan 5.000 mensen de diagnose, ongeveer 1.750 mensen sterven per jaar aan deze ziekte. De preventie en gevolgen van dikkedarmkanker worden in maart overal in de kijker gezet.

Dikkedarmkanker ontwikkelt zich langzaam, het duurt gemiddeld 10 jaar vooraleer een poliep (een uitstulping in de wand van de dikke darm) zich ontwikkelt tot een kwaadaardig gezwel. Hierdoor kan dikkedarmkanker in veel gevallen vroegtijdig of zelfs voor het om kanker gaat, opgespoord worden.

Alle mannen en vrouwen van 56 tot en met 74 jaar krijgen om de twee jaar een uitnodiging om aan het bevolkingsonderzoek deel te nemen. Zij krijgen met de post een gratis afnameset om thuis een staal van hun stoelgang te nemen en op te sturen naar het lab. Daar wordt de hoeveelheid bloed in de stoelgang gemeten. Binnen de twee weken ontvangen de deelnemer en zijn (huis)arts het resultaat. Als alles in orde is, ontvangt de deelnemer na twee jaar opnieuw een afnameset. Dit loopt zo verder tot en met het jaar waarin je 74 bent.

In 2015 heeft 65,4% van de Riemstenaren in deze leeftijdsgroep zich preventief laten onderzoeken. Dat is al een mooi cijfer, maar het betekent tegelijk dat 34,6% van de mannen en vrouwen in de doelgroep zich in 2015 niet preventief heeft laten testen. Nochtans is deelname aan dit bevolkingsonderzoek een kleine stap en uitermate belangrijk om de ziekte tijdig op te sporen en te behandelen.

Meer informatie vind je op www.bevolkingsonderzoek.be


Comments