Bekendmakingen en openbare onderzoeken

Print

Op deze pagina vind je de lopende openbare onderzoeken en bekendmakingen van de gemeente Riemst.

Bekendmaking openbaar onderzoek "DEFINITIEVE VASTSTELLING TOT OPHEFFING GEMEENTEWEGEN : VOETWEG NR.43 TE ZICHEN-ZUSSEN-BOLDER ACHTER MERGELSTRAAT, GEDEELTE TUSSEN REGGERSTRAAT EN WATERSTRAAT

De gemeenteraad van Riemst heeft op 5 februari 2024 de opheffing van gemeenteweg nr. 43 achter de Mergelstraat, gedeelte tussen Reggerstraat en Waterstraat definitief goedgekeurd. Tegen de beslissing werd geen beroep ingesteld bij de Vlaamse Regering.

De gemeenteraadsbeslissing heeft uitwerking veertien dagen na de bekendmaking ervan in het Belgisch Staatsblad.

 

Gemeenteraadsbesluit 05-2-2024 voor definitieve vaststelling tot opheffing gemeentewegen: voetweg nr. 43 te Zichen-Zussen-Bolder

Grafisch plan tot opheffing rooilijn

 

Bekendmaking openbaar onderzoek over de voorlopige opheffing van de bescherming als monument/dorpsgezicht

Bekendmaking openbaar onderzoek over de voorlopige opheffing van de bescherming als monument/dorpsgezicht

Op 1 februari 2024 ondertekende de Vlaamse minister van onroerend erfgoed:

  • het besluit tot voorlopige opheffing van het ministerieel besluit van 17 maart 1995 houdende de bescherming als dorpsgezicht van de omgeving van het “Hof de Méan”, Bolderstraat 60-62 en de Meanstraat 2A;
  • het besluit tot voorlopige opheffing van het ministerieel besluit van 17 maart 1995 houdende de bescherming als monument van het gemeentehuis van Millen, Kromstraat 21;
  • het besluit tot voorlopige opheffing van het ministerieel besluit van 17 maart 1995 houdende de bescherming als monument van de kapel “Onze-Lieve-Vrouw, de la Brassinnestraat (zonder nummer);
  • het besluit tot voorlopige opheffing van het ministerieel besluit van 17 maart 1995 houdende de bescherming als monument van het voormalig klooster- en schoolgebouw, Kattestraat 7.

Het openbaar onderzoek opent op 8 maart 2024 en sluit op 6 april 2024.

De besluiten tot voorlopige opheffing en de opheffingsdossiers liggen gedurende deze periode enkel op afspraak ter inzage bij de gemeentelijke dienst Omgeving, Maastrichtersteenweg 2b te 3770 Riemst.

U kan deze documenten ook digitaal raadplegen bij Team Infopunt Erfgoed van het Agentschap Onroerend Erfgoed, Herman Teirlinckgebouw op de site Thurn & Taxis, Havenlaan 88 te 1000 Brussel. U kan een afspraak maken op het nummer 02 553 16 50.

Zodra het openbaar onderzoek start, vindt u deze informatie ook terug op de website van het Agentschap Onroerend Erfgoed: https://openbareonderzoeken.onroerenderfgoed.be

Tijdens het openbaar onderzoek kunnen er opmerkingen en bezwaren worden ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, Maastrichtersteenweg 2b te 3770 Riemst. Dit kan analoog per aangetekende brief (of een afgifte tegen ontvangstbewijs) of digitaal via het e-mailadres wonen@riemst.be

Rechtsgrond:
Dit openbaar onderzoek vindt plaats in uitvoering van het Onroerenderfgoeddecreet van 12 juli 2013 en het Onroerenderfgoedbesluit van 16 mei 2014.

Openbaar onderzoek Cimenterie - Eloy Travaux

Van 10 maart tot 10 april loopt een openbaar onderzoek over de aanvraag van een vergunning met milieueffectenrapport voor het inrichten en bouwrijp maken van een braakliggend industrieterrein in Haccourt, met aanleg van een weg.

De documenten vindt u ter inzage op: https://kluis.omgeving.vlaanderen.be/index.php/s/EbJ5qq6bxoi3AKZ

Bezwaren, opmerkingen en adviezen indienen kan op volgende manieren tot 10 april 2024:

  • Met de post op één van volgende adressen:
    • Administration communale, Service Urbanisme, Rue du Frêne 38, 4690 Bassenge
    • Administration Communale, Service Urbanisme, Rue de Maestricht 7, 4607 Berneau
    • Administration communale, Service Environnement, Rue des Ecoles 4, 4684 HACCOURT
    • Administration Communale, Rue des Récollets 1, 4600 VISE
  • Of per mail via: laurence.blaffart@vise.be

Publieke inspraak over de kennisgeving van het plan-MER voor het Besluit van de Vlaamse Regering over extern salderen

De Vlaamse Regering stelde op 10 maart 2023 de programmatische aanpak stikstof (PAS) vast. De PAS is een omvattend, realisatiegericht beleidsprogramma dat bijdraagt tot de realisatie van de instandhoudingsdoelstellingen voor Europees beschermde natuur door de depositie van stikstof op Speciale Beschermingszones structureel en planmatig terug te dringen.

Met het decreet over de programmatische aanpak stikstof (het ‘Stikstofdecreet’) legde het Vlaams Parlement eind januari 2024 onder meer de rechtsgrond vast voor specifieke emissie-reducerende maatregelen die vervat zijn in de PAS, en voor beoordelingskaders voor de stikstofimpact van vergunningsplichtige activiteiten. Het Stikstofdecreet trad op 23 februari 2024 in werking.

Het Stikstofdecreet verwijst naar de mogelijkheid tot extern salderen in het kader van de individuele passende beoordeling. Extern salderen houdt in dat een vergunningsplichtig project – de saldonemer – voor het terugdringen van zijn stikstofemissies beroep kan doen op emissies die door een ander project – de saldogever – worden stopgezet. Het Stikstofdecreet voorziet dat de Vlaamse Regering de voorwaarden voor extern salderen vaststelt via een op te maken Besluit (‘BVR extern salderen’).

De Vlaamse Regering onderzoekt door middel van een plan-milieueffectrapportage (plan-MER) en de bijhorende passende beoordeling onder welke voorwaarden extern salderen mogelijk is in het kader van het Stikstofdecreet, en onderzoekt de mogelijke effecten van extern salderen op mens en milieu. Een eerste stap daarin is de publicatie van een kennisgevingsnota. In die nota vindt u onder meer een beschrijving van het plan en een voorstel van de methode waarop de milieueffecten van dat plan in het uiteindelijke plan-MER beschreven en bestudeerd zullen worden.

U wordt uitgenodigd om deel te nemen aan de inspraakprocedure.

Van 5 april tot en met 3 juni 2024 kunt u de kennisgevingsnota inkijken en opmerkingen geven. U kunt de milieueffecten aangeven die volgens u onderzocht moeten worden en de manier waarop dat het best kan gebeuren. Bovendien kunt u voorstellen formuleren voor alternatieven.

De kennisgeving kan geraadpleegd worden in de dossierdatabank op www.mervlaanderen.be, op de website https://www.vlaanderen.be/stikstof, bij de Vlaamse gemeenten en op hun website.

Tot en met 3 juni 2024 kunt u uw opmerkingen bezorgen aan het Team Omgevingseffecten van het Departement Omgeving. U doet dat bij voorkeur via het digitaal inspraakformulier (www.omgeving.vlaanderen.be/digitaal-inspreken-op-een-kennisgevingsnota). U kunt uw reactie ook via mail bezorgen aan mer@vlaanderen.be, ter plekke overmaken aan het Team Omgevingseffecten in Brussel of met de post versturen naar onderstaand adres.

Departement Omgeving
Team Omgevingseffecten
Milieueffectrapportage
Plan-MER BVR Extern Salderen (PL0311)
Koning Albert II-laan 20 bus 8
1000 BRUSSEL

Meer informatie over milieueffectrapportage vindt u op omgeving.vlaanderen.be/milieueffectrapportage of telefonisch via het gratis nummer 1700.