Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Boter bij de vis

Foto bovenaan: uit de collectie van Marcel Bastiaens

De problematische voedselsituatie en de creativiteit van de Belgische bevolking staan centraal in de expo ‘Boter bij de Vis. Landbouw, Voeding en Eerste Wereldoorlog’. Deze tentoonstelling reist in 2017 door Haspengouw en houdt naast Borgloon en Gingelom ook halt in Riemst!

Wat schaft de pot? Deze vraag liet de Belgische bevolking gedurende de hele oorlog niet los. Voedsel was schaars en duur, bijna het hele gezinsbudget werd eraan gespendeerd. Tijdens de oorlog was er grote nood aan goede boter en door de schaarste aan vlees was vis het alternatief bij uitstek. Tijdens de tentoonstelling ‘Boter bij de Vis’ ontdek je hoe men tijdens de oorlog omging met de problematische voedselsituatie.

De expo wordt aangevuld met lokale informatie over voeding en landbouw tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hiervoor kreeg Erfgoed Haspengouw de welgekomen hulp van G.O.G.R.I. (Geschied- en Oudheidkundig Genootschap van Riemst).

Tentoonstelling bezoeken?

Van 3 april tot 29 mei is de tentoonstelling gratis te bezichtigen in De Boekerij, Paenhuisstraat 13, Riemst. Gelieve rekening te houden met volgende openingsuren:

  • Maandag, donderdag en vrijdag: 14.00 u. - 19.00 u.
  • Woensdag: 10.00 u. - 12.00 u. en 14.00 u. – 19.00 u.
  • Zaterdag: 14.00 u. – 17.00 u.

 

Van 3 juni tot 25 juni is de tentoonstelling gratis te bezichtigen in De Smokkelmolen, Kleine Molenstraat 9, Kanne. Gelieve rekening te houden met volgende openingsuren:

  • Zaterdag en zondag: 10.00 u. – 17.00 u.

 

Rondleidingen

Geïnteresseerden kunnen zich door vrijwilligers van G.O.G.R.I. gratis laten rondleiden doorheen de expo. De rondleidingen zijn gratis en vinden plaats in De Boekerij, Paenhuisstraat 13, Riemst. Rondleidingen zijn mogelijk van 3 april tot 29 mei, voor groepen en scholen kan dit tijdens de openingsuren. Reserveren kan via info [at] erfgoedhaspengouw [dot] be of tel. 011 70 18 30. Geef bij reservatie je contactgegevens, de grootte van de groep en de datum van voorkeur door.

Rondleidingen voor individuele bezoekers vinden plaats op zaterdag, telkens om 14.00 u. en 16.00 u.

Comments