Adopteer een boomspiegel

Meer kleur in jouw straatbeeld? Adopteer een boomspiegel en ontvang maximaal € 50,- om jouw straat van een boomtuintje te voorzien. 

Een boomspiegel? Wat?

Een boomspiegel is het stukje grond rond de stam van een boom. Vaak staan er vuilnisbakken of fietsen tegen de boom geparkeerd, maar je kan deze ongebruikte ruimte ook als een verlengde van je tuin zien. Mooi en nuttig, dus!

Hoe werkt het?

 1. Adopteer een boomspiegel

Vul het aanvraagformulier in. Boomtuinen krijgen een boombordje, zodat groenbeheerders deze met rust laten. Voor het adopteren van een boomspiegel kleiner dan 1,5 m² ontvang je € 30,- en voor het adopteren van een boomspiegel groter dan 1,5 m² ontvang je € 50,-.

Tip! Als er verharding rond een boom ligt, kan de boomspiegel soms ook vergroot worden. Heb je hier interesse in? Geef dit dan aan via milieu@riemst.be.

 1. Alles begint bij de bodem

Een gezonde bodem verhoogt de kans dat je boomtuintje slaagt. Haal eerst het ongewenste groen weg. Maak vervolgens voorzichtig de bodem los. Let op dat je de boomwortels niet beschadigt! Verbeter de bodem met organisch materiaal zoals compost. Verhoog de grond rondom de stam niet, anders kan de boom doodgaan.

 1. Planten of zaaien maar!

Omdat bomen schaduw geven en een groot wortelstelsel hebben, zijn niet alle planten even geschikt voor het beplanten van een boomtuin. Eenjarigen, bodembedekkers, vaste planten en bollen wortelen niet te diep en zijn dus geschikt. Door de grond helemaal te bedekken met planten, geef je onkruid minder kans en heb je weinig onderhoud.

 1. Water geven en geniet!

Geef je boomtuin in het begin wat extra water. Gebruik het liefst regenwater uit een regenton, dat is het beste voor de planten en de natuur. Klaar en genieten maar!

Welke planten kies ik best?

Ligt je boomtuintje in de zon of in de schaduw? Kies uit onderstaande plantenlijst de juiste soorten om je boomtuintje aan te leggen. Enkel de planten die voorkomen op deze lijst worden toegelaten!

We geven je alvast een idee van leuke combinaties:

 • Plantcombinatie lichte boomtuin: 1 x zwarte toorts, 3 x duifkruid, 3 x gewone margriet, 2 x muskuskaasjeskruid, 2 x wilde marjolein, 3 x prachtklokje en 20 x boerenkrokus
 • Plantcombinatie donkere boomtuin: 3 x dagkoekoeksbloem, 2 x gevlekt longkruid, 2 x gevlekte dovenetel, 4 x kruipend zenegroen, 2 x eikvaren, 2 x gewone vogelmelk, 10 x gewoon sneeuwklokje en 10 x wilde narcis

Bekijk de toegelaten plantenlijst

Waar hou ik rekening mee?

 • Zorg ervoor dat er steeds een meter breed verhard blijft van het voetpad zodat rolstoelpatiënten kunnen passeren.
 • Omliggende paden en wegen moeten goed bereikbaar en zichtbaar blijven voor verkeer. Snoei snelle groeiers op tijd.
 • Gebruik geen bestrijdingsmiddelen en kunstmeststoffen.
 • De gemeente moet soms kabels of leidingen vervangen in de ondergrond. Ze proberen schade te voorkomen aan jouw boomtuintje, maar dat lukt niet altijd.
 • Ga je verhuizen of kun je de boomtuin niet meer onderhouden? Geef het door aan de gemeente Riemst zodat jullie samen naar een oplossing kunnen zoeken. Misschien kan een buurtgenoot het onderhoud overnemen?
 • De boomspiegel is niet geschikt voor kunstgras, grind, hekken, beelden, plantenbakken en planten met diepe wortels. Aan de boom mag niets bevestigd worden.

Reglement en aanvraagformulier
 

Hoe kan ik mijn buurt nog meer vergroenen?

Bij de premies en toelagen vind je veel informatie en inspiratie over het ontharden, vergroenen en klimaatbestendig maken van je huis, tuin en buurt. Zoals bijvoorbeeld het ontharden van je voortuin of het aanleggen van een geveltuintje of groendak. Door het aanleggen van een boomtuintje met bij- en vlindervriendelijke planten geef je ze voedsel of een schuilplaats. Tegelijk help je ook nog eens de omgeving afkoelen.