Vragen over het Coronavirus?

Bekijk hier alle actuele informatie: https://www.info-coronavirus.be/nl/ @be_gezondheid0800 14 689

Jeugd

Peuters en kleuters

Een aparte vertel- en leeshoek voorzien van kleurrijke kussens nodigt de allerkleinsten uit tot snuffelen in talrijke prentenboeken. Op elk prentenboek vind je de letter P van peuters of een K van kleuters. De peuterboeken vind je in het boekenhuisje; de kleuterboeken staan in de overige rekken en in de bakken.

Kinderen van 6 tot 13 jaar

De collectie kinderboeken is met zorg samengesteld en omvat een goede mix van populaire en kwaliteitsvolle boeken. De boeken zijn ingedeeld volgens leeftijd. Op het rek en op de boeken vind je de volgende aanduidingen:

  • c: van 6 tot 8 jaar
  • b: van 8 tot 10 jaar
  • a: van 10 tot 12 jaar

Sommige boeken hebben een gekleurd etiket met het 'leesniveau' of het etiket 'Makkelijk lezen'.

Leesniveau


Een ruime collectie eerste leesboekjes vind je in een rek apart. Naargelang van de moeilijkheidsgraad (AVI-niveau) hebben alle boekjes een nopje met een andere kleur. Jonge lezertjes kunnen zo een boek kiezen dat aansluit bij hun leestechnisch niveau.

Makkelijk lezen


Speciaal voor kinderen met leesmoeilijkheden zijn er makkelijk te lezen en toch boeiende verhalen, te herkennen aan het etiket 'Makkelijk lezen'.

Jongeren van 13 tot 18 jaar

Jongerenboeken

Speciaal voor jongeren van 13 tot 18 jaar voorzien van het nopje 'J' zijn ingedeeld in leeftijdscategorieën voorzien van een kleurenaanduiding. Zowel naar stijl als naar inhoud zijn deze boeken aangepast aan deze leeftijd, thema's als verliefd zijn, pesten, drugs, de dood en incest komen aan bod. Een aantal van deze boeken vind je jaarlijks terug op schoollijsten.
Een lijstje met leessuggesties ligt ter inzage.

Informatieve jeugdboeken

In deze boeken vind je informatie over allerlei onderwerpen, handig voor spreekbeurten of andere schoolopdrachten ... of om iets meer te leren over je hobby. De boeken staan per onderwerp opgesteld volgens het systeem ZIZO = Zonder Inspanning ZOeken, een indeling in verschillende hoofdrubrieken zoals wetenschappen, natuur-planten-dieren, geschiedenis enz.

Elke hoofdrubriek heeft een eigen kleur en op de boeken is een gekleurd pictogram aangebracht. Op die manier vinden kinderen hun favoriete onderwerp gemakkelijk en aangenamer terug.