Een fijn en veilig eindejaar, zonder gevaar

Net als een startschot aan het begin van een wedstrijd, is vuurwerk de knallende start voor het nieuwe jaar. Een waar spektakel, voor groot en klein. Maar jammer genoeg is vuurwerk niet voor alles en iedereen even aangenaam, denk bijvoorbeeld aan onze huisdieren. Daarnaast kan vuurwerk beschadigend zijn voor het milieu en een enorme afvalberg achterlaten. Lees hieronder enkele tips hoe je toch nog kan genieten van een vuurwerkspektakel zonder je omgeving in gevaar te brengen.

Plezier voor jou en je dier

Zowel voor huisdieren als wilde dieren kan het lawaai van vuurwerk tot paniekreacties leiden. Ten gevolge zouden ze op de vlucht kunnen slaan of zelfs bezwijken aan hartfalen. Dieren die op een weide staan, zet je dus best in de stal. Daarnaast kun je ook voor je binnenhuisdier(en) enkele acties ondernemen: sluit bijvoorbeeld de rolluiken om de lichtflitsen af te zwakken en zet de radio of tv aan om het geluid te dempen.

De oplossing: geluidsarm vuurwerk

Voor het welzijn van de dieren, kiezen we beter voor geluidsarm vuurwerk. Zulk vuurwerk produceert evenzeer een prachtige lichtshow, maar minder decibels. Op die manier kan iedereen er meer van genieten. Vraag ernaar bij je vuurwerkhandelaar.

Vergeet je afval niet

Vuurwerk afschieten brengt hoe dan ook heel wat afval met zich mee. Het is belangrijk dat de op de grond gevallen gloeiende resten onmiddellijk gedoofd worden. Vervolgens dient de afsteekzone opgeruimd te worden en mag er niets worden achtergelaten. Dat is de minste inspanning die we kunnen doen voor onze leefomgeving. en zo blijft het vuurwerk een feestelijkheid voor iedereen.

Safety first

Minstens even belangrijk is uiteraard je eigen veiligheid. De brandweerzone Oost-Limburg raadt onderstaande preventietips aan:

Koop enkel wettelijke en veilige producten bij een bekend en betrouwbaar specialist. Bij elk goedgekeurd product zit verplicht een gebruiksaanwijzing in het Nederlands. Let er ook op dat er een CE-markering op staat. Heb je vuurwerk gekocht, steek dit vooral niet in je broekzak, maar vraag aan de verkoper een gepaste verpakking. Eenmaal thuis, bewaar je dit op een koele en droge plaats, buiten het bereik van kinderen.
Bereid het afsteken van vuurwerk goed voor. Laat dit nooit uitvoeren door kinderen, lees aandachtig de gebruiksaanwijzing en bewaar de champagne voor na het vuurwerk. Vuurwerk steek je bovendien af op een open en droge plek. Bewaar dus een veilige afstand tot toeschouwers, woningen en voertuigen. Wil je niet dat het vuurwerk de verkeerde kant uit gaat, zorg dan voor stabiliteit en zet pijlen altijd in een emmer, half gevuld met zand. Blijf voldoende ver achter de vuurpijlen staan en steek ze enkel aan met gestrekte armen.
Steek vuurwerk op de juiste manier af. Gebruik hiervoor geen sigaret en steek slechts één pijl per keer af. Lont aangestoken? Verlaat dan zo snel mogelijk de lanceerplaats. Steek een vuurpijl nooit opnieuw aan, als deze niet ontploft is.
Voorzie de nodige blusmiddelen. Voorzie voldoende water, een brandblusapparaat en een blusdeken voor moest het fout lopen. Brandwonden? Laat dan gedurende minstens 15 minuten zuiver en lauw water over de verbrande plekken lopen. Smeer geen zalf of een ander product op de wonden. Bel indien nodig de hulpdiensten op het nummer 100 of 112.

Vuurwerkbeleid gemeente Riemst

Het politiereglement bepaalt dat feestvuurwerk, knalbussen, voetzoekers en rookbussen enkel afgestoken mogen worden op nieuwjaarsnacht tussen 23.30 en 01.00 uur. Op andere dagen moet hier steeds een vergunning voor aangevraagd worden.