Hoe omgaan met vuurwerk tijdens de feestdagen?

Niets zo leuk als het nieuwe jaar inluiden met een spetterend vuurwerk. Toch is het afsteken van vuurwerk niet zonder gevaar. Verpest jouw feestdagen niet en gebruik het veilig én met mate. Wij geven je graag enkele tips!

Denk aan je huisdieren

Voor het welzijn van onze dieren wordt vuurwerk best niet of zo weinig mogelijk gebruikt. Het veroorzaakt stress en elk jaar zijn er dieren die uit schrik weglopen of ontsnappen uit de weide. Als er vuurwerk wordt aangekondigd, zet je dieren die op een wei verblijven dus best op stal. Ook voor dieren binnenshuis zijn er enkele preventiemaatregelen mogelijk. Laat ze bijvoorbeeld op voorhand wennen aan het geluid van vuurwerk door geluidsfragmenten. Creëer op het moment van het vuurwerk een veilige omgeving en blijf bij je huisdier. Ontdek hier meer tips.

Wist je dat er ook stil of geluidsarm vuurwerk bestaat? Bij dit soort vuurwerk is er slechts een zachte knal hoorbaar. Dit kan het welzijn van onze huisdieren flink vergroten! We willen dan ook vragen dat je steeds dit soort vuurwerk verkiest. 

Denk aan je veiligheid

Brandweerzone Oost-Limburg raadt onderstaande preventietips aan:

  • Koop enkel wettelijke en veilige producten bij een bekend en betrouwbaar specialist. Bij elk goedgekeurd product zit verplicht een gebruiksaanwijzing in het Nederlands. Let er ook op dat er een CE-markering op staat. Heb je vuurwerk gekocht, steek dit vooral niet in je broekzak, maar vraag aan de verkoper een gepaste verpakking. Eenmaal thuis, bewaar je dit op een koele en droge plaats, buiten het bereik van kinderen.
  • Bereid het afsteken van vuurwerk goed voor. Laat dit nooit uitvoeren door kinderen, lees aandachtig de gebruiksaanwijzing en bewaar de champagne voor na het vuurwerk. Vuurwerk steek je bovendien af op een open en droge plek. Bewaar dus een veilige afstand tot toeschouwers, woningen en voertuigen. Wil je niet dat het vuurwerk de verkeerde kant uit gaat, zorg dan voor stabiliteit en zet pijlen altijd in een emmer, half gevuld met zand. Blijf voldoende ver achter de vuurpijlen staan en steek ze enkel aan met gestrekte armen.
  • Steek vuurwerk op de juiste manier af. Gebruik hiervoor geen sigaret en steek slechts één pijl per keer af. Lont aangestoken? Verlaat dan zo snel mogelijk de lanceerplaats. Steek een vuurpijl nooit opnieuw aan, als deze niet ontploft is.
  • Voorzie de nodige blusmiddelen. Voorzie voldoende water, een brandblusapparaat en een blusdeken voor moest het fout lopen. Brandwonden? Laat dan gedurende minstens 15 minuten zuiver en lauw water over de verbrande plekken lopen. Smeer geen zalf of een ander product op de wonden. Bel indien nodig de hulpdiensten op het nummer 100 of 112.
Denk aan het milieu 

Vuurwerk afschieten brengt best wat afval met zich mee. Vergeet het afval niet op te ruimen. Dat is de minste inspanning die we kunnen doen voor onze leefomgeving. Zo blijft het vuurwerk een feestelijkheid voor iedereen. 

Vuurwerkbeleid gemeente Riemst

Het politiereglement bepaalt dat feestvuurwerk, knalbussen, voetzoekers en rookbussen enkel afgestoken mogen worden op nieuwjaarsnacht tussen 23.30 u. en 01.00 u. Op andere dagen moet hier steeds een vergunning voor aangevraagd worden.

Meer info (richtlijnen en randvoorwaarden) vind je hier

Deze do's-and-don'ts zorgen ervoor dat je het eindejaar niet verknalt.

8 tips voor een veilig en spetterend eindejaar