Bezorgd over het Coronavirus?

Bekijk hier alle actuele informatie: https://www.info-coronavirus.be/nl/ @be_gezondheid0800 14 689

WARME DAGEN, ZORG DRAGEN!

We verlangen elk jaar opnieuw naar de zomer. Maar warm weer heeft soms minder prettige gevolgen. De meeste mensen lopen geen risico met extreme warmte indien ze verstandig omgaan met de zon, maar alert blijven is de boodschap. Jaarlijks sterven nog steeds honderden mensen aan de gevolgen van warmte. Vaak gaat het om alleenstaande ouderen of chronisch zieken.

Zorg voor anderen

Ken je alleenstaande zieken of senioren? Of vermoed je dat er zo iemand in je straat woont? Ga op warme dagen eens langs om te kijken of ze zich goed voelen en of ze voldoende drinken. Misschien kan je hen wat boodschappen brengen, zoals fruit of verse groenten. Help ook baby’s en jonge kinderen voldoende te drinken. Laat kinderen nooit achter in een geparkeerde wagen (ook niet voor enkele minuten).

Draag ook zorg voor je huisdier(en), want diertjes hebben evenzeer last van de hitte. Nuttige tips hierover lees je hier

Wees voorbereid, drink voldoende en hou jezelf koel

Zorg dat je altijd water bij je hebt en volg de weersvoorspellingen op. Smeer zeker zonnecrème wanneer je de zon niet kan vermijden. Drink meer dan gewoonlijk, ook als je geen dorst hebt. Verplaats inspanningen naar een koeler moment van de dag. Draag een hoofddeksel of losse kledij en koel je lichaam regelmatig af met een douche of voetbad.

Hou je huis koel

Verlucht je huis best op momenten dat het buiten koeler is dan binnen. Gebruik zonnewering of zet je ventilator aan. Beperk het gebruik van apparaten die warmte produceren (fornuis, oven, computer,…).

Wees voorzichtig met medicatie

Raadpleeg je arts! Mag je dezelfde dosis innemen? Welke symptomen vereisen meer aandacht? Bewaar je medicijnen ook op een correcte manier, laat ze bv. niet in de auto liggen.

 

Bron: Logo Limburg