Activiteiten

Doe mee met Afvalvrij mei 2021, en laat je niet inpakken!

Het is weer zover, Afvalvrij mei staat voor de deur. Zoals gewoonlijk moedigt Limburg.net in mei iedereen aan om zoveel mogelijk afval te vermijden. Op het werk, bij ons thuis, in de winkel en onderweg. Want wij Limburgers en Diestenaren, wij laten ons niet inpakken. Al zeker niet door onnodige, nutteloze verpakkingen. U doet toch ook mee?

Elke kleine aanpassing is een goed begin
Afvalvrij leven, het is een uitdaging om u tegen te zeggen. Maar perfectie is gelukkig niet nodig! Een paar kleine aanpassingen zijn vaak al genoeg om de hoeveelheid afval drastisch te doen dalen. Ga met eigen verpakkingen naar de winkel, vervang plastic flesjes door een drinkbus en kies voor herbruikbaar boven wegwerp. Maar bovenal, gebruik je gezond verstand en denk twee keer na voor je verpakkingen koopt.

Deel gekke verpakkingen met #iklaatmenietinpakken
Je kent het vast wel: je gaat naar de winkel en je kar is voor de helft gevuld met verpakkingen. Kom je in de winkel producten tegen die onnodig dubbel of zelfs driedubbel verpakt zijn? Maak er een foto van en deel deze op sociale media met de hashtag #iklaatmenietinpakken. Zo stellen we onnodige verpakkingen aan de kaak.

Ga afvalvrij picknicken in mei
Organiseer in mei een gezellige picknick met uw bubbel. De uitdaging? Zorg ervoor dat je achteraf geen (of toch zo weinig mogelijk) afval hebt. Stuur een foto van uw picknick naar Limburg.net en maak kan op leuke prijzen! De wedstrijd loopt tot 31 mei.

Bekijk de filmpjes met de afvalexpert
Over afval bestaan er heel wat vragen. Welke verpakkingen kunnen gemakkelijk gerecycleerd worden en welke niet? Wat is bioplastic en wat zijn de voordelen? Het zijn vragen die niet zo eenvoudig te beantwoorden zijn. Joke stelde de vragen aan afvalexperte Loes Weemaels, die de voor- en nadelen van verschillende verpakkingen op een rijtje zet. Bekijk de filmpjes op de sociale media van Limburg.net.

Surf vanaf 1 mei naar www.afvalvrijmei.be voor alle acties en tips.

Schrijf je vereniging nu in voor de zwerfvuilactie Straat.net 2021 Najaar

Corona zet nog steeds een handrem op ons leven, maar helaas niet op zwerfvuil. Afval in de openbare ruimte veroorzaakt dan ook veel ergernis. De jaarlijkse zwerfvuilopruimactie in de lente is door de coronamaatregelen verplaatst naar 17, 18 en 19 september 2021. Niet toevallig deze datum, omwille van World Cleanup Day op zaterdag 18 september. Samen met duizenden vrijwilligers steken we de handen uit de mouwen om het zwerfvuil op te ruimen en zo het straatbeeld terug mooi te maken. En dit bij de start van een nieuw school- en werkjaar.

We vragen jullie om vóór 7 mei in te schrijven om deel te nemen aan straat.net 2021. Zo heeft de gemeente voldoende tijd om voor de zomervakantie elke vereniging een gebied toe te kennen en het opruimmateriaal te voorzien. Wij hopen samen met jullie dat de coronamaatregelen het toelaten om de opruimactie in september te laten doorgaan. Ingeschreven verenigingen worden op de hoogte gebracht van geldende afspraken en veiligheidsmaatregelen.
 
Praktisch
• De actiedag voor de verenigingen is voorzien op vrijdag 17, zaterdag 18 en zondag 19 september 2021. Deelnemers ontvangen 15 euro per opgeruimde kilometer.
• De gemeente voorziet i.s.m. Limburg.net het nodige opruimmateriaal: werkhandschoenen, grijpers, veiligheidsvestjes en afvalzakken.
• Er wordt een verzekering afgesloten voor de deelnemers.
• Indien je wenst deel te nemen, schrijf je jouw vereniging/school in bij de gemeente door middel van het inschrijvingsformulier.
• Gelieve in te schrijven vóór 7 mei 2021. Wees er tijdig bij!
• Jullie krijgen een aantal kilometers en straten toegewezen om op te ruimen. Bij de keuze van de straten wordt rekening gehouden met de veiligheid.

We hopen van harte op jullie deelname.

Laat zien dat jouw vereniging meedoet aan de zwerfvuilactie Straat.net. Download deze affiche en hang ze op of gebruik ze via jullie communicatiekanalen.

Afspraak materiaal zwerfvuilopruimactie