Bezorgd over het Coronavirus?

Bekijk hier alle actuele informatie: https://www.info-coronavirus.be/nl/ @be_gezondheid0800 14 689

PMD

PMD staat voor Plastic flessen en flacons, Metalen verpakkingen en Drankkartons.

Toegelaten zijn dus alle plastic flessen en flacons en metalen verpakkingen (ook spuitbussen van voedingsmiddelen en cosmetica, aluminium schaaltjes en bakjes, metalen deksels en doppen) en drankkartons.

Wat?

PMD staat voor Plastic flessen en flacons, Metalen verpakkingen en Drankkartons. Toegelaten zijn dus alle plastic flessen en flacons en metalen verpakkingen (ook spuitbussen van voedingsmiddelen en cosmetica, aluminium schaaltjes en bakjes, metalen deksels en doppen) en drankkartons.

Wat niet?

De meest gemaakte fout gebeurt bij de ‘P’ van PMD. Die ‘P’ staat énkel voor plastic flessen en flacons. Met andere woorden, plastic verpakkingen en voorwerpen zoals vb. plastic potjes en vlootjes, plastic zakken, folie, verpakkingen die giftige of bijtende middelen bevat hebben, injectienaalden, aluminiumfolie… horen niet in de PMD-zak.

Als de ophaler bij de inzameling merkt dat er foutieve verpakkingen in de pmd-zak zitten, neemt hij deze niet mee en kleeft hij een rode sticker op de zak.

Voorwaarden

PMD wordt om de veertien dagen huis aan huis ingezameld. Raadpleeg de afvalkalender voor de juiste ophaaldagen.

Voor de huis-aan-huisinzameling bied je het PMD aan in de daartoe bestemde blauwe zak en respecteer je volgende regels:

  • verpakkingen moeten volledig leeg zijn
  • maximum volume van verpakkingen dat in PMD-zak mag, bedraagt 8 liter
  • geen plastic bidons vastmaken aan de buitenkant van de PMD-zak
  • zet de PMD-zak de avond voordien buiten of zeker vóór 0600 u. ‘s morgens
  • maximum 4 pmd-zakken per ophaalbeurt.

PMD-afval dat je naar het recyclagepark brengt, lever je eveneens in de blauwe zak aan.

Opgelet!
Vanaf 1 januari 2021 zal het pmd door een andere ophaalfirma opgehaald worden. Dit betekent dat de ophaalwagen op een heel ander tijdstip dan je gewoon bent, kan langskomen.  Panikeer dus niet als de pmd-zak om 13.00 u. nog buiten staat en deze normaal rond 08.00 u. wordt opgehaald.  De ophalers kunnen echter ook al om 06.15 u. langskomen. 

 

Wat als PMD-zak blijft staan?

Vooraleer de PMD-zak in de ophaalwagen wordt gegooid, kijkt de ophaler na of er niets verkeerd in de blauwe zak zit. Een zak met een foute inhoud krijgt een rode sticker opgekleefd en blijft op de stoep staan. 
Op de binnenkant van de sticker – gewoon het voorste luik verwijderen - worden de sorteerinstructies herhaald. Zo kan je onmiddellijk controleren waarom je zak werd geweigerd. Na het verwijderen van het fout gesorteerde afval uit de blauwe zak, kan deze bij de volgende ophaalbeurt terug worden aangeboden. Doordat het voorste (rode) luik van de sticker is afgescheurd, weet de ophaler dat de fout door de bewoner rechtgezet werd.

Je hebt je PMD-zak op een correcte manier aangeboden en toch wordt hij niet meegenomen?
Bel dan op het gratis nummer van Limburg.net 0800 90 720 of meld dit via de helpdesk via info@limburg.net. Dat kan tot en met de dag na de ophaling. 

Kostprijs

3 euro/rol van 20 zakken van 60 liter

Waar te koop?

Je kan de PMD-zakken kopen aan het onthaal in het gemeentehuis of bij de deelnemende handelaars.