Vragen over het Coronavirus?

Bekijk hier alle actuele informatie: https://www.info-coronavirus.be/nl/ @be_gezondheid0800 14 689

PMD - De Nieuwe Blauwe Zak - 01-04-2021

Wat mag erin?

In de 'oude' pmd-zak mochten enkel plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons.
In de nieuwe blauwe zak komen daar ook alle huishoudelijke plastic verpakkingen bij. Denk maar aan yoghurtpotjes of botervlootjes. Maar ook plastic zakken en folies mag u vanaf 1 april  allemaal in dezelfde zak sorteren. Alles samen goed voor ongeveer 8 kilogram extra afval in de pmd-zak.

Oude pmd-zakken blijven nog geldig tot 31-12-2021

Wie nog maar net een rol pmd-zakken heeft gekocht, hoeft zich geen zorgen te maken. De oude zakken blijven nog tot 31 december 2021 geldig. Vanaf 1 april mag u ze voor ophaling aanbieden mét de extra plastic verpakkingen. De nieuwe zakken zullen verkocht worden in dezelfde verkooppunten: uw supermarkt, buurtwinkel, enzovoort.  Ook aan de ophaling verandert er niets. U mag de nieuwe blauwe zak dus op dezelfde dag buitenzetten als vroeger. Anders sorteren  dus, met meer comfort.

Wat met zachte plastics in het recyclagepark?

Plastic verpakkingsafval, zoals een yoghurtpotje of folie, hoort vanaf april in de blauwe pmd-zak. Handig, want zo hoeft u zachte plastics niet langer apart te sorteren en naar het recyclagepark te brengen. Daarom staat er in het park vanaf april 2021 geen container voor zachte plastics meer.

Heeft u oude plastic tuinmeubelen, een plastic emmer of een overschot van een buis? Voor harde niet-verpakkingsplastics verandert er niets: u kan ze achterlaten in de container voor harde plastics in het recyclagepark.

Voorwaarden

PMD wordt om de veertien dagen huis aan huis ingezameld. Raadpleeg de afvalkalender voor de juiste ophaaldagen.

Voor de huis-aan-huisinzameling bied je het PMD aan in de daartoe bestemde blauwe zak en respecteer je volgende regels:

  • verpakkingen moeten volledig leeg zijn
  • maximum volume van verpakkingen dat in PMD-zak mag, bedraagt 8 liter
  • geen plastic bidons vastmaken aan de buitenkant van de PMD-zak
  • zet de PMD-zak de avond voordien buiten of zeker vóór 0600 u. ‘s morgens
  • maximum 4 pmd-zakken per ophaalbeurt.

PMD-afval dat je naar het recyclagepark brengt, lever je eveneens in de blauwe zak aan.

Wat als PMD-zak blijft staan?

Vooraleer de PMD-zak in de ophaalwagen wordt gegooid, kijkt de ophaler na of er niets verkeerd in de blauwe zak zit. Een zak met een foute inhoud krijgt een rode sticker opgekleefd en blijft op de stoep staan. 
Op de binnenkant van de sticker – gewoon het voorste luik verwijderen - worden de sorteerinstructies herhaald. Zo kan je onmiddellijk controleren waarom je zak werd geweigerd. Na het verwijderen van het fout gesorteerde afval uit de blauwe zak, kan deze bij de volgende ophaalbeurt terug worden aangeboden. Doordat het voorste (rode) luik van de sticker is afgescheurd, weet de ophaler dat de fout door de bewoner rechtgezet werd.

Je hebt je PMD-zak op een correcte manier aangeboden en toch wordt hij niet meegenomen?
Bel dan op het gratis nummer van Limburg.net 0800 90 720 of meld dit via de helpdesk via info@limburg.net. Dat kan tot en met de dag na de ophaling. 

Kostprijs

3 euro/rol van 20 zakken van 60 liter

Waar te koop?

Je kan de PMD-zakken kopen bij de deelnemende handelaars en aan het onthaal in het gemeentehuis.