Asbest

Vorige eeuw werd asbest op grote schaal gebruikt en hoewel dit nu verboden is, zijn er nog heel wat asbesthoudende materialen aanwezig in gebouwen van voor 2001. Hier zijn gezondheidsrisico’s aan verbonden. Stel daarom een deskundige aan om een asbestinventaris op te maken, je ontvangt hiervoor een gemeentelijke subsidie. 

Asbest werd vaak gebruikt omwille van eigenschappen als hittebestendig, onbrandbaar, slijtvast, thermisch en akoestisch isolerend,… Het gebruik is nu verboden, maar toch is asbest nog vaak aanwezig in gebouwen van voor 2001. Die toepassingen van asbest zijn niet altijd zichtbaar. De golfplaten zijn gekend, maar er kan ook asbest zitten in plaasterisolatie, imitatiemarmer, vals plafond, lambrisering, onderdakplaten, (dak)leien, vensterdorpels, asbestcementplaten, schouwpijpen,…

Tegenwoordig zijn we ons bewust van de gezondheidsrisico’s van asbest. Vooral het onzorgvuldig omgaan met asbest bij afbraak- of verbouwingswerken geeft een risico op blootstelling aan asbestvezels. Er wordt dan ook gestreefd naar een versnelde afbouw van asbesthoudende materialen, dit is het gecontroleerd en veilig ontmantelen en verwerken ervan. Maar voor het zover is moet je eerst weten of er asbest in je woning aanwezig is.

Vraag advies met hulp van gemeentelijke subsidie

Indien je vermoedt dat er asbest aanwezig is in je woning kan je door een deskundige een inventaris laten opmaken. Hierbij geeft de gemeente een subsidie als je een asbestinventaris van je woning laat opmaken. Om in aanmerking te komen vul je onderstaand aanvraagformulier in en bezorg je dit samen met de factuur aan de dienst milieu, Maastrichtersteenweg 2b, milieu@riemst.be.

Klik hier voor meer informatie.

Wees alert voor asbest! Als je 't goed aanpakt heb je niks te vrezen!