Voedselteam

Een voedselteam is een groep van mensen uit een zelfde buurt die gezamenlijk verse groenten, fruit, vlees, brood, zuivel, Wereldwinkelproducten … aankopen bij producenten uit de streek.

Sluit je aan bij het voedselteam van Riemst

Iedereen kan lid worden nadat hij/zij een introductie kreeg in de principes en aanpak door een lokale verantwoordelijke. Als lid kan je wekelijks bestellen via de webwinkel, je haalt je bestellingen af in het depot in je buurt (voor Riemst is dat in Val-Meer) en betaalt de maandelijkse afrekening via een overschrijving bij de bank. Het lidmaatschap van de vzw kost 10 euro per jaar, per gezin.

Het begrip

Via een Voedselteam krijg je tal van kansen om de herkomst van je voedsel op een levende manier te kennen en ben je dus minder consument dan wel mens.

Leden van een voedselteam krijgen inzicht in het productieproces door het contact met de producenten. Dit contact gebeurt via mailberichten, briefjes in de groentenpaketten, wederzijdse bezoeken, nieuwtjes op de website. De leden krijgen via hun wachtwoord ook toegang tot de resultaten van een duurzaamheidsscreening van de producenten. Die screening gebeurt door de regioverantwoordelijken en peilt naar de toepassing van duurzame landbouwmethodes en de intenties om hier in de toekomst verder stappen in te zetten.

Door dit contact zien de leden hoe weinig vanzelfsprekend landbouw vandaag de dag is. Ze aanvaarden eventuele kleine onvolmaaktheden als een gevolg van klimatologische of andere omstandigheden.

Het engagement

Een Voedselteam doet inkopen op basis van de behoefte en de waardering voor de producenten en zijn product. Niemand is verplicht om wekelijks in te kopen, ook daar willen we niet aan meedoen. We vragen de leden wel om regelmatig af te nemen omdat de producenten hun verkoopsverwachtingen (en zaaiplannen) afstemmen op basis van het aantal leden.

Je merkt het: bewust kiezen voor voedselteams vraagt een, zij het kleine, inspanning. De beloning is wel dat je gezonde voeding koopt die een steun betekent aan de kleinschalige landbouw uit je streek en die de boeren in het Zuiden de ruimte biedt om hun eigen landbouw te ontwikkelen.

Om te weten hoe de webwinkel werkt, kan je alvast een kijkje nemen op www.hartenboer.be.

Meer info: www.voedselteam.be of bij de dienst Duurzaamheid - tel. 012 44 03 40.