Vlijtingen en Lafelt: wandelen door dorp en (slag)velden

Wil je een mooie wandeling koppelen aan onze oorlogsgeschiedenis? Wandel door het prachtige Vlijtingen en ontdek de bloederige geschiedenis die zich heeft afgespeeld op onze gronden terwijl je je tocht verderzet richting Lafelt.

Sint-Albanuskerk Vlijtingen
Sint-Albanuskerk Vlijtingen
Iers Kruis Lafelt
Iers Kruis Lafelt
Wijndomein Vlijtingen
Wijndomein Vlijtingen
Battle of Lauffield
Battle of Lauffield

Startpunt: Sint-Albanuskerk in Vlijtingen (3770).

Deze wandeling brengt je door dorp en groen. Geniet van de open velden tijdens je wandeling. Daarnaast wandel je langs het wijndomein Vlijtingen

Ook wandel je langs het Iers kruis in Lafelt: dit monument dient als symbool voor de Slag van Lafelt (Engels: the battle of Lauffield), ook bekend als de 'slag om Maastricht'. Deze slag vond plaats op 2 juli 1747. Midden 18de eeuw was de Oostenrijkse successieoorlog aan de gang. Daardoor stonden de Zuidelijke Nederlanden vast tussen twee partijen, de Fransen (gesteund door Spanje, Pruisen en Beieren) en de Oostenrijkers (gesteund door Rusland, Engeland en Nederlands republiek). Terwijl men Luik neutraal probeerde te houden, trokken de Fransen naar Maastricht. Zo ontstond de slag van Lafelt. In het gehucht Lafelt, troffen de legers elkaar (ongeveer 150 000 soldaten). 

Het terrein was destijds open, de heuvels gaven een tactisch voordeel, holle wegen doorsneden het terrein en de dorpen waren verborgen achter hagen. Dit was één van de bloederigste slagvelden in Belgisch-Limburg. Een Ierse brigade schoot de Fransen te hulp. De Fransen kwamen tot de overwinning, maar met veel verlies. Er waren maar liefst 10.971 gesneuvelden aan Franse zijde, 6.707 slachtoffers bij de geallieerden en 3.112 afgeslachte paarden.

Na een korte belegering, viel op 7 mei Maastricht in de handen van de Fransen. Uiteindelijk werd de Oostenrijkse successieoorlog aan de onderhandelingstafel (vrede van Aken) beslechterd. De Ieren hoopte om te winnen van de geallieerden (Engeland) en zich van de Engelse druk te bevrijden. 

Op verschillende plaatsen in Herderen, Lafelt, Riemst en Veldwezelt vindt men massagraven terug van soldaten uit deze oorlog. Nu herinnert een Iers kruis aan de veldslag. Het is uit één stuk gehouwen en in 1964 geschonken door "The Cork City Choral Society", het koor van de Ierse stad Cork.

Meer info