Chateau Neercanne

Het statige Chateau Neercanne ligt pal over de grens van Kanne op het grondgebied van Maastricht. Rijdend door het Jekerdal ziet men de spectaculaire on-Nederlandse ligging tegen een bergwand van dit enige terrassenkasteel van Nederland. De oudste voorloper van het kasteel was er al in de 14e eeuw en het poortgebouw dateert uit 1611. Na vele verwoestingen en wederopbouw werd het huidige kasteel in 1698 gebouwd, in opdracht van Baron van Dopff, de toenmalige  militair gouverneur van Maastricht.  

Het statige Chateau Neercanne ligt pal over de grens van Kanne op het grondgebied van Maastricht. Rijdend door het Jekerdal ziet men de spectaculaire on-Nederlandse ligging tegen een bergwand van dit enige terrassenkasteel van Nederland. De oudste voorloper van het kasteel was er al in de 14e eeuw en het poortgebouw dateert uit 1611. Na vele verwoestingen en wederopbouw werd het huidige kasteel in 1698 gebouwd, in opdracht van Baron van Dopff, de toenmalige militair gouverneur van Maastricht. 

Het nieuwe kasteel met zijn drie terrassen tot aan de Jeker en zijn imposante baroktuinen met vijvers en fonteinen moest vooral indruk maken op  haar  hoge gasten. Daarvoor was zelfs een amfitheater tegen de helling naast het kasteel uitgekapt (en wanneer u goed kijkt nog steeds de contouren van te zien zijn). Bovenop de erachter liggende Cannerberg was een zogenaamd sterrenbos aangelegd met belvedère (uitzichtpunt) en theehuis. De bomen van het sterrenbos waren in de vorm van een halve ster geplant, wat grote overeenkomst vertoont met het wapenschil van Baron Daniël Wolfgang von Dopff, de bouwer van het kasteel.

De tijdloze grandeur van het kasteel komt tegenwoordig ten uiting door de exploitatie van het vermaarde sterrenrestaurant Chateau Neercanne. Deze unieke entourage werd waardig bevonden om in 1992 als locatie te dienen door de regeringshoofden van Europa, voor de lunch ter gelegenheid van de ondertekening van het Verdrag van Maastricht.

Bezoek Heilig Grafkapel en Chateau Neercanne.

Deze rondleiding start in bij de Heilige Grafkapel in Kanne. De gids geeft u hier een introductie over de historie van de kapel. Vervolgens wandelen wij via de historische baroktuinen én de toren naar de bovenste terrassen. Samen met de gids bezoekt u het interieur van het kasteel. U bezoekt de sfeervolle historische Baron Van Dopff salon en de Tsaar Peter de Grote zaal. Wij sluiten de rondleiding af in de wijnkelder onder het genot van een glas wijn met een amuse.

  • Prijs: 12,50 euro (inclusief glas wijn met amuse in de wijnkelder van het kasteel)
  • Duurtijd: 1 uur 30 minuten
  • Enkel voor groepen vanaf 15 deelnemers