Mergelgrotten Kanne

Print

De "mergelgrotten" van Riemst zijn een ware parel en uniek in de wereld. Sinds de 14de eeuw werd de kalksteen in de ondergrond gewonnen voor de bouw van huizen, boerderijen, kerken en kathedralen. Zo ontstonden uitgebreide gangenstelsels. Ontdek de betoverende onderaardse wereld van de mergelgrotten.

Rondleiding in de mergelgrotten - museum
Rondleiding in de mergelgrotten - museum
Rondleiding in de mergelgrotten - werkfront
Rondleiding met proevertjes of mergelworkshop
Rondleiding met proevertjes of mergelworkshop
Rondleiding met proevertjes of mergelworkshop
Rondleiding met proevertjes of mergelworkshop
Chateau Neercanne

Twee organisaties

Er zijn twee partijen die rondleidingen en activiteiten aanbieden in de grotten van Kanne. Elk met een andere focus en een ander aanbod. Bezoek beide websites en ontdek hun aanbod.

Ook in Zichen

In Zichen kun je ook terecht voor het bezoeken van mergelgroeven.

Rondleidingen (regulier en voor groepen)

Beleef in een rondleiding van 90 minuten het fossielenmuseum, het champignonmuseum, de ondergrondse kapel en oude werkfronten. Leer alles over het ontstaan van mergel, de bewoners van de vroegere krijtzee zoals de wereldberoemde Mosasaurus.
Op het diepste punt van de groeve ontdek je de werkfronten van de ambachtslieden, waar het lijkt alsof ze elk moment het werk kunnen hervatten. Daarnaast leer je alles over de vleermuizen die hier overwinteren en proef je streekproducten die hier vanwege het perfecte klimaat rijpen.

Let op: wil je een groepsrondleiding? Dat kan op elk gewenst moment, na reservering.

Mergel bewerken en mergel determineren

De rondleiding door de grotten eindigt met een workshop mergel bewerken of mergel determineren. Met de juiste materialen en vakkundige begeleiding van de gidsen kunnen kinderen hun creativiteit botvieren. Gewapend met vijlen, raspen en schrapers ga je aan de slag om bijvoorbeeld mooie kaarshouder voor thuis te maken.

Foto: Bert Beckers

Culinaire rondleidingen

Proef van een glaasje grottenbier in je ene hand en een stuk grottenkaas in je andere hand. Daarna geniet je nog van een stuk rijstevlaai van Bakkerij Smets. Deze producten rijpen stuk voor stuk in de grotten en tijdens deze rondleiding ontdek je waarom. Een schitterende combinatie van specialiteiten in een uniek decor. Een absolute aanrader als familie- of bedrijfsuitje, met net dat tikkeltje meer.

color-2