Mergelgrotten Kanne

Print

Miljoenen jaren geleden: het zuiden van Limburg ligt onder een zee. De kalk in de schelpen van de zeedieren mengt zich met klei en vormt afzettingsgesteente. Resultaat? Mergel! 

Rondleiding in de mergelgrotten - museum
Rondleiding in de mergelgrotten - museum
Rondleiding in de mergelgrotten - werkfront
Rondleiding met proevertjes of mergelworkshop
Rondleiding met proevertjes of mergelworkshop
Rondleiding met proevertjes of mergelworkshop
Rondleiding met proevertjes of mergelworkshop
Rondleiding met proevertjes of mergelworkshop

In Riemst komt die witte en zachtgele kalksteen aan de oppervlakte. En waar hij onder de grond blijft, halen arbeiders hem in grote blokken boven. Zo ontstaan de mergelgrotten.In Kanne start de mergelontginning al vόόr de 15de eeuw. Met de stenen bouwen de dorpelingen de lokale kerken en burchten. Tijdens een rondleiding ontdek je hoe dit in zijn werk ging. 

Locatie

Avergat 14, 3770 Riemst (Kanne)

Rondleidingen voor individuele bezoekers

Rondleiding mergelgrotten en bezoek aan de laatste actieve ondergrondse champignonkwekerij

Tijdens de rondleiding bezoek je de laatste actieve ondergrondse grotchampignonkwekerij van Vlaanderen en Nederland en krijg je een unieke blik achter de schermen over het verleden, heden en de toekomst van de beroemde bruine grotchampignon en kun je proeven waarom de champignons van Dirk Jackers als streekproduct zijn erkend. Je kunt hier ook grotchampignons kopen.
Vervolgens wandelen we naar Museum Reggers  en het proeflokaal, waar in alle rust het Hesbania bier in eikenhouten vaten op haar volle smaak kan komen en de wijnen van het Wijndomein Vlijtingen én de Pompagne by CleurenCiders ‘sur latte’ hun rijpheid kunnen bereiken. Alles wordt afgewerkt volgens de 'methode traditionelle'. Hier kan je niet alleen deze  streekproducten proeven maar ook de unieke ‘riestevlaai’ van bakker Smets die haar oorsprong vindt in de donkere mergelgrot.
Museum Reggers is ontgonnen tussen 1807 en 1818 door blokbreker Reggers. Het werkfront, de originele opschriften en tekeningen van deze blokbreker zijn bewaard gebleven. Tijdens WO2 was hier een champignonkwekerij.
Bewonder daarna in het mergelatelier de kunstwerken van mergelzandsteen, muurschilderingen, levensgrote zandsculpturen, opgezette vleermuizen en het educatieve fossielenmuseum.

Weetje: het mergelatelier is door de gemeente Riemst erkend als officiële trouwlocatie.

  • prijs: vanaf 6 euro per volwassene, 3,50 euro per kind (-10 jaar)
  • meer info en tickets reserveren: tel. 0479 44 74 46 of http://visitkanne.be

Rondleiding mergelgrotten met een bezoek aan het champignonmuseum

Laat je gedurende anderhalf uur rondleiden in het ondergrondse gangenstelsel van de Grotten van Kanne.
Tijdens deze tocht nemen we je mee naar het hart van de grotten en ontdek je de mooiste plekken in het gangenstelsel. Je bezoekt het museum met z'n muurschilderingen en fossielen van zee-egels en vissen. Je maakt kennis met de Neanderthaler maar ook met vleermuizen en degusteert een grottenbiertje of glaasje fris aan de grottenbierlagering. Aan de intacte, oude werkfronten van de voormalige blokbrekers ontdek je de artisanale ontginningsmethode, ook brengen we je geologiekennis op peil. Onderweg tref je her en der mooie mergelsculpturen in de muren aan en niet te vergeten een schitterende kapel. Vergeet vooral je fotocamera niet mee te nemen.

  • prijs: vanaf 6,50 euro per volwassene, 3,50 euro per kind <10 jaar (incl. proevertje Grotten Santé of drankje)
  • meer info en tickets reserveren: tel. 0471 73 74 68 of http://grottenvankannevzw.be/tickets

 

Rondleidingen voor groepen

Je kan met je groep een extra beleving boeken in de mergelgrotten van Kanne. Je kan kiezen uit onder meer:

  • een proevertjestocht
  • een mergelworkshop
  • mergeltocht Kanne
  • rondleiding met degustatie van de Riemstse streekbieren

Meer info: www.grottenvankannevzw.be of www.visitkanne.be

color-2