Mergelgrotten Kanne

Print

Miljoenen jaren geleden: het zuiden van Limburg ligt onder een zee. De kalk in de schelpen van de zeedieren mengt zich met klei en vormt afzettingsgesteente. Resultaat? Mergel!

Rondleiding in de mergelgrotten - museum
Rondleiding in de mergelgrotten - museum
Rondleiding in de mergelgrotten - werkfront
Rondleiding met proevertjes of mergelworkshop
Rondleiding met proevertjes of mergelworkshop
Rondleiding met proevertjes of mergelworkshop
Rondleiding met proevertjes of mergelworkshop
Rondleiding met proevertjes of mergelworkshop

In Riemst komt die witte en zachtgele kalksteen aan de oppervlakte. En waar hij onder de grond blijft, halen arbeiders hem in grote blokken boven. Zo ontstaan de mergelgrotten.In Kanne start de mergelontginning al vόόr de 15de eeuw. Met de stenen bouwen de dorpelingen de lokale kerken en burchten. Tijdens een rondleiding ontdek je hoe dit in zijn werk ging!

Locatie

Avergat 14, 3770 Riemst (Kanne)

Rondleidingen voor groepen na reservatie

Rondleiding in de mergelgrotten

Laat je gedurende anderhalf uur rondleiden in het ondergrondse gangenstelsel van de Grotten van Kanne.
Tijdens deze tocht nemen we je mee naar het hart van de grotten en ontdek je de mooiste plekken in het gangenstelsel. Je bezoekt het museum met z'n muurschilderingen en fossielen van zee-egels en vissen. Je maakt kennis met de Neanderthaler maar ook met vleermuizen en degusteert een grottenbiertje of glaasje fris aan de grottenbierlagering. Aan de intacte, oude werkfronten van de voormalige blokbrekers ontdek je de artisanale ontginningsmethode, ook brengen we je geologiekennis op peil. Onderweg tref je her en der mooie mergelsculpturen in de muren aan en niet te vergeten een schitterende kapel. Vergeet vooral je fotocamera niet mee te nemen.

 • Prijs: 6 euro per volwassene, 3,50 euro per kind (+10 jaar), incl. proevertje Grotten Santé of drankje, 3,50 euro per kind (-10 jaar) of leerlingen (-18 jaar) tijdens schoolbezoek (excl. drankje) 
 • Duurtijd: 1 uur en 30 minuten
 • Enkel voor groepen van min. 15 personen na reservatie 

Rondleiding met proevertjes in de mergelgrotten

Je smaakpapillen worden tijdens deze rondleiding volop verwend met proevertjes. Je proeft het streekeigen Hesbania bier, gerijpt in de mergelgrotten en de unieke grottenkaas van het Kaasbaronneke. Vervolgens bezoek je de laatste actieve ondergrondse grotchampignonkwekerij van Vlaanderen. Hier krijg je niet alleen uitleg over het verleden, het heden en de toekomst van de bruine grotchampignon maar kun je ook proeven waarom deze champignons van kweker Dirk Jackers een erkend streekproduct zijn. Tot slot bezoek je het ondergrondse mergelatelier met kunstwerken van mergelsteen, levensgrote zandsculpturen, muurschilderijen en een educatief fossielenmuseum. De opgezette vleermuizen vertellen hun eigen verhaal. Om af te sluiten word je hier verwend met rijsttaart van Bakker Smets uit Kanne. Het geheim van de unieke smaak schuilt diep in de mergelgrot, waar de rijstpap zijn tijd krijgt om op een bijzondere wijze te rijpen. 

 • Prijs proevertjestocht: 9 euro per volwassene, 8 euro per kind (-10 jaar) + 60 euro per gids (max. 25 personen per gids)
 • Duurtijd: 1 uur en 30 minuten
 • Enkel voor groepen van min. 10 personen na reservatie 

Rondleiding met mergelworkshop in de mergelgrotten

Na een rondleiding in de ondergrondse champignonkwekerij en in het mergelatelier, ontdek je de Michelangelo in jezelf tijdens een workshop mergelbewerking: beeldhouwen met kalksteen. Je gaat net als de blokbrekers van toen zelf mergel bewerken. Je maakt geen massieve bouwblokken maar een kaarsenhouder, een naambordje of een vorm naar eigen keuze. Alles kan en we helpen je graag. In het beste geval bewerk je een mergelblokje tot een kunstwerkje. En het resultaat van je artistieke vlijt neem je gewoon mee naar huis. Ben je eerder een archeologisch type? Ga dan zelf op zoek naar fossielen in de mergelblokken om ze vervolgens uit te prepareren. Er is een microscoop aanwezig voor de kleinere fossielen.

 • Prijs rondleiding inclusief mergelworkshop: vanaf 14,50 euro per persoon (inclusief drankje en proevertje champignonsoep) + 60 euro per gids (max. 25 personen per gids)
 • Enkel voor groepen van min. 10 personen na reservatie 
 • Duurtijd:  2 uur en 30 minuten
   
 • Prijs rondleiding voor scholen van min. 25 leerlingen (inclusief gids en mergelworkshop met beeldend kunstenaar): vanaf 10 euro per leerling (inclusief proevertje champignonsoepje, drankje en chips)

Spiegeltocht Kanne

Tijdens deze wandeling leidt een gids je langs de vele mergelgebouwen, de verborgen schoonheden en de adembenemende natuur van het dorp Kanne. Om te begrijpen waar de bouwsteen mergel vandaan komt, neemt de gids je mee naar de mergelgrotten van Kanne voor een rondleiding in het gangenstelsel.

 • Prijs: 11,50 euro per volwassene, 8 euro per kind (-10 jaar)
 • Duurtijd: 2 uur en 30 minuten
 • Enkel voor groepen van min. 15 personen na reservatie 

Mergel en Streekbieren

Rondleiding met degustatie van de Riemster streekbieren:
het grottenbier (kruidig met een exotische toets)
Hesbania (een fris, blond streekbier hergist op fles)
Oudstrijder Blond en Oudstrijder Dobbel-Tripel
Kiezen hoeft niet, je proeft ze alle vier vergezeld van lekkere knabbels om je smaak te neutraliseren.

 • Prijs: 14,50 euro per persoon
 • Duurtijd: 2 uur en 30 minuten
 • Enkel voor groepen van min. 15 personen na reservatie

Rondleiding in de mergelgrotten zonder reservatie

 • hele jaar op zaterdag en zondag om 13.30 u. (behalve van 15/12 tot en met 15/02)
 • in juli en augustus iedere dag om 13.30 u.

 • Prijs: 6 euro per volwassene, 3,50 euro per kind (-10 jaar), incl. proevertje Grotten Santé of drankje, 3,50 euro per kind (-10 jaar, excl. drankje)

 • Duurtijd: 1 uur en 30 minuten

Rondleiding champignonkwekerij, mergelatelier en mini workshop zonder reservatie

Onder leiding van een professionele gids bereik je na een wandeling door metershoge kathedraalachtige gangen de laatste actieve ondergrondse champignonkwekerij van Vlaanderen. Hier krijg je niet alleen uitleg over het verleden, het heden en de toekomst van de bruine grotchampignon maar kun je ook proeven waarom deze champignons van kweker Dirk Jackers een erkend streekproduct zijn. Vervolgens bezoek je het mergelatelier. Dit atelier is sfeervol ingericht met kunstwerken van mergelsteen, levensgrote zandsculpturen, muurschilderijen en een educatief fossielenmuseum. De opgezette vleermuizen vertellen hun eigen verhaal. Ten slotte leer je hoe de blokbrekers te werk gingen en kun je zelf aan de slag met een mergelblokje. In het beste geval bewerk je een mergelblokje tot een kunstwerkje. En het resultaat van je artistieke vlijt neem je gewoon mee naar huis. Ben je eerder een archeologisch type? Ga dan zelf op zoek naar fossielen in de mergelblokken om ze vervolgens uit te prepareren. Er is een microscoop aanwezig voor de kleinere fossielen.

 • hele jaar op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag om 11.00 u. (behalve van 23/12 tot en met 05/01)
 • prijs: 9 euro per volwassene, 7 euro per kind (-10 jaar), incl. 1 proevertje
 • duurtijd: 1 uur en 30 minuten
color-2