Mergelgrotten Kanne

Print

Miljoenen jaren geleden: het zuiden van Limburg ligt onder een zee. De kalk in de schelpen van de zeedieren mengt zich met klei en vormt afzettingsgesteente. Resultaat? Mergel! 

Rondleiding in de mergelgrotten - museum
Rondleiding in de mergelgrotten - museum
Rondleiding in de mergelgrotten - werkfront
Rondleiding met proevertjes of mergelworkshop
Rondleiding met proevertjes of mergelworkshop
Rondleiding met proevertjes of mergelworkshop
Rondleiding met proevertjes of mergelworkshop
Chateau Neercanne

In Riemst komt die witte en zachtgele kalksteen aan de oppervlakte. En waar hij onder de grond blijft, halen arbeiders hem in grote blokken boven. Zo ontstaan de mergelgrotten. In Kanne startte de mergelontginning al vόόr de 15de eeuw. Met de stenen bouwden de dorpelingen de lokale kerken en burchten. Tijdens een rondleiding ontdek je hoe dit in zijn werk ging. 

Locatie

Avergat 14, 3770 Riemst (Kanne)

Rondleidingen voor individuele bezoekers

Grotten van Kanne VZW

Grotten van Kanne VZW

Rondleiding mergelgrotten

Laat je gedurende anderhalf uur rondleiden in het ondergrondse gangenstelsel van de Grotten van Kanne.
Tijdens deze tocht nemen we je mee naar het hart van de grotten en ontdek je de mooiste plekken in het gangenstelsel. Je bezoekt het museum met z'n muurschilderingen en fossielen van zee-egels en vissen. Je maakt kennis met de Neanderthaler maar ook met vleermuizen en degusteert een grottenbiertje of glaasje fris aan de grottenbierlagering. Aan de intacte, oude werkfronten van de voormalige blokbrekers ontdek je de artisanale ontginningsmethode, ook brengen we je geologiekennis op peil. Onderweg tref je her en der mooie mergelsculpturen in de muren aan en niet te vergeten een schitterende kapel. Vergeet vooral je fotocamera niet mee te nemen.

Prijs:

 • Vanaf 6,50 euro per volwassene, 3,50 euro per kind <10 jaar (incl. proevertje Grotten Santé of drankje)
 • Duur: +/- 1.30u
 • Meer info en tickets reserveren: tel. 0471 73 74 68 of http://grottenvankannevzw.be/tickets

Visit Kanne

Rondleiding met proevertjes in de mergelgrotten

Er is 1 rondleidingcircuit met proevertjes van de streekproducten uit de mergelgrotten en een mini mergelworkshop voor kinderen. De route is circa 800 meter.

Op deze rondleiding worden jullie smaakpapillen volop verwend met proevertjes. Zo starten jullie met een mousserende wijn of Pompagne van het Wijndomein Vlijtingen. Vervolgens bezoeken jullie het Museum Reggers en het proeflokaal waar we jullie een heerlijk grottenchampignonsoepje serveren. Daarna komen jullie aan in het ondergrondse mergelatelier met kunstwerken van mergelsteen, levensgrote zandsculpturen, muurschilderijen en een educatief fossielenmuseum. De opgezette vleermuizen vertellen hun eigen verhaal. 
Om af te sluiten worden jullie verwend met heerlijke rijsttaart van Bakker Smets uit Kanne. Het geheim van de unieke smaak schuilt diep in de mergelgrot, waar de rijstpap zijn tijd krijgt om op een bijzondere wijze te rijpen.

Prijs:

 • Vanaf 12,50 euro per volwassene, 7,50 euro per kind (-10 jaar). Dit is inclusief entree, gidskosten en proevertjes.
 • Duur: +/- 1.30u

Optioneel: Château Neercanne

Tijdens de lange rondleiding bezoeken jullie na de rondleiding in de mergelgrotten ook het statige Chateau Neercanne. Met de gids wandelen jullie via de historische baroktuinen én de toren naar de bovenste terrassen. Vervolgens mogen jullie een kijkje nemen in het interieur van het kasteel en sluiten jullie het bezoek af met een glaasje wijn in de wijnkelder van het kasteel. 

 • € 18,50 per volwassene voor de lange rondleiding met proevertjes, mini mergelworkshop voor kinderen en rondleiding met gids op Chateau Neercanne.

 • Duur: +/- 2.30u

 • Enkel voor groepen van min. 10 personen en na reservatie. 

Meer info en tickets reserveren: tel. 0479 44 74 46 of http://visitkanne.be

Het Museum Reggers en het proeflokaal

Het Museum Reggers anno 1817 is ontgonnen tussen 1807 en 1818 door blokbreker Reggers. Het werkfront, de originele opschriften en tekeningen van deze blokbreker zijn bewaard gebleven. Het Hesbania-bier komt hier in eikenhouten vaten op volle smaak, de wijnen van het Wijndomein Vlijtingen én de Pomm by CleurenCiders rijper er ‘sur latte’. De afwerking gebeurt volgens de 'methode traditionelle'. Hier serveren wij een grottenchampignonsoepje en kunt u proeven van de Pomm of de mousserende wijn.

Het Mergelatelier en tevens officiële trouwlocatie van de gemeente Riemst

Bewonder de kunstwerken van mergelzandsteen, muurschilderingen, levensgrote zandsculpturen, opgezette vleermuizen en het educatief fossielenmuseum. Hier worden ook mergelworkshops gegeven. De rondleiding in de mergelgrotten sluiten we af met koffie en de beroemde rijsttaart van bakker Smets, de kinderen krijgen een mini mergelworkshop.

 

Rondleidingen voor groepen

Je kan met je groep een extra beleving boeken in de mergelgrotten van Kanne. Je kan kiezen uit onder meer:

 • een proevertjestocht
 • een mergelworkshop
 • mergeltocht Kanne
 • rondleiding met degustatie van de Riemstse streekbieren

Meer info: www.grottenvankannevzw.be of www.visitkanne.be

color-2