Mergelgrotten Kanne

Print

Miljoenen jaren geleden: het zuiden van Limburg ligt onder een zee. De kalk in de schelpen van de zeedieren mengt zich met klei en vormt afzettingsgesteente. Resultaat? Mergel! 

Rondleiding in de mergelgrotten - museum
Rondleiding in de mergelgrotten - museum
Rondleiding in de mergelgrotten - werkfront
Rondleiding met proevertjes of mergelworkshop
Rondleiding met proevertjes of mergelworkshop
Rondleiding met proevertjes of mergelworkshop
Rondleiding met proevertjes of mergelworkshop
Rondleiding met proevertjes of mergelworkshop

In Riemst komt die witte en zachtgele kalksteen aan de oppervlakte. En waar hij onder de grond blijft, halen arbeiders hem in grote blokken boven. Zo ontstaan de mergelgrotten.In Kanne start de mergelontginning al vόόr de 15de eeuw. Met de stenen bouwen de dorpelingen de lokale kerken en burchten. Tijdens een rondleiding ontdek je hoe dit in zijn werk ging!

Locatie

Avergat 14, 3770 Riemst (Kanne)

Rondleidingen voor individuelen en groepen na reservatie

Rondleiding Mergelgrotten en de laatste actieve ondergrondse champignonkwekerij van Dirk Jackers

Tijdens de rondleiding bezoek je de laatste actieve ondergrondse grotchampignonkwekerij van Vlaanderen en Nederland en krijg je een unieke blik achter de schermen over het verleden, heden en de toekomst van de beroemde bruine grotchampignon en kun je proeven waarom de champignons van Dirk Jackers als streekproduct zijn erkend. Je kunt hier ook grotchampignons kopen. 

Vervolgens wandelen we naar Museum Reggers  en het proeflokaal, waar in alle rust het Hesbania bier in eikenhouten vaten op haar volle smaak kan komen en de wijnen van het Wijndomein Vlijtingen én de Pompagne by CleurenCiders ‘sur latte’ hun rijpheid kunnen bereiken. Alles wordt afgewerkt volgens de 'methode traditionelle'. Hier kan je niet alleen deze  streekproducten proeven maar ook de unieke ‘riestevlaai’ van bakker Smets die haar oorsprong vindt in de donkere mergelgrot.

Museum Reggers is ontgonnen tussen 1807 en 1818 door blokbreker Reggers. Het werkfront, de originele opschriften en tekeningen van deze blokbreker zijn bewaard gebleven. Tijdens WO2 was hier een champignonkwekerij.

Bewonder daarna in het mergelatelier de kunstwerken van mergelzandsteen, muurschilderingen, levensgrote zandsculpturen, opgezette vleermuizen en het educatieve fossielenmuseum.

Het mergelatelier is door de gemeente Riemst erkend als officiële trouwlocatie.

I.V.M. COVID-19: aangepaste rondleiding

Er is een vastgestelde looproute, een gids wacht u op bij de ingang en begeleidt u naar het museum en het mergelatelier. Daarna neemt een volgende gids het over, bij het mergelatelier komt champignonkweker Dirk Jackers u ophalen voor de rondleiding door de ondergrondse champignonkwekerij.

Te beleven: in september op zaterdag en zondag, van 10u45 – 11u – 11.15 u en 12u45.

Te beleven: in oktober op zaterdag en zondag (enkel op reservering).

U ontvangt dan tevens kortingsbonnen voor het Fort van Eben-Emael € 2, de Toren van Eben Ezer € 1,50 en de Jachthaven in  Kanne € 2 voor een 12-uurtje. De kaartjes kunt  u op verschillende dagen inwisselen en zijn geldig tot 29 september.

Extra’s: Proevertjes (vanaf € 1 per proevertje) en mini mergelworkshop (€ 5) kunnen bijbesteld worden tijdens het plaatsen van uw reservatie.

Prijs: €6 pp voor volwassenen, €3.5 voor kinderen tot 10 jaar  

Duurtijd: 1 uur 15 minuten
Tickets reserveren kan via: 0479/447.446 of http://visitkanne.be

 

Vaste rondleiding met een bezoek aan het champignonmuseum:

Laat je gedurende anderhalf uur rondleiden in het ondergrondse gangenstelsel van de Grotten van Kanne.
Tijdens deze tocht nemen we je mee naar het hart van de grotten en ontdek je de mooiste plekken in het gangenstelsel. Je bezoekt het museum met z'n muurschilderingen en fossielen van zee-egels en vissen. Je maakt kennis met de Neanderthaler maar ook met vleermuizen en degusteert een grottenbiertje of glaasje fris aan de grottenbierlagering. Aan de intacte, oude werkfronten van de voormalige blokbrekers ontdek je de artisanale ontginningsmethode, ook brengen we je geologiekennis op peil. Onderweg tref je her en der mooie mergelsculpturen in de muren aan en niet te vergeten een schitterende kapel. Vergeet vooral je fotocamera niet mee te nemen.

Te beleven op: Zaterdag en zondag: telkens om 13u30.

Prijs: € 6 euro per volwassene, € 3,50 per kind (+10 jaar), incl. proevertje Grotten Santé of drankje, € 3,50 per kind (-10 jaar) of leerlingen (-18 jaar) tijdens schoolbezoek (excl. drankje) 
Duurtijd: 1 uur en 30 minuten
Tickets reserveren kan via: http://grottenvankannevzw.be/tickets

 

color-2