Grotchampignon

Print

Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) heeft de Riemstse grotchampignon erkend tot Vlaams streekproduct! 

Grotchampignon: kastanjechampignon
Grotchampignon: paarse ridderzwam

Op het einde van de 18de eeuw ontdekte een Franse tuinman dat champignons graag in oude steengroeven groeien. De constante vrij lage temperatuur en hoge luchtvochtigheid zijn ideaal voor de champignonteelt. Het was echter wachten tot na WOI voor ook in België en meer bepaald in Riemst de eerste grotchampignons werden geteeld. Vanaf toen ging het snel, en Riemst werd de hoofdstad van de champignonteelt zowel ondergronds als bovengronds.

Champignonkwekerij Hansen

Vóór de jaren '50 werden champignons steevast in de mergelgroeven geteeld. Het klimaat daar is perfect voor de champignons. Door moderniseringen verplaatste de champignonteelt zich nadien naar de bovengrond. Bij Champignonkwekerij Hansen in Zichen-Zussen-Bolder kom je alles te weten over de teelt van deze witte bovengrondse lekkernij.

  • Producent: Champignonkwekerij Hansen, Zusserweg 25, 3770 Bolder - gsm 0475 37 47 36 - Voor meer info klik hier

Champignonkwekerij Jackers

Sinds de Eerste Wereldoorlog is Riemst de champignonhoofdstad van België. De grotchampignon is zelfs een erkend streekproduct. Ze smaken intens en hebben een stevige bite. In onze gemeente is Dirk Jackers de enige resterende professionele kweker van ondergrondse champignons.

Je kan ze proeven in onze lokale horeca. Wist je dat je deze grotchampignon uit Kanne in de meeste Belgische supermarkten kan kopen? Op streekproduct.be vind je bovendien enkele lekkere recepten!

  • Producent: Dirk Jackers, Avergat 14, 3770 Riemst - gsm 0477 76 87 29 - Voor meer info klik hier

Waar te koop?

Je kan ze kopen in enkele Riemstse buurtwinkels of proef ze in onze horeca!

Te koop bij:

  • Carrefour Market, Visésteenweg 174, 3770 Zichen-Zussen-Bolder, tel. 012 39 40 06

Nieuws

color-2