Grotchampignon

Print

Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) heeft de Riemstse grotchampignon erkend tot Vlaams streekproduct! 

Grotchampignon: kastanjechampignon
Grotchampignon: paarse ridderzwam

Op het einde van de 18de eeuw ontdekte een Franse tuinman dat champignons graag in oude steengroeven groeien. De constante vrij lage temperatuur en hoge luchtvochtigheid zijn ideaal voor de champignonteelt. Het was echter wachten tot na WOI voor ook in België en meer bepaald in Riemst de eerste grotchampignons werden geteeld. Vanaf toen ging het snel, en Riemst werd de hoofdstad van de champignonteelt zowel ondergronds als bovengronds.

Champignonkwekerij Coenegrachts

De champignonkwekerij van Coenegrachts is een van de laatste 2 actieve ondergrondse kwekerijen in Riemst. Op gepasteuriseerde compost van paarden- en kippenmest met stro wordt het champignonbroed van de bruine en witte champignons geënt. Wanneer het mycelium voldoende gegroeid is, wordt deze bedekt met een laagje veengrond gemengd met fijne mergel. De champignons groeien traag, wat hen ook vaster maakt. De grotchampigonteelt ligt in de zomer stil, vanaf midden september worden ze opnieuw geoogst.

  • Producent: Coenegrachts Champignons, Avergat 14, 3770 Riemst - gsm 0475 37 47 36 - Voor meer info klik hier

Champignonkwekerij Jackers

Al heel zijn leven is Dirk Jackers verbonden met de champignonteelt: als kind zag hij zijn grootouders telen in Zichen-Zussen-Bolder, als jobstudent werkte hij onder de grond en nadien als champignonkweker bovengronds. Nu kiest hij resoluut voor de grotchampignons in Kanne, Riemst.
 
Einde zomer worden de gangen, waar er gekweekt zal worden, voorbereid. Dan worden compostzakken met broed in lange rijen of in broedkisten geschikt. Onder een dekzeil kan het mycelium zich verspreiden; na een 5 tal weken wordt het mycelium bedekt met een laag teelaarde bestaande uit veengrond en mergel. Nu kunnen de champignons langzaam doorgroeien van 6 weken tot 2 maanden voor de oogst van de witte en bruine of kastanjechampignons.  Dagelijks moeten de champignonbedden gecontroleerd worden: hebben ze de juiste temperatuur, de juiste vochtigheid ... Maar het is rustig werken in de grotten zonder gsm bereik. Nadien volgen nog een drietal oogsten of “vluchten”. Dan gaat de grot opnieuw met rust voor een natuurlijke autodesinfectie. 

  • Producent: Dirk Jackers, Avergat 14, 3770 Riemst - gsm 0477 76 87 29 - Voor meer info klik hier

Waar te koop?

Je kan ze kopen in enkele Riemstse buurtwinkels of proef ze in onze horeca!

Te koop bij:

  • Carrefour Market, Visésteenweg 174, 3770 Zichen-Zussen-Bolder, tel. 012 39 40 06

Nieuws

color-2