Jeugdaanbod

Jeugdaanbod

De gemeente Riemst biedt samen met heel wat partners leuke activiteiten aan voor kinderen en jongeren. Het gemeentebestuur streeft ernaar om zoveel mogelijk activiteiten op elkaar af te stemmen zodat je makkelijk kan schakelen tussen school, opvang en activiteiten.

Actie 6-, 12- en 18-jarigen

Rond februari ontvangt elk kind dat datzelfde jaar 6 of 12 jaar wordt een verjaardagskaartje van de dienst Jeugd. Zij mogen dan een cadeautje komen afhalen bij Villa Neven. De goodiebag zit boordevol leuke gadgets en leuke informatie (voor ouders én kinderen) van gemeentelijke diensten en haar partners. Het is niet alleen een leuke verrassing voor de Riemsterse kinderen, maar op die manier maken ze ook kennis met de (vrije tijds)diensten en de mensen hierachter. Win-win dus!

Ook leuk om te weten is dat we in juni ook een blokpakket uitsturen naar alle jongeren die 18 jaar worden. In dit blokpakket zitten allerlei spullen die nuttig kunnen zijn tijdens het studeren: latje, pen, USB-stick, notitieblokje en een gelukskoekje ;-) 

 

Buitenspeeldag

Elke eerste woensdag na de Paasvakantie roepen we op om samen te ravotten. Jouw favoriete televisiezenders (Nickelodeon, Nick Jr., Ketnet, Ketnet Junior, Studio 100 TV en VTM Kids) gaan die dag een hele namiddag op zwart. Je hebt dan ook geen enkel excuus om binnen te blijven. Een reden te meer om alle leuke activiteiten en spelen op onze Buitenspeeldag te komen ontdekken! 

  

 

Grabbelpas

Kinderen van 6 tot 12 jaar kunnen tijdens de zomervakantie deelnemen aan grabbelpasactiviteiten. Deze activiteiten vinden meestal plaats op woensdag en variëren van een leuke workshop tot een uitstap. 

Jeugdnieuwsbrief

We nemen de Riemsterse kinderen drie keer per schooljaar mee doorheen het Riemsterse jeugdnieuws. Vaste rubrieken in de Jeugdnieuwsbrief zijn o.a.: projecten in de kijker, een duim van Riki voor verdienstelijke kinderen/jongeren, het antwoord op een kindervraag rond de gemeentelijke werking en een directe link met de agenda en de contactgegevens van de gemeentelijke jeugddienst. Onderaan deze pagina kan je al onze nieuwsbrieven downloaden. 

    

Kunstacademie Voeren-Riemst

De Academie Voeren-Riemst  is een instelling van het GO! en maakt deel uit van Scholengroep 13 Zuid-Limburg. Deze academie staat open voor iedereen die de kunst van muziek en toneel wil ontdekken, begrijpen, waarderen en beoefenen. Wil je een instrument bespelen of leren zingen? Of wil je liever acteur of actrice worden? Aarzel dan niet om je in te schrijven voor muziek, toneel of beeld. Academie Voeren-Riemst heeft voor ieder een aangepast lessenpakket.

Repetitieruimte

Wat?
De gemeente Riemst bouwde samen met de Provincie Limburg een repetitieruimte in het voormalige jeugdhuis. Naast een drumstel en een geluidsinstallatie, kan je ook over een materiaalkast beschikken om je versterker(s) in op te bergen.

Waar?
Kerkstraat 28, 3770 Riemst

Kostprijs
10 euro per blok van 3 uur

Hoe reserveren?
Contacteer de dienst Jeugd via jeugd@riemst.be, +32 479 10 88 62 (WhatsApp) of 012 440 372.

Reglement
- Repeteren kan enkel in blokken van 3 uur, en dit van 10.00u. tot en met 23.00u.
- In de repetitieruimte mag je niet eten of drinken. Dat kan wel in de chill out room.
- Roken is enkel buiten toegelaten.
- De repetitieruimte hoort na de repetitie netjes achtergelaten te worden.
- Een groep die meer dan 6 maanden niet meer heeft gerepeteerd, moet zijn
  sleutel terug bezorgen. De toegangscode wordt vervolgens geschrapt.
Bij niet-naleving van deze regels kan de betrokken groep geweerd worden van verder gebruik.

Hoe annuleren?
Je kan ten laatste 3 dagen vooraf annuleren via de dienst Jeugd. Bij laattijdig of niet annuleren worden 4 euro administratiekosten aangerekend. Wie vergeet te annuleren moet ook het gereserveerde blok betalen.

Rijvaardigheidscursus

Tijdens het eerste weekend van oktober organiseert het gemeentebestuur van Riemst in samenwerking met Politiezone Bilzen-Hoeselt-Riemst en Pro Move jaarlijks een slipcursus voor jonge autobestuurders.

Voor slechts 25 euro krijg je een 4,5 uur durende training rond defensief rijden, rij- en slipvaardigheid, ontwijkmanoeuvres, sturen… Naast een theoretisch deel van 30 minuten bieden ervaren rijinstructeurs je de kans om met een instructiewagen op het terrein een aantal ontwijkmanoeuvres in de praktijk te leren. Na afloop krijg je een grondige evaluatie en een rijvaardigheidsattest. Met dit attest krijg je bij heel wat verzekeringsmaatschappijen een korting van 10 tot 25% op je autoverzekering.

Je bent ook welkom als je slechts een voorlopig rijbewijs hebt, maar dan is de voorwaarde wel dat je voldoende rijervaring hebt.

 Voor meer informatie kan je terecht bij de dienst Jeugd via 012 440 372 of jeugd@riemst.be.

Riki's vertelwandeling

In de bib vindt Riki een mysterieus boek. Dit is het begin van een waanzinnige reis. Hier begint ook jouw reis. Al wandelend ga je op zoek naar Riki. Vind je hem? Scan dan de QR-code en ontdek de rest van het verhaal. Bereid je voor op fantastische vertelsels, dolle doe-opdrachten en toffe denkspelletjes.

Praktisch
Op onderstaande adressen kan je tijdens de openingsuren terecht voor het afhalen van de Riki draagtas met bijkomend materiaal:
- Bib Riemst, Paenhuisstraat 13, 3770 Riemst
- Dienst toerisme Riemst, Tongersesteenweg 8, 3770 Riemst

Meenemen
- Smartphone met internetverbinding om de QR-codes te scannen;
- Camera om ons foto’s te sturen via Facebook (@jeugddienst.riemst) of Instagram (@jeugd.riemst);
- Het juiste schoeisel voor een fijne wandeling;
- Water en zonnecrème op zomerse dagen.

Schoolvoorstellingen

De gemeentelijke dienst Jeugd organiseert jaarlijks culturele voorstellingen voor alle kinderen uit het kleuter- en lager onderwijs in Riemst. Meestal komen Vlaamse jeugdtheatergezelschappen op bezoek in het Paenhuys, maar het theater trok ook al naar de scholen zelf. 

Speel- en ontmoetingsruimte

In Riemst is er in bijna elke dorpskern wel een speel- en ontmoetingsplekje te vinden. Of het nu een speelplein, speelweide of speelbos is, ze hebben 1 doel gemeen: ruimte creëren om te spelen voor onze kinderen en jongeren. De Technische dienst staat in voor het onderhoud en de controle van de veiligheid van onze speelpleintjes.

Ontdek hier alle speel- en ontmoetingsplekjes in Riemst

Speelpleinwerking De Speeldoos

Speelpleinwerking De Speeldoos is een gemeentelijk initiatief, georganiseerd en gecontroleerd door de dienst Jeugd. Tijdens een speelpleindag kunnen kinderen van 5 tot 12 jaar in een kindvriendelijke omgeving een hele dag ravotten, knutselen, dansen, zingen, voetballen en spelen onder begeleiding van speelpleinanimatoren. 
Daarbovenop gaan we tijdens de zomervakantie met elke leeftijdscategorie een aantal keren zwemmen in Riemst. Het zwemmen is overigens niet verplicht. Kinderen die niet gaan zwemmen, kunnen spelen in de binnenspeeltuin van zwembad Neptunus of samen met enkele van hun monitoren een andere activiteit doen. 

Speelstraten

Een speelstraat is een straat die in samenwerking met de bewoners verkeersvrij wordt gemaakt. Op die manier kunnen kinderen veilig en zorgeloos spelen in de eigen omgeving. We zorgden voor een toegankelijk en duidelijk reglement, waarbij het aanvragen van een speelstraat een fluitje van een cent wordt. 

Vraag hier jouw speelstraat aan

Sportaanbod voor kinderen

De gemeente Riemst organiseert doorheen het jaar verschillende sportactiviteiten voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Sportkampen, Multimove, Vlaamse Scholenveldloop... Keuze genoeg!

SWAP: tienerwerking

Voor jongeren van 12 tot en met 16 jaar is er SWAP. In de zomervakantie is er op dinsdag en vrijdag SWAP@speelplein. Er worden dan activiteiten georganiseerd op het sport- en speelplein in Herderen. Op donderdag worden er SWAP-uitstappen voorzien.

Verenigingen

Wist je dat onze gemeente 365 jeugd-, cultuur- en sportverenigingen telt? Eén voor elke dag van het jaar! Kriebelt het bij jou om nieuwe vrienden te maken en je uit te leven? 

 

Zomeractiviteiten

De gemeentelijke vrijetijdsdiensten zorgen elk jaar opnieuw voor een leuk gevulde en gevarieerde zomer. Een zomer vol Grabbelpasactiviteiten, Kinderopvang, Speelpleinwerking, Sportkampen en SWAP. Daarnaast werken we ook met verschillende partners samen om een tof aanbod te creëren voor onze kinderen en jongeren, al dan niet in combinatie met onze buitenschoolse kinderopvang Ukke Puk.

color-3
color-7

Tongersesteenweg 8 | tel. 012 44 03 72 | jeugd@riemst.be