Bekendmakingen en openbare onderzoeken

Print

Op deze pagina vind je de lopende openbare onderzoeken en bekendmakingen van de gemeente Riemst.

Publieke inspraak over de kennisgevingsnota in het kader van de plan-MER-procedure voor het zevende Mestactieplan (MAP 7)

Om het oppervlakte- en grondwater te beschermen tegen nutriëntenverliezen, bereidt de Vlaamse overheid het zevende mestactieplan (MAP 7) voor. Dit plan wordt opgesteld in overeenstemming met de Nitraatrichtlijn en heeft tot doel de nutriëntenverliezen uit de land- en tuinbouwsector te verminderen. Op deze manier wil Vlaanderen de waterkwaliteit verbeteren en deze in lijn brengen met de Europese doelstellingen, vastgelegd in de Nitraatrichtlijn, de Kaderrichtlijn Water en de Drinkwaterrichtlijn. Dit alles gebeurt binnen de gestelde termijnen en bepalingen van deze richtlijnen, en voor zover landbouw daar verantwoordelijk voor is.

Om de mogelijke effecten van MAP 7 op mens en milieu in kaart te kunnen brengen, wordt een plan-milieueffectrapport (plan-MER) opgemaakt. Een eerste stap daarin is de publicatie van een kennisgevingsnota. In die nota vindt u onder meer een beschrijving van het plan en een voorstel van de methode waarop de milieueffecten van dat plan in het uiteindelijke plan-MER beschreven en bestudeerd zullen worden. De kennisgevingsnota die al eerder ter inzage gelegd werd, is aangepast op basis van het landbouwakkoord dat in februari 2024 werd gesloten tussen de Vlaamse regering en een aantal landbouworganisaties.

Hoe verloopt de inspraakprocedure?

U kunt van 5/07/2024 tot en met 2/09/2024 de kennisgevingsnota inkijken en opmerkingen geven. U kunt aangeven welke aanvullende milieueffecten volgens u onderzocht moeten worden en op welke manier dat het best kan gebeuren. Bovendien kunt u voorstellen formuleren voor alternatieven. De inspraakelementen, ingediend tijdens de vorige inspraakperiode (vanaf 14 juni 2023) vervallen wel door herstart van de procedure, en dienen zo u dat wenst daarom opnieuw of aangepast ingediend te worden..

Hoe kunt u de nota inkijken?

De nota kunt u downloaden van de website https://www.omgeving.vlaanderen.be/omgevingsvergunning/milieueffectrapportage of inkijken op uw gemeentehuis of stadhuis en bij het Team Omgevingseffecten in Brussel.

Hoe kunt u uw opmerkingen bezorgen?

Tot en met 02/09/24 kunt u uw opmerkingen bezorgen:

via mail naar mer@vlaanderen.be
via het digitaal inspraakformulier (www.omgeving.vlaanderen.be/digitaal-inspreken-op-een-kennisgevingsnota)
door ze ter plekke af te geven aan het Team Omgevingseffecten in Brussel
door ze met de post te versturen naar:

Departement Omgeving
Team Omgevingseffecten/Milieueffectrapportage
Plan-MER MAP 7 (PL0316)
Koning Albert II-laan 20 bus 8
1000 Brussel

Voor meer informatie over milieueffectrapportage surft u naar omgeving.vlaanderen.be/milieueffectrapportage of belt u naar het gratis nummer 1700.

Bekendmaking openbaar onderzoek "DEFINITIEVE VASTSTELLING TOT OPHEFFING GEMEENTEWEGEN : VOETWEG NR.43 TE ZICHEN-ZUSSEN-BOLDER ACHTER MERGELSTRAAT, GEDEELTE TUSSEN REGGERSTRAAT EN WATERSTRAAT

De gemeenteraad van Riemst heeft op 5 februari 2024 de opheffing van gemeenteweg nr. 43 achter de Mergelstraat, gedeelte tussen Reggerstraat en Waterstraat definitief goedgekeurd. Tegen de beslissing werd geen beroep ingesteld bij de Vlaamse Regering.

De gemeenteraadsbeslissing heeft uitwerking veertien dagen na de bekendmaking ervan in het Belgisch Staatsblad.

 

Gemeenteraadsbesluit 05-2-2024 voor definitieve vaststelling tot opheffing gemeentewegen: voetweg nr. 43 te Zichen-Zussen-Bolder

Grafisch plan tot opheffing rooilijn

 

Openbaar onderzoek Cimenterie - Eloy Travaux

Van 10 maart tot 10 april loopt een openbaar onderzoek over de aanvraag van een vergunning met milieueffectenrapport voor het inrichten en bouwrijp maken van een braakliggend industrieterrein in Haccourt, met aanleg van een weg.

De documenten vindt u ter inzage op: https://kluis.omgeving.vlaanderen.be/index.php/s/EbJ5qq6bxoi3AKZ

Bezwaren, opmerkingen en adviezen indienen kan op volgende manieren tot 10 april 2024:

  • Met de post op één van volgende adressen:
    • Administration communale, Service Urbanisme, Rue du Frêne 38, 4690 Bassenge
    • Administration Communale, Service Urbanisme, Rue de Maestricht 7, 4607 Berneau
    • Administration communale, Service Environnement, Rue des Ecoles 4, 4684 HACCOURT
    • Administration Communale, Rue des Récollets 1, 4600 VISE
  • Of per mail via: laurence.blaffart@vise.be

Publieke inspraak over de kennisgeving van het plan-MER voor het Besluit van de Vlaamse Regering over extern salderen

De Vlaamse Regering stelde op 10 maart 2023 de programmatische aanpak stikstof (PAS) vast. De PAS is een omvattend, realisatiegericht beleidsprogramma dat bijdraagt tot de realisatie van de instandhoudingsdoelstellingen voor Europees beschermde natuur door de depositie van stikstof op Speciale Beschermingszones structureel en planmatig terug te dringen.

Met het decreet over de programmatische aanpak stikstof (het ‘Stikstofdecreet’) legde het Vlaams Parlement eind januari 2024 onder meer de rechtsgrond vast voor specifieke emissie-reducerende maatregelen die vervat zijn in de PAS, en voor beoordelingskaders voor de stikstofimpact van vergunningsplichtige activiteiten. Het Stikstofdecreet trad op 23 februari 2024 in werking.

Het Stikstofdecreet verwijst naar de mogelijkheid tot extern salderen in het kader van de individuele passende beoordeling. Extern salderen houdt in dat een vergunningsplichtig project – de saldonemer – voor het terugdringen van zijn stikstofemissies beroep kan doen op emissies die door een ander project – de saldogever – worden stopgezet. Het Stikstofdecreet voorziet dat de Vlaamse Regering de voorwaarden voor extern salderen vaststelt via een op te maken Besluit (‘BVR extern salderen’).

De Vlaamse Regering onderzoekt door middel van een plan-milieueffectrapportage (plan-MER) en de bijhorende passende beoordeling onder welke voorwaarden extern salderen mogelijk is in het kader van het Stikstofdecreet, en onderzoekt de mogelijke effecten van extern salderen op mens en milieu. Een eerste stap daarin is de publicatie van een kennisgevingsnota. In die nota vindt u onder meer een beschrijving van het plan en een voorstel van de methode waarop de milieueffecten van dat plan in het uiteindelijke plan-MER beschreven en bestudeerd zullen worden.

U wordt uitgenodigd om deel te nemen aan de inspraakprocedure.

Van 5 april tot en met 3 juni 2024 kunt u de kennisgevingsnota inkijken en opmerkingen geven. U kunt de milieueffecten aangeven die volgens u onderzocht moeten worden en de manier waarop dat het best kan gebeuren. Bovendien kunt u voorstellen formuleren voor alternatieven.

De kennisgeving kan geraadpleegd worden in de dossierdatabank op www.mervlaanderen.be, op de website https://www.vlaanderen.be/stikstof, bij de Vlaamse gemeenten en op hun website.

Tot en met 3 juni 2024 kunt u uw opmerkingen bezorgen aan het Team Omgevingseffecten van het Departement Omgeving. U doet dat bij voorkeur via het digitaal inspraakformulier (www.omgeving.vlaanderen.be/digitaal-inspreken-op-een-kennisgevingsnota). U kunt uw reactie ook via mail bezorgen aan mer@vlaanderen.be, ter plekke overmaken aan het Team Omgevingseffecten in Brussel of met de post versturen naar onderstaand adres.

Departement Omgeving
Team Omgevingseffecten
Milieueffectrapportage
Plan-MER BVR Extern Salderen (PL0311)
Koning Albert II-laan 20 bus 8
1000 BRUSSEL

Meer informatie over milieueffectrapportage vindt u op omgeving.vlaanderen.be/milieueffectrapportage of telefonisch via het gratis nummer 1700.

Adviesvraag en openbaar onderzoek Luminus - 4 windmolens Haut-Sarts

Het Departement Omgeving ontving van Service public de Wallonie een notificatie over een vergunningsaanvraag met milieueffectenrapport voor de bouw en de exploitatie van 4 windturbines met een totaal maximaal vermogen van 16 MW, 4 hoofdcabines, toegangswegen en verzamelplaatsen en het leggen van elektrische kabels op het industrieterrein van de Hauts-Sarts. Documenten vindt u ter inzage op: https://kluis.omgeving.vlaanderen.be/index.php/s/GHzmtrK2XXBoPnB

Bezwaren, opmerkingen en adviezen indienen

Het openbaar onderzoek loopt in verschillende gemeenten. De termijnen en manier waarop u kunt reageren worden hieronder weergegeven.

Van 18/05/2024 tot 17/06/2024

Reageren kan: Via de post: Collège communal de la Ville de Herstal, Place Jean Jaurès 45, 4040 Herstal

Van 18/05/2024 tot 17/06/2024

Reageren kan: Via e-mail: urbanisme@juprelle.be

Van 18/05/2024 tot 26/06/2024

Reageren kan: Via e-mail : enquete.environnement@liege.be Via de post : Service des Permis d'Environnement – Potiérue, 5 à 4000 LIEGE

Van 27/05/2024 tot 26/06/2024

Reageren kan: Via de post: Collège communal, rue des Récollets, 1 à 4600 VISE Via e-mail: laurence.blaffart@vise.be.

Van 09/06/2024 tot 08/07/2024

Reageren kan: Via de post: Collège communal de Bassenge - rue Royale, 4 à 4690 Bassenge Via e-mail: urbanisme@bassenge.be Met vermelding “PU 24/02 – Herstal”

 

AANKONDIGING PUBLIEKE RAADPLEGING PARTICIPATIEMOMENT “GEMEENTELIJK RUIMTELIJK UITVOERINGSPLAN TOTAL PAULY”

Het college van burgemeester en schepenen van Riemst brengt, overeenkomstig titel 2 hoofdstuk 2 afdeling 4 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, ter kennisgeving aan de bevolking de startfase van het RUP Total Pauly omvattende de:

Startnota RUP Total Pauly

Procesnota RUP Total Pauly

Deelplan RUP Total Pauly

RUP Total Pauly

opgemaakt overeenkomstig de wettelijke bepalingen, te raadplegen zijn van 1 juli 2024 tot en met 29 augustus 2024.

De startnota, procesnota en het voorstel van afbakeningsplan liggen gedurende deze periode van 60 dagen ter inzage van de bevolking. De documenten zijn in te kijken na afspraak tijdens de kantooruren, bij de afdeling Economie, Landbouw & Omgeving van de gemeente Riemst, Maastrichtersteenweg 2b. De nota’s en het plan zijn ook raadpleegbaar via de website van de gemeente https://www.riemst.be/nl/bestuur-organisatie/bekendmakingen-en-openbare-onderzoeken.

Eventuele opmerkingen kunnen uiterlijk ten laatste op 29 augustus 2024 schriftelijk bezorgd worden:

  • · ofwel per aangetekende brief gericht aan de gemeente Riemst, afdeling Economie, Landbouw & Omgeving, Maastrichtersteenweg 2b te 3770 Riemst · ofwel per e-mail aan gemeentebestuur@riemst.be
  • · ofwel tegen ontvangstbewijs afgegeven worden bij de afdeling Economie, Landbouw & Omgeving, Maastrichtersteenweg 2b te 3770 Riemst

Op maandag 19 augustus 2024 vindt er een participatiemoment plaats in de vorm van een infomoment waarbij het dossier wordt toegelicht met mogelijkheid voor vraag en antwoord.

Iedereen is welkom op dit infomoment dat om 20h00 zal plaatsvinden in de raadszaal van het gemeentehuis van de gemeente Riemst, Maastrichtersteenweg 2b, 3770 Riemst.

 

 

 

HEIDELBERG MATERIALS BENELUX SA ETENDRE LA CARRIERE DU ROMONT

Thans loopt in Wallonie een notificatie over de aanvraag van een vergunning met milieueffectenrapport voor de gezamenlijke procedure “plan/vergunning”: gedeeltelijke herziening van het ‘plan de secteur de Liège (Planche 34/6)’ -en de uitbreiding van de steengroeve van Romont noordwaarts van de huidige exploitatie tot aan de gewestgrens en heraanleg van de groeve met behulp van deklaag en exogene inheemse aarde.

 

Over deze vergunningsaanvraag loopt een openbaar onderzoek van 16/09/2024 tot 30/10/2024. https://territoire.wallonie.be/fr/actualite/enquete-publique-a-bassenge

Inwoners kunnen reageren. Alle info is beschikbaar op het IBO-portaal van Departement Omgeving . 

https://inspraak.omgeving.vlaanderen.be/

Het publiek kan op volgende manieren reageren:

 

Met de post op één van volgende adressen:

  • Rue Royale, 4

4690 Bassenge

 

  • Rue des Récollets, 1

4600 Visé

Met een e-mail: urbanisme@bassenge.be of laurence.blaffart@vise.be

Ten laatste op: 29-10-2024