Holebibeleid

Print

Op de Internationale Dag tegen Holebifobie en Transfobie zullen we in Riemst opnieuw de regenboogvlag aan het gemeentehuis hangen. Op die manier tonen we onze solidariteit met de holebi- en transgendergemeenschap en willen we er op wijzen dat discriminatie niet kan.

Graag geven we nog enkele tips mee, die ons regenboogbeleid mee vorm geven.

Tip 1: De holebifoon - Lumi
Lumi 0800 99 533 is een onthaal- en infolijn waar je terecht kan met al je vragen over holebi's en transgenders. Je kan er informatie vragen of je verhaal doen. Lumi biedt hulp en opvang op maat. Je kan ook een mail sturen naar vragen@lumi.be of chatten.
Via de website https://www.lumi.be van Lumi kan je ook makkelijk een klacht neerleggen tegen discriminatie of geweld ten aanzien van holebi's en transgenders. Blijf niet zitten met je vragen maar bel, mail of chat naar Lumi !

Tip 2: Regenboogbibliotheek

Naast de bestaande literatuur kan je zeker ook het holebi- en transgendermagazine ZiZo raadplegen https://www.zizomag.be.

Tip 3: Vraag informatie

Bij de dienst burgerzaken kan je alle informatie verkrijgen voor holebi's met betrekking tot de burgelijke stand, adoptie en wettelijk samenwonen.Op die manier probeert het gemeentebestuur de zogenaamde ‘heteronormativiteit’ te doorbreken.

Tip 4: Discriminatiemeldpunten
Het centrum voor gelijke kansen en racismebestrijding ontvangt elk jaar hooguit een honderdtal meldingen over discriminatie van holebi's en homofobe daden. Dat beperkte aantal toont wellicht maar een fragment van de realiteit: om allerlei redenen beslissen slachtoffers van discriminatie en homofobie vaak om niet te reageren. Daarom roept het centrum iedereen op om dat wél te doen, of het nu gaat om alledaagse of ernstige  feiten. Surf naar: https://www.unia.be of voor een directe melding naar https://www.melding.unia.be.

Tip 5: Handige websites