14 Oost-Limburgse gemeenten lanceren huisdiersticker

Sticker aan het raam toont hulpdiensten aanwezige dieren in de woonst

De gemeenten Riemst, As, Bilzen, Dilsen-Stokkem, Genk, Hoeselt, Houthalen-Helchteren, Kinrooi, Lanaken, Maaseik, Maasmechelen, Opglabbeek, Voeren en Zutendaal slaan de handen in mekaar voor de lancering van een huisdiersticker, met medewerking van Brandweerzone Oost-Limburg. Bedoeling is dat eigenaars van huisdieren deze sticker op een raam aan de voorgevel kleven. Zo zien arriverende hulpdiensten meteen dat er huisdieren aanwezig zijn in de woonst.

Bij noodgevallen ben je niet altijd thuis of in de mogelijkheid om de brandweer te vertellen over de dieren in je woning. Als de brandweer arriveert voor bijvoorbeeld brand, CO-vergifting of wateroverlast bij jouw thuis, hebben zij aanvankelijk geen weet van mogelijke huisdieren. Daar brengt deze ‘huisdiersticker’ voortaan verandering in. Eigenaars van huisdieren kunnen op de sticker aanduiden welke dieren ze bezitten en zelfs hoeveel. Gekleefd op een raam aan de voorgevel, goed in het zicht, ziet de brandweer in één oogopslag of er (mogelijk) dieren aanwezig zijn in de woonst en welke.

“Dit vergemakkelijkt voor een stuk het werk van de brandweer”, legt zonecommandant Dominic Knapen uit. “Tot nu toe was het tijdens een interventie kwestie van goed rondkijken en –vragen om eventuele huisdieren te localiseren. Deze huisdiersticker toont ons onmiddellijk dat er dieren aanwezig zijn in de woning en zelfs welke. Daardoor kan de brandweer gerichter op zoek naar dieren, voor zover de risico’s het toelaten”.

“Er was regelmatig vraag vanuit de bevolking naar zo’n huisdiersticker, zowel bij de steden en gemeenten als bij onze brandweerzone Oost-Limburg”, vertelt de burgemeester van Genk Wim Dries. “Het initiatief komt overgewaaid vanuit West-Vlaanderen, waar zo’n specifieke huisdiersticker voor het eerst geïntroduceerd werd, met succes.”

Afhalen in het gemeentehuis

De huisdiersticker is bestemd voor de inwoners van As, Bilzen, Dilsen-Stokkem, Genk, Hoeselt, Houthalen-Helchteren, Kinrooi, Lanaken, Maaseik, Maasmechelen, Opglabbeek, Riemst, Voeren en Zutendaal. Af te halen vanaf maandag 9 april in het gemeentehuis. Met pen of alcoholstift kan je aanduiden hoeveel honden, katten, vogels, of andere dieren je bezit. De sticker is weersbestendig en heeft een duurzame UV-lak.