18/10 Nationale actiedag tegen woninginbraken

Wist je dat er in België meer dan 141 woninginbraken per dag worden gepleegd?
Op 18 oktober 2019 zeggen we gezamenlijk: 1 dag niet! 

Op 18 oktober vindt de zesde nationale actiedag plaats tegen woninginbraken. Samen bestrijden we de problematiek en helpen we elkaar en onze buren om een oogje in het zeil te houden. 

Samen tegen woninginbraak

De dagen korten en het wordt weer vroeger donker buiten. Dat is de tijd wanneer het aantal woninginbraken terug oploopt. De gemeente Riemst zet in op buurtpreventie om dat oplopende aantal inbraken te beperken. De ideale tool hiervoor is de gratis app Buurtpreventie24! 

Eerder leefde het buurtpreventienetwerk voornamelijk in de vorm van WhatsAppgroepen. Die waren, met meer dan 600 leden, een schot in de roos. Door de veranderde richtlijnen voor privacy zijn die echter niet meer conform de GDPR-wetgeving. De gratis app Buurtpreventie24 is dat wel. Je kan de app downloaden via de Apple Store of Google Play. Via een buurtcode kan je je eenvoudig registreren. De app is zowel voor bestaande als nieuwe leden
beschikbaar. Zonder reclame of spam kunnen er duidelijke meldingen doorgegeven worden. Het principe van de buurtpreventie wijzigt dus niet, de bestaande groepen en coördinatoren blijven bestaan. Enkel het communicatieplatform verandert. Bovendien wordt de aanschaf van de app gedragen door de gemeente, in overleg met de lokale politie.

Alle informatie over de app is te vinden via www.buurtpreventie24.be. Voor specifieke vragen over Riemst kunnen inwoners terecht bij riemst@buurtpreventie24.be of tel. 012 44 03 04.

Tips voor thuis

Hieronder geven we jullie enkele tips mee om de inbrekers te ontmoedigen en een inbraak bij jouw thuis te vermijden: 

Denk er ook aan om je ramen en deuren beter te beveiligen. Nee, dat hoeft niet noodzakelijk duur te zijn.

  • Plaats een houten stok in de rail van je schuifdeur. 
  • Plaats extra sloten. 
  • Plaats afsluitbare raamkrukken op je raamwerk. 

Uit huis? Vraag toezicht aan!

Ga je er even tussenuit, op reis naar betere oorden? Dan kan je, net zoals voor een andere periode van afwezigheid (een begrafenis, een huwelijk, een ziekenhuisopname…) gratis afwezigheidstoezicht aanvragen bij de politie. Zowel de interventie- als wijkdienst van de politie Bilzen-Hoeselt-Riemst rijdt dan op regelmatige tijdstippen langs jouw woning om een oogje in het zeil te houden. Vraag het toezicht aan via www.police-on-web.be.