29/2-8/3 Week van de Vrijwilliger

Wij houden van pure, authentieke mensen. Mensen die oprecht zijn in wat ze doen, in wat ze zeggen. Die respectvol en correct omgaan met de anderen om hen heen, hoe die andere er ook aan toe is, hoe die er ook uit ziet.

Die puurheid vind je vaak bij vrijwilligers terug. Het blijft essentieel daarvoor waardering uit te drukken. Er zijn jammer genoeg meer niet-vrijwilligers dan dat er vrijwilligers zijn. 750 000, dat is een pak mensen, maar spijtig genoeg een minderheid. Net omwille van de cruciale rol die ze spelen in de samenleving, moeten we ze eren, danken, beschermen.

Vrijwilligers dragen bij aan een warme samenleving. Dankzij hen blijven rechtstreekse verbindingen bestaan. Van mens tot mens, terwijl de apathie en verkilling om zich heen grijpt. Vrijwilligers bouwen daartegen een dam, met dat zuivere hart van hen.

Een vrijwilliger praat met de andere, is nooit bevreesd face-to-face te communiceren, zodat hij/zij de reactie en de emotie van de ander zijn gezicht kan aflezen en zich kan aanpassen.

Je geeft tijd en energie. Met de glimlach. Moeiteloos.

Een vrijwilliger is geen robot

Vrijwilliger, jij weigert mee te robotiseren. Je baalt van onverschilligheid en huivert van botheid. Je haalt je neus niet op voor een lastige karwei of een complexe opdracht.

Jij, vrijwilliger, beseft dat een samenleving mensen van vlees en bloed nodig heeft, die mild zijn voor de personen rondom hen. Ook al vertonen die kleine onhebbelijkheden, hebben ze kleine kantjes. Door je daadkracht zet je dat om in een positief verhaal. Je voelt je gesterkt door de positieve personen, de sympathieken, de constructieven die met jou het vrijwilligersavontuur mee maken. Je pakt de problemen aan.

En dat geduld dat je opbrengt, altijd weer, zelfs al zitten de omstandigheden niet mee. En dat zonder dat er materieel of financieel gewin voor jou inzit.

Schone zuiverheid

Die zuivere inborst van je, daar mag je gerust fier op zijn. Je combineert passie met compassie.

Een vrijwilliger zeurt of kneutert niet, maar doet. Er is niemand zoals jij die zich tussen en met de mensen durft te bewegen. Op de ouderwetse manier, origineel en puur, opdat je de ander recht in de ogen blijft kijken. 

Een vrijwilliger levert zuurstof. Je zorgt ervoor dat het leven zinvol is en blijft, houdt verenigingen, buurten, wijken, steden en gemeenten, regio’s, het land, de wereld in stand, door zurigheid te verdrijven en het via vrijwilligers-osmose om te zetten in positieve energie.

Daarom ben jij, vrijwilliger broodnodig. Vandaag, morgen en overmorgen. 
Dikke dank voor je zijn, je inzet, je kracht, je volharding. 

Bron: Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk vzw