Aanplant van bomen

Het gemeentebestuur wil de boomgaardgordels rond de dorpskernen behouden, verbeteren en uitbreiden. Wist je dat je zelfs een subsidie kunt ontvangen bij het aanplanten van hoogstamboomgaarden? Ook aanplantingen in de buurt van het fietsroutenetwerk en rond landbouwbedrijven kunnen via de Nationale Boomgaardenstichting gratis gebeuren bij particulieren.

De laatste 7 jaren werden zo 513 hoogstamfruitbomen aangeplant, dit komt overeen met een oppervlakte van circa 5 ha. Om al dit fruit te verwerken, kan je beroep doen op de sapmobiel. Op 21 september kan je je fruit laten verwerken via deze mobiele fruitpers. Vooraf inschrijven is verplicht via de Nationale Boomgaarden Stichting (tel. 012 39 11 88).

Ook op eigendom van de gemeente werden hoogstamfruitbomen aangeplant, dit in functie van het behoud van beschermde soorten (vleermuizen, dassen,…) of ze doen dienst als plukboomgaarden. Zo kan je o.a. hoogstamboomgaarden terugvinden Op ’t Reeck, aan hoeve Henrotte in Membruggen, in Elst, aan de Coolen in Val-Meer, bij de speelboomgaard in Membruggen en bij de plukboomgaard achter de school in Val-Meer. 

Naast de aanplant van laanbomen, gemeentelijk groen op openbaar domein, de aanplant van hoogstamboomgaarden en hagen werd een bosuitbreiding gerealiseerd. Op de oude site van het voetbalveld in Kanne werd een speelbos aangelegd met in totaal 980 bomen en 200 struiken. De aanplant werd gerealiseerd in samenwerking met de bosgroep Zuid-Limburg vzw en met subsidie van het boscompensatiefonds.

Ook zet de gemeente in op de aanplant van klimaatbomen. Jaarlijks worden er 25 klimaatbomen geplant, de eerste aanplanting gebeurde deze lente in Membruggen.