#ANDERSMAAIEN

Net zoals vorig jaar maait de gemeente vanaf mei een aantal grasvelden op een andere manier.

We schakelen over van korte gazons naar bloemrijke graslanden. Dit door (tijdelijk) niet te maaien of de maaifrequentie terug te brengen. 

Waarom minder maaien?

Dat doen we om onze gemeente klimaatrobuust te maken en om meer soorten planten en dieren een leefgebied te geven. We doen dat door niet te maaien tot juni. In gazons komen weinig planten- en dierensoorten zoals vlinders en bijen voor. Het is daarom goed voor de biodiversiteit om meer plantensoorten een leefplek te geven. Dit heeft ook een voordeel voor de klimaatverandering. In zones met langer gras en kruiden droogt de grond minder snel uit en wordt het regenwater beter opgevangen. We zien in Vlaanderen steeds vaker lange, hete en droge periodes, afgewisseld met hevige korte regenbuien. Door om te schakelen naar een ander maaibeheer gaan we de uitdaging aan om het saaie korte gazon om te toveren in een bloemrijk grasland. Dit past in het Vlaamse klimaatadaptatieplan en in de Blue Deal, die van Vlaanderen een klimaatbestendige regio willen maken.

Waar ga je hoger gras zien?

In mei zullen zo’n 15 zones verspreid over de verschillende dorpen van Riemst niet gemaaid worden. De randen van de gazons, zones rond banken, vuilbakken en speeltoestellen zullen wel steeds gemaaid worden. In sommige gevallen worden er ook wandelpaden of open ruimte in de grasvelden gemaaid. De zones kan je herkennen aan de ludieke borden van #andersmaaien met de vrolijke bijtjes.

Kan je thuis iets doen?

Uiteraard! Creëer je eigen kleurrijke bloemenweide en verander je gazon in een feestelijk boeket voor bijen, vlinders én voor jezelf! Helaas hebben veel van onze insecten het zwaar. Door minder te maaien kan je ze op een eenvoudige manier helpen!

Door een gedeelte van je gazon minder te maaien krijg je na verloop van tijd mooie bloemen in je gazon. Probeer al eens mee te doen tijdens de campagne Maai Mei Niet en maai je gazon of een gedeelte van je gazon in de maand mei niet. Wil je verder gaan en genieten van meer bloemen in je gazon? Maai dan twee à drie keer per jaar. Belangrijk is dat je altijd het maaisel afvoert en niet laat liggen!