Vragen over het Coronavirus?

Bekijk hier alle actuele informatie: https://www.info-coronavirus.be/nl/ @be_gezondheid0800 14 689

Corona update : toenemend aantal besmettingen

De cluster van besmettingen na voetbalwedstrijd Rivo Riemst-Kesselt wordt nauw opgevolgd door het Agentschap Zorg en Gezondheid, Eerstelijnszone ZOLim en de gemeentelijke crisiscel.

Na de voetbalwedstrijd Kesselt – Rivo Riemst (4de provinciale) op zaterdag 5/9 en een bijeenkomst in de voetbalkantine te Kesselt (Lanaken) testten er heel wat voetbalspelers van club Rivo Riemst positief op het coronavirus. Direct werd er in de gemeentelijke crisiscel en in de naburige gemeenten de nodige actie ondernomen. 

Na de positieve test van één van de spelers van Rivo Riemst, ging de hele ploeg al preventief in quarantaine. Op woensdag 9/9 werd de hele ploeg in groep getest. Ook werden er aan de spelers richtlijnen meegegeven over hoe in afwachting van het resultaat te handelen. 

Burgemeester Mark Vos : “Na het binnenkomen van meerdere positieve testresultaten op vrijdag 11/9 werd - in zeer nauw overleg met de Eerstelijnszone Zuid-Oost Limburg en de betrokken huisartsen - de contact tracing opgezet. Een team van gemeentelijke medewerkers, ondersteund door de Eerstelijnszone ZOLim, contacteerde alle besmette spelers. Zij blijven in quarantaine. Ook de nauwe contacten van de voetballers (huisgenoten en hoog risico contacten) werden opgelijst, opgebeld en gevraagd om te testen en in quarantaine te gaan. In Lanaken werden ondertussen ook alle spelers van Kesselt opgeroepen zich te laten testen.”

Door deze plotse toename in de besmettingen is de alarmdrempel overschreden in onze gemeente. De situatie wordt nauw opgevolgd door het Agentschap Zorg en Gezondheid en bijgestuurd a.d.h.v. de binnenkomende testresultaten. De cluster van besmettingen is gelinkt aan de voetbalwedstrijd. Via het systeem van contact tracing wordt de mogelijke verdere verspreiding van het virus zo goed als mogelijk in kaart gebracht. Alle betrokken worden gecontacteerd met de strikt op te volgen procedures. Er is constante terugkoppeling tussen het Agentschap Zorg en Gezondheid, de Eerstelijnszone Zuid-Oost Limburg, de huisartsen en de gemeentelijke crisiscel. Hierdoor wordt de evolutie van de cijfers snel gedetecteerd.

Burgemeester Mark Vos : “Het is onverantwoord om in een kleine kantine met zoveel volk samen te komen. We begrijpen dat het naleven van de coronamaatregelen een inspanning vergt, maar deze situatie toont wel aan hoe belangrijk een correcte opvolging van de coronamaatregelen is. We rekenen op het gezonde verstand en de burgerzin van onze inwoners. Houd vol en respecteer de zes gouden regels. We hebben alle begrip voor de ongerustheid en bezorgdheid die deze onverwachte situatie met zich meebrengt. De door de overheid opgelegde protocollen worden strikt opgevolgd. De gezondheid en het welzijn van onze inwoners is op elk moment absolute prioriteit.”