Culturodroom en Culturodroom for kids

Cultuur en jongeren, het lijkt een niet zo voor de hand liggende combinatie. En toch hebben de dienst Jeugd en de dienst Cultuur twee jaar geleden de handen in elkaar geslagen om de jongeren van Riemst enerzijds onder te dompelen in een cultuurbad, en anderzijds een plek te geven waar ze hun talenten kunnen laten groeien en bloeien. Het resultaat: in 2017 zag de Culturodroom het levenslicht. Culturodroom for Kids volgde later, toen Riemst de erkenning van ‘kindvriendelijke gemeente’ mocht ontvangen. Riki, de mascotte van onze jeugd, is intussen uitgegroeid tot de bekendste champignon in de omstreken.

Cultuurparticipatie voor de jeugd

In het jeugdbeleidsplan van Riemst werd destijds cultuurparticipatie als prioriteit naar voren geschoven. Van daaruit is er nagedacht over hoe dit op maat van onze gemeente kon gerealiseerd worden. De Culturodroom bleek overduidelijk een oplossing te bieden. Meer nog, met “de Culturodroom komt naar je toe” wordt er op een laagdrempelige manier een aanbod gedaan. De activiteiten ‘reizen’ als het ware rond van dorp tot dorp en het doel is om deze organisatie, in samenwerking met onze jeugdverenigingen en jongeren, verder uit te bouwen voor de toekomst. Proeven van cultuur op jonge leeftijd, zowel via de school als in de vrije tijd, zet immers aan tot levenslange participatie en brengt jongeren in contact met de samenleving.

Een culturele (cadeau)kaart voor iedereen!

De Culturodroom hoort een rondreizend cultureel centrum te zijn, dat toegankelijk is voor iedereen. Dit is altijd de visie geweest en zal dat ook altijd blijven. Daarom moet er ook rekening gehouden worden met de minderbedeelden. Natuurlijk speelt hierin ook een gevoelig stukje integriteit mee. Daarom is er een systeem ontwikkeld van voorverkoopkaarten aan een sociaal tarief, te verkrijgen bij het Sociaal Huis (Paenhuisstraat 15). Zo hoeft niemand zich benadeeld te voelen en kan iedereen genieten van zijn eigen stukje cultuur.

Je kan ook een culturele kaart aan gewoon tarief kopen, of nog beter, er eentje cadeau doen! Deze zijn te verkrijgen aan de balie van Villa Neven (Tongersesteenweg 8).

Workshop Afrikaans dansen

Culturodroom en Culturodroom for Kids staan het hele jaar door garant voor talloze geweldig leuke activiteiten, zoals filmvoorstellingen, de verenigingsquiz, Pop a’ Cast, de dwaallichtjestocht, het voorleeshalfuurtje, de Verwendag en vele workshops voor diverse leeftijdsgroepen.

Eén van die vele workshops gaat door op woensdag 6 november van 14:00 uur tot 17:00 uur: Afrikaans dansen. Deze workshop is voor jongeren van 12 tot 15 jaar en kost 5 euro. Afrikaans dansen staat voor: je voeten heel diep in de grond planten, je heupen volledig los schudden en op en neer bouncen. Je geeft je volledig over aan het ritme van de aarde. Door
de herhaling van de bewegingen stroomt de energie door je volledige lichaam. De Afrikaanse dansmoves werken heel bevrijdend.

Voor meer informatie of om in te schrijven, kan je terecht bij de Jeugddienst: Tongersesteenweg 8, 012 44 03 72, jeugd@riemst.be.

Meer informatie over en de activiteitenkalender van de Culturodroom en de Culturodroom for Kids vind je terug via www.riemst.be/nl/jeugd/culturodroom/culturodroom.