Eerste pleintje met vrouwelijke naam in Riemst

Aansluitend op het artikel over de nieuwe pleinen in Riemst, verschenen in de vorige editie van de 37zeventig, besteden we nu specifiek aandacht aan een uniek pleintje dat ook in het afgelopen jaar ingehuldigd werd. Namelijk: het Triene-Cloesjeplein in Heukelom!

Triene Cloesje

In het kader van het gemeentelijke pleinenplan werd het plein, gelegen voor de vrije basisschool ’t Vogelnestje in Heukelom, heringericht. De school mag sindsdien genieten van een modern pleintje met bijhorende groenvoorzieningen. In de zoektocht naar een naam voor het nieuwe pleintje, organiseerde het gemeentebestuur een wedstrijd. Dankzij de inzending van Paula Machiels uit Heukelom, kreeg het pleintje officieel de naam Triene Cloesjeplein.

De naam verwijst naar mevrouw Catharina Tasset uit Heukelom. Zij schonk destijds haar woning per testament aan de parochie, waar vanaf mei 1937 de bewaarschool werd ingericht. Een verwijzing naar haar was volgens de jury een passende naam, gezien het plein net aan de school ligt.

Meer vrouw op straat

Uit een onderzoek van televisiezender Canvas, uitgevoerd in acht grote Vlaamse steden, bleek dat van alle straten die de naam van een persoon kregen, er 85 procent naar een man werd genoemd, en 15 procent naar een vrouw. Sinds begin dit jaar werd naar aanleiding daarvan een campagne gelanceerd door Sofie Lemaire (actief op Canvas en Radio 1), die heet #meervrouwopstraat. Met het Triene Cloesjeplein brengen ook wij meer vrouw op straat en leveren we een bijdrage aan de stijging van het vrouwelijke percentage in Vlaanderen. Triene Cloesje is trouwens de eerste vrouwelijke naam voor een pleintje in heel Riemst!

De herinrichting van dit plein was goed voor een investering van zo’n 12.000 euro.