Extra toelage voor alle energiezuinige verenigingen

Als eerste Limburgse gemeente geeft Riemst sinds kort een extra toelage aan alle verenigingen die energiezuinige renovaties uitvoeren aan hun gebouwen. De toelage bestaat bovenop de reeds gekende cultuur-, jeugd-, sport- en infrastructuurtoelages en kan om de vijf jaar aangevraagd worden.

Mark Vos, burgemeester: “Wanneer verenigingen renovaties uitvoeren die hun energieverbruik doen dalen of de energiezuinigheid in hun gebouw stimuleren, bieden we hen een toelage aan. Het is uniek dat we dit doen voor alle soorten verenigingen uit onze gemeente.”

Na de aanvraag voert Dubolim een plaatsbezoek uit, waarbij er via een basisscan een concreet actieplan opgesteld wordt om het gebouw duurzamer en efficiënter te maken. De gemeente kent een subsidie toe voor de vooropgestelde maatregelen. Ook de basisscan wordt door de gemeente terugbetaald, op voorwaarde dat de vereniging de vooropgestelde maatregelen binnen de twee opeenvolgende jaren laat uitvoeren.

Marina Pauly, schepen van Vrijwilligerswerking: “Riemst kent een bloeiend verenigingsleven, dankzij de inzet van 100-den vrijwilligers. We ondersteunen ze zo goed mogelijk met de gekende cultuur-, jeugd-, sport- en infrastructuurtoelages en zijn verheugd dat we ze nu ook een duwtje in de rug kunnen geven om bewust om te gaan met het klimaat.”

De toelage past dan ook binnen het klimaatactieplan en het Europese Burgemeesterconvenant, waarmee de gemeente zich engageert om de CO2-uitstoot tegen 2030 met 40% te reduceren.

Peter Neven, schepen van Klimaat: “We trachten het goede voorbeeld te geven door te investeren in energiezuinige wagens en straatverlichting en door waar mogelijk zonnepanelen te plaatsen op onze gemeentelijke gebouwen. Ook doen we regelmatig mee aan sensibiliseringsacties en zetten we camera’s in om sluikstorten te kunnen bestraffen. Particuliere renoveerders konden al beroep doen op een benovatiepremie. Dankzij deze toelage kunnen we nu ook verenigingen die meewerken aan de klimaatdoelstellingen belonen.”

Verenigingen die een toelage willen aanvragen kunnen dit door het online aanvraagformulier in te dienen.