Bezorgd over het Coronavirus?

Bekijk hier alle actuele informatie: https://www.info-coronavirus.be/nl/ @be_gezondheid0800 14 689

Gemeente Riemst investeert in milieuvriendelijke wagens op CNG aardgas

Via een samenaankoop met Infrax als opdrachtcentrale kocht de gemeente Riemst twee nieuwe wagens aan op CNG aardgas, de meest milieuvriendelijke fossiele brandstof.

In 2015 kocht de gemeente Riemst een elektrisch voertuig aan en werden er twee elektrische laadpalen geïnstalleerd. Daarnaast stimuleert infrax ook het gebruik van CNG of Compressed Natural Gas, wat staat voor samengeperst aardgas, de meest milieuvriendelijke fossiele brandstof.

Mathieu Eycken, schepen van Leefmilieu: “De aankoop kadert in de verjonging van het wagenpark en de bijdrage tot het behalen van de Europese 20/20/20 doelstellingen, waarbij er 20% minder CO2-uitstoot moet zijn tegen 2020. Onze gemeente wil hiermee zijn ambitie op het vlak van klimaatbeleid kracht bijzetten en meewerken aan de provinciale klimaatdoelstelling.

De Fiat Doblo voor gemengd gebruik en de bestelwagen Fiat Ducato op aardgas krijgen herkenbare stickers met het CNG aardgas logo.

De voertuigen kennen verschillende voordelen t.o.v. een dieselvoertuig.

Mathieu Eycken, schepen van Leefmilieu: “Ze stoten tot 25% minder CO2 uit, 60 tot 80% minder stikstofoxiden en 95% minder fijn stof dan een dieselvoertuig.

De wagens zijn voorzien van een hybride motor die zowel op CNG als op gewone benzine draait, de actieradius bedraagt zo circa 800 kilometer. De motor is bovendien stiller dan bij een dieselwagen.

Mark Vos, Burgemeester: “De voertuigen op CNG aardgas hebben ook voordelen t.o.v elektrische voertuigen. De actieradius met een volle gastank bedraagt 300 tot 400 km, terwijl dit bij een elektrisch voertuig slechts 160 km is. Bovendien zijn de voertuigen ook goedkoper in aankoop.

Infrax ondersteunt lokale besturen die een aardgasvoertuig aankopen via een korting van 29 tot 45% bij aankoop van een wagen en een premie van 2.000 euro per voertuig. De aankoop van beide wagens op CNG aardgas is goed voor een investering van 41.078,89 euro incl. BTW.

Daarnaast werd er via een raamoverkomst met de Vlaamse overheid een vrachtwagen met containerhaaksysteem gekocht, omdat er slijtage kwam op het oude systeem.

De kostprijs van de nieuwe vrachtwagen met containerhaaksysteem bedraagt 141.750,29 euro incl. BTW.