Getuigenissen Mooimakers

Laat je inspireren door de getuigenissen van onze Mooimakers uit Riemst. Samen gaan we voor een propere buurt! Iedereen houdt van een propere buurt. Want een propere buurt is een mooie buurt. Ondanks vele goede bedoelingen is dat vaak niet zo gemakkelijk om vol te houden. Toch zetten veel mensen zich dagelijks in om zwerfvuil tegen te gaan: door er melding van te maken of door zelf op te ruimen. Zwerfvuil kan verregaande gevolgen hebben voor mens en dier. Laat je inspireren door onderstaande getuigenissen!

Interview met Josée Bamps, Mooimaker

Hoe vaak ga je opruimen in jouw buurt?

Ik probeer toch zeker twee keer per week mijn rondes te doen. Meestal ga ik ‘s morgens op pad met mijn hond en zorg ik dat ik één ronde doe. Hier in deze buurt heb ik twee lussen waar ik dus wekelijks zwerfvuil ga opruimen.

Zijn er periodes dat er meer vuil te vinden is?

Jammer genoeg kom ik altijd wel zwerfvuil tegen… maar er zijn zeker periodes dat er piekmomenten zijn. Zo is de lente er bijvoorbeeld één. Mensen komen terug meer buiten na een koude winter.

In de schoolvakantie is het opvallend rustiger, zeker dit jaar. De kinderen worden op school misschien wel opgeleid, maar het is duidelijk dat ze dit nog niet goed toepassen.

Ook in het weekend is het vuiler op straat. Je ziet aan het afval dat het waarschijnlijk gaat om jongere mensen die uit zijn geweest of nog uit moeten gaan. Lege flessen sterke drank, verpakkingen van eten…

Wat voor afval kom je het meeste tegen op je rondes?

Vooral lege drankblikjes en plastic flesjes. Ik ben er nog altijd over verbaasd hoe gemakkelijk sommige mensen het vinden om snel afval uit hun auto te gooien. Niet te geloven.

Hoe ben je als vrijwilliger begonnen?

Ongeveer 25 jaar geleden ruimde ik hier gewoon de buurt op. Ik raapte lege flesjes, blikjes,… op en gooide ze bij mijn thuis in de vuilbak. Ondertussen ben ik al 5 jaar ‘officiële vrijwilliger’ en aangesloten bij Mooimakers. Ik haal zakken bij de gemeente, vul ze met het vuil en breng ze daarna naar het Recyclagepark.

Zie je dat er de laatste jaren meer zwerfvuil te vinden is?

Zeker weten! Er is een sterke evolutie! Ik vind steeds meer zwerfvuil in mijn omgeving in vergelijking met vroeger.

Hoe zou jij het zwerfvuil probleem oplossen?

Voor mij had het statiegeld al veel eerder ingevoerd mogen worden. Volgens mij moet je mensen raken in hun portemonnee om er voor te zorgen dat ze actiever opletten. Wie weet ruimen andere mensen het nog wel op om zo de centjes binnen te krijgen.

Heb je ooit al iemand kunnen betrappen op zwerfvuil achter laten of sluikstorten?

Ik zie regelmatig dat er afval uit een auto gegooid wordt of fietsers die het afval op straat gooien. Maar ik heb jammer genoeg nog nooit iemand op heterdaad kunnen betrappen. De meeste mensen gooien echt stiekem hun vuil weg.

Wat zou je zeggen tegen sluikstorters als je iemand zou betrappen?

Ik probeer altijd de nummerplaat van de auto op te schrijven, maar dat lukt jammer genoeg niet elke keer. Maar als ik iemand tegen zou komen zou ik hem of haar er wel op aanspreken. Zeker vroeger had ik er geen moeite mee om mijn gedacht te zeggen, maar misschien dat ik vandaag de dag uit angst voor agressieve reacties minder snel iets zou zeggen.

Wil je nog iets toevoegen?

Ik zou graag een warme oproep willen doen naar vrijwilligers want alle hulp is welkom. Hoe meer vrijwilligers, hoe meer en beter er wordt opgeruimd en hoe properder de straten zijn. 

Interview Stefanie Van Es, inwoner Riemst

Heb je vaak last van zwerfvuil?

Ik ga iedere dag wandelen met de hond. Jammer genoeg kom ik elke keer heel wat zwerfvuil tegen. Zeker als ik ga wandelen in de velden kom ik altijd wel wat tegen.

Wat voor zwerfvuil zie je dan liggen?

Dat varieert enorm. Som kom ik tuinafval tegen, maar regelmatig echt sluikstort afval! Mensen die werken uitvoeren in hun huis en dat afval ergens dumpen. Ohja! Laatst was ik aan het wandelen met mijn hond en zag ik een zak liggen vol met medisch materiaal! Niet te geloven…Ook een volledige zak met oude kleren ben ik al tegen gekomen. Ik snap echt niet dat mensen dat in een veld gooien als afval.

Hoe zou jij het zwerfvuil probleem oplossen?

Ik kom het sluikstorten vaak tegen in de velden. Als er op één of andere manier voor gezorgd kan worden dat deze veldwegen enkel toegankelijk zouden zijn voor de landbouwers en boeren die er moeten zijn, dat zou al veel oplossen denk ik.

Een tijdje geleden was ik gaan wandelen toen het aan het schemeren was. Toen zag ik een auto met aanhangwagen waarin oude zetels lagen. Auto’s moeten daar helemaal niet kunnen rijden vind ik.

Heb je ooit al iemand kunnen betrappen op zwerfvuil achter laten of sluikstorten?

Neen nog niet. Toen ik die auto zag rijden in het veld ben ik speciaal blijven kijken om te zorgen dat er geen afval gegooid kon worden.

Als je iemand zou betrappen op sluikstorten, wat zou je dan doen of zeggen?

Dat hangt er een beetje van af. Als ik iemand bezig zie ’s avonds en ik ben alleen op wandel zou ik minder snel iets zeggen. Maar als ik me veilig voel zou ik zeker mijn gedacht zeggen. Er zijn genoeg plaatsen waar je afval kan brengen, het hoort niet thuis in een veld!

Interview met een plaatselijke landbouwer

Kom je vaak zwerfvuil tegen? Hoe vaak?

Naar mijn zin veel te vaak. Ik zou je onmiddellijk verschillende zakken kunnen wijzen! Dat is een heel jammere zaak natuurlijk…

Wat voor vuil is dat dan? Kan je voorbeelden geven?

Daar zitten verschillende dingen tussen. Soms zijn het zakken die vol met papier, karton, huisafval,… zitten! Maar vaak zijn het ook gewoon een hoop lege plastic flesjes, lege dozen, blikjes frisdrank enzoverder.

Zie je dat er de laatste jaren meer zwerfvuil te vinden is?

Niet minder in elk geval! Even veel, misschien zelfs meer!

Heb je er als landbouwer al eens last van gehad?

Jammer genoeg hebben we er veel last van! Als ik mijn aardappelen moet oogsten, moet ik eerst mijn veld gaan controleren op zwerfvuil. Anders kan ik niet oogsten! Grote kartonnen dozen, lege flessen, kleine doosjes,… ik moet het allemaal oprapen voordat ik kan oogsten.

Zo is er laatst hier in de buurt een hoop vuil gegooid in het maisveld. De boer had de zak niet zien liggen en toen is hij met zijn machine over het vuil gereden. Het vuilnis dat in de zak zat werd mee versnipperd en uiteindelijk aan de koeien gegeven als eten! Er was een koe heel ziek van geworden, omdat een stukje metaal doorgeschoten was naar het hart van het beestje. Ze hadden de dierenarts nog laten komen, maar die kon niets meer doen. De koe is er aan gestorven…

Op welke plaatsen kom je zwerfvuil vooral tegen?

Ik kom het overal tegen! Op de stoep, langs het fietspad en op mijn velden zelf. Heel vervelend!

Heb je ooit al eens sluikstorters bezig gezien?

Wij hebben ook een stuk grond in Hees, en hebben daar ooit eens een sluikstorter zijn afval zien gooien. Hij stond gewoon met zijn auto op ons veld! ! We hadden geen tijd om de man aan te spreken, maar hebben toen wel zijn nummerplaat opgeschreven en doorgegeven aan de veldwachter. Dat is ondertussen al meer dan 10 jaar geleden, dus ik weet niet wat er daarna mee is gebeurd! Maar twee dagen later waren de vuilniszakken gelukkig weg.

Hoe zou jij het zwerfvuil probleem oplossen?

Ik zie de laatste tijd vaak dat de kinderen veel afval achter laten. Ze fietsen terug van school, drinken hun flesje water leeg en hupsaké, ze gooien het op de grond. Ik zou dus beginnen met een goede opleiding op school zelf. Zodat de kinderen weten dat het niet goed is voor het milieu, maar ook voor landbouwers!

Een ander idee is om ook de vuilniszakken die achtergelaten worden beter te controleren. Zoeken naar adressen om dan de sluikstorters zo op te sporen en te straffen, dat verdienen ze wel.

Interview met Ludo Fastré, Voorzitter van Wildbeheerseenheid Perdix (VZW)

Ben je al lang lid van de Wildbeheerseenheid?

Op dit moment ben ik voorzitter, maar ik ben al lid van in het begin. Ik twijfel tussen 1994 en 1995, maar in elk geval al een tijdje.

Wat doen jullie precies op vlak van opruimen?

We zijn begonnen met opruimen omdat we misnoegd waren over wat we allemaal vonden in de velden en bossen. In de beginjaren was het vooral grofvuil of sluikstorten. Vandaag de dag zijn het meer blikjes, papiertjes, flesjes en andere rotzooi dat mensen achterlaten als ze passeren.

Het opruimen is begonnen op de derde zaterdag van maart. Op dat moment is de begroeiing optimaal om het afval te zien liggen. Dat vergemakkelijkt het opruimen. Toen in die tijd was het in het kader van Europese regels, dat we de natuur proper moesten houden.

Nu zijn er ook een aantal leden die het volledige jaar opruimen. Ik doe dat ook: als ik vuil tegen kom, raap ik het op en steek ik het in een zakje.

Zijn er periodes dat er meer vuil te vinden is?

Daar ben ik niet zeker van. Maar het valt wel op dat wanneer het fietsseizoen begint,  er duidelijk meer afval te vinden is langs de fietspaden.

Zie je dat er de laatste jaren meer zwerfvuil te vinden is? Is er een verschil met vroeger?

Vandaag is het moeilijker om het afval op te ruimen. Vroeger werd het grofvuil op één hoop gegooid, tegenwoordig ligt het klein afval helemaal verspreid. En dat is het meest vervelende om op te ruimen.

Hoe zou jij het zwerfvuil probleem oplossen?

Volgens mij moet het beginnen met de jeugd in de scholen. Op die manier wordt er gewerkt aan het probleem op lange termijn.

Deze getuigenissen, die de gemeente naar voor brengt, zijn natuurlijk ook heel goed. Zo komt het op zijn minst onder de aandacht dat er nog altijd veel afval achtergelaten wordt. Het is heel frustrerend als we net klaar zijn met een opruimronde en twee uur later ligt er opnieuw afval.

Op dit moment staan er ook verschillende bordjes met de boodschap dat er opruimers actief zijn. Zolang het niet te veel bordjes zijn, helpt dit ook om een boodschap te verspreiden.

Heb je ooit al iemand kunnen betrappen op zwerfvuil achter laten of sluikstorten?

Ja. Die heb ik toen aan de politie doorgegeven. Ik weet niet of ze een bekeuring gekregen hebben, hoewel ze dat wel verdienen. Het vuil werd daarna wel opgeruimd. 

Wil je nog iets toevoegen?

Ons doel van 25 jaar geleden is ondertussen wel bereikt: mensen sensibiliseren. Samen met de hulp van de gemeente en Limburg.net is het afvalprobleem meer bekend bij mensen.

Alles opgeruimd krijgen is hier in Vlaanderen jammer genoeg niet mogelijk. Zeker in vergelijking met andere landen, daar is het veel properder op straten en in de velden. Daarom is het invoeren of verhogen van statiegeld een goed idee. Vorig jaar was ik op vakantie in Berlijn en wilde mijn flesje water weggooien. Een man kwam me aanspreken en vroeg me of hij het flesje mocht hebben omdat hij er 50 cent voor kreeg! Wat een omgekeerde wereld! Mensen komen vragen voor afval! Het kan dus duidelijk ook anders…

Operatie proper

Wil jij ook een engagement aangaan tegen zwerfvuil? Dan is er nu Operatie Proper! Met Operatie Proper willen we jou en je school, club of vereniging ondersteunen in je engagement tegen zwerfvuil. We helpen je met:

  • het opstellen van een concreet actieplan tegen zwerfvuil;
  • handige tools die opruimen zoveel makkelijker maken;
  • en educatieve pakketten en communicatiemateriaal voor kinderen en jongeren

Zo kan jij je enthousiasme omzetten in duurzame actie. Inderdaad, we helpen je niet alleen om je school, vereniging of club proper te maken: we bouwen samen een systeem zodat het morgen ook mooi blijft.

Wat houdt Operatie Proper concreet in?

Je engageert je voor het schooljaar 2017-2018. Er zijn een paar vastgelegde uitdagingen die je moet aangaan, zoals regelmatig het zwerfvuil op en rond jullie terreinen opruimen. Daarnaast kan je zelf je eigen actiepunten kiezen: van een vuilbak-steward aanduiden tot een actie tegen zwerfvuil organiseren. Jullie kiezen wat voor jullie belangrijk én haalbaar is.

Een mooi engagement verdient een mooie beloning!

Jullie engagement daar draait het allemaal om. Dankzij jullie engagement kunnen we Vlaanderen mooier maken. Daarom dat we jullie op het einde van de rit graag bedanken. Zo eindig je niet alleen met een mooie school, vereniging of club, maar ook met mooie beloning: een cheque die je opnieuw kan investeren in, op en rond jullie terreinen. Wil je ook deelnemen aan Operatie Proper? Surf snel naar mooimakers.be/operatie-proper en schrijf je vanaf 21 augustus in. Samen maken we er iets moois van.