Getuigenissen Mooimakers: interview Josée Bamps

Iedereen houdt van een propere buurt. Want een propere buurt is een mooie buurt. Ondanks vele goede bedoelingen is dat vaak niet zo gemakkelijk om vol te houden. Toch zetten veel mensen zich dagelijks in om zwerfvuil tegen te gaan: door er melding van te maken of door zelf op te ruimen. Zwerfvuil kan verregaande gevolgen hebben voor mens en dier. Laat je inspireren door onderstaande getuigenissen!

Interview met Josée Bamps, Mooimaker

Hoe vaak ga je opruimen in jouw buurt?

Ik probeer toch zeker twee keer per week mijn rondes te doen. Meestal ga ik ‘s morgens op pad met mijn hond en zorg ik dat ik één ronde doe. Hier in deze buurt heb ik twee lussen waar ik dus wekelijks zwerfvuil ga opruimen.

Zijn er periodes dat er meer vuil te vinden is?

Jammer genoeg kom ik altijd wel zwerfvuil tegen… maar er zijn zeker periodes dat er piekmomenten zijn. Zo is de lente er bijvoorbeeld één. Mensen komen terug meer buiten na een koude winter.

In de schoolvakantie is het opvallend rustiger, zeker dit jaar. De kinderen worden op school misschien wel opgeleid, maar het is duidelijk dat ze dit nog niet goed toepassen.

Ook in het weekend is het vuiler op straat. Je ziet aan het afval dat het waarschijnlijk gaat om jongere mensen die uit zijn geweest of nog uit moeten gaan. Lege flessen sterke drank, verpakkingen van eten…

Wat voor afval kom je het meeste tegen op je rondes?

Vooral lege drankblikjes en plastic flesjes. Ik ben er nog altijd over verbaasd hoe gemakkelijk sommige mensen het vinden om snel afval uit hun auto te gooien. Niet te geloven.

Hoe ben je als vrijwilliger begonnen?

Ongeveer 25 jaar geleden ruimde ik hier gewoon de buurt op. Ik raapte lege flesjes, blikjes,… op en gooide ze bij mijn thuis in de vuilbak. Ondertussen ben ik al 5 jaar ‘officiële vrijwilliger’ en aangesloten bij Mooimakers. Ik haal zakken bij de gemeente, vul ze met het vuil en breng ze daarna naar het Recyclagepark.

Zie je dat er de laatste jaren meer zwerfvuil te vinden is?

Zeker weten! Er is een sterke evolutie! Ik vind steeds meer zwerfvuil in mijn omgeving in vergelijking met vroeger.

Hoe zou jij het zwerfvuil probleem oplossen?

Voor mij had het statiegeld al veel eerder ingevoerd mogen worden. Volgens mij moet je mensen raken in hun portemonnee om er voor te zorgen dat ze actiever opletten. Wie weet ruimen andere mensen het nog wel op om zo de centjes binnen te krijgen.

Heb je ooit al iemand kunnen betrappen op zwerfvuil achter laten of sluikstorten?

Ik zie regelmatig dat er afval uit een auto gegooid wordt of fietsers die het afval op straat gooien. Maar ik heb jammer genoeg nog nooit iemand op heterdaad kunnen betrappen. De meeste mensen gooien echt stiekem hun vuil weg.

Wat zou je zeggen tegen sluikstorters als je iemand zou betrappen?

Ik probeer altijd de nummerplaat van de auto op te schrijven, maar dat lukt jammer genoeg niet elke keer. Maar als ik iemand tegen zou komen zou ik hem of haar er wel op aanspreken. Zeker vroeger had ik er geen moeite mee om mijn gedacht te zeggen, maar misschien dat ik vandaag de dag uit angst voor agressieve reacties minder snel iets zou zeggen.

Wil je nog iets toevoegen?

Ik zou graag een warme oproep willen doen naar vrijwilligers want alle hulp is welkom. Hoe meer vrijwilligers, hoe meer en beter er wordt opgeruimd en hoe properder de straten zijn.