Bezorgd over het Coronavirus?

Bekijk hier alle actuele informatie: https://www.info-coronavirus.be/nl/ @be_gezondheid0800 14 689

Getuigenissen Mooimakers: interview Stefanie Van Es

Iedereen houdt van een propere buurt. Want een propere buurt is een mooie buurt. Ondanks vele goede bedoelingen is dat vaak niet zo gemakkelijk om vol te houden. Toch zetten veel mensen zich dagelijks in om zwerfvuil tegen te gaan: door er melding van te maken of door zelf op te ruimen. Zwerfvuil kan verregaande gevolgen hebben voor mens en dier. Laat je inspireren door onderstaande getuigenissen!

Heb je vaak last van zwerfvuil?

Ik ga iedere dag wandelen met de hond. Jammer genoeg kom ik elke keer heel wat zwerfvuil tegen. Zeker als ik ga wandelen in de velden kom ik altijd wel wat tegen.

Wat voor zwerfvuil zie je dan liggen?

Dat varieert enorm. Som kom ik tuinafval tegen, maar regelmatig echt sluikstort afval! Mensen die werken uitvoeren in hun huis en dat afval ergens dumpen. Ohja! Laatst was ik aan het wandelen met mijn hond en zag ik een zak liggen vol met medisch materiaal! Niet te geloven…Ook een volledige zak met oude kleren ben ik al tegen gekomen. Ik snap echt niet dat mensen dat in een veld gooien als afval.

Hoe zou jij het zwerfvuil probleem oplossen?

Ik kom het sluikstorten vaak tegen in de velden. Als er op één of andere manier voor gezorgd kan worden dat deze veldwegen enkel toegankelijk zouden zijn voor de landbouwers en boeren die er moeten zijn, dat zou al veel oplossen denk ik.

Een tijdje geleden was ik gaan wandelen toen het aan het schemeren was. Toen zag ik een auto met aanhangwagen waarin oude zetels lagen. Auto’s moeten daar helemaal niet kunnen rijden vind ik.

Heb je ooit al iemand kunnen betrappen op zwerfvuil achter laten of sluikstorten?

Neen nog niet. Toen ik die auto zag rijden in het veld ben ik speciaal blijven kijken om te zorgen dat er geen afval gegooid kon worden.

Als je iemand zou betrappen op sluikstorten, wat zou je dan doen of zeggen?

Dat hangt er een beetje van af. Als ik iemand bezig zie ’s avonds en ik ben alleen op wandel zou ik minder snel iets zeggen. Maar als ik me veilig voel zou ik zeker mijn gedacht zeggen. Er zijn genoeg plaatsen waar je afval kan brengen, het hoort niet thuis in een veld!