Hou je hond steeds aan de leiband

Hondenbezitters opgelet! Vanaf 1 april j.l. valt het niet aan de leiband hebben van je hond onder de GAS-boetes. Het is verplicht je hond aangelijnd te houden in de volledige gemeente Riemst. Ook bijvoorbeeld wanneer je zelf voor je woonst aan het werk bent en de hond jou daarbij gezelschap houdt.

Altijd aan de leiband

Honden, met uitzondering van honden gebruikt voor de jacht tijdens de vergunde periode, moeten aan de leiband gehouden worden op het volledige grondgebied van de gemeente. Er zijn uitzonderingen mogelijk: op terreinen gebruikt door erkende hondenscholen, in privétuinen of in andermans privétuin indien de eigenaar toestemming geeft.

Neem je voorzorgsmaatregelen

Als begeleider van een hond moet je, ongeacht waar, de nodige voorzorgsmaatregelen treffen opdat je hond geen gevaar zou betekenen voor voorbijgangers en geen schade aanbrengt aan de omgeving. Doe je dit niet, dan kunnen er maatregelen genomen worden. Dit gaat van het geven van een waarschuwing of het verplichten van een muilband of opleiding tot zelfs het in beslag nemen van de hond. Met uitzondering van personen met een handicap, vergezeld van hun geleidehond, is de toegang van honden verboden tot het zwembad, speelpleinen, sportvelden, sporthallen, alsook op plaatsen waar er aan de ingang een verbodsteken werd geplaatst.

Honden mogen nooit hinder veroorzaken door aanhoudend geblaf of gejank, het zijn de baasjes die moeten zorgen dat de rust van de omwonenden niet abnormaal verstoord wordt. Andersom mogen honden nooit opgehitst of getergd worden. Wanneer een hond wegloopt, dien je onmiddellijk de politie te verwittigen.

Weg met hondenpoep!

Niets vervelender dan een hoopje op je stoep zien liggen of aan je schoen voelen kleven. Maar hondenpoep is niet alleen vervelend en vies, het kan ook een gezondheidsrisico inhouden, omdat het wormen verspreidt die infecties kunnen veroorzaken. Vooral spelende kinderen in het park of in zandbakken kunnen besmet raken. Laat dus zéker op die plaatsen geen hondenpoep liggen!

Het probleem kan nochtans eenvoudig opgelost worden: neem een zakje mee tijdens de wandeling en ruim hondenpoep onmiddellijk op. Je kan dit zakje weggooien in de straatafvalbakjes. Wist je dat het opruimen van hondenpoep zelfs verplicht is volgens artikel 42 van de politieverordening? Louter het niet bij hebben van een zakje, wordt als een inbreuk beschouwd. Denk hier voortaan aan als je je hond uitlaat!

TIP: Denk aan het milieu en gebruik bij voorkeur 100% biologisch afbreekbare zakjes, speciale papieren zakjes of zakjes uit 100% gerecycleerd materiaal.

Wil je alle regels uit het GAS-reglement van onze gemeente nog eens op een rijtje? Klik dan op onderstaande link:

GAS-reglement gemeente Riemst