Hou je huis gezond

Wist je dat de lucht in je woning meer vervuild kan zijn dan de buitenlucht? Zonder dat je het beseft, vervuil je de lucht binnen door de producten die je gebruikt of nieuwe materialen die je in huis haalt. En dat kan een slechte invloed hebben op je gezondheid.

Gelukkig kun je er zelf iets aan doen! Met onze tips kun je aan de slag gaan om bewuster producten en materialen te kiezen en te gebruiken. Door je woning daarbovenop ook nog goed te ventileren en te verluchten, zorg je ervoor
dat schadelijke stoffen zich niet opstapelen in je huis.

  • Ga voor een rookvrij huis. Roken in huis is de grootste vervuiler van de binnenlucht. De vervuilende stoffen in sigarettenrook kunnen zich verspreiden in het hele huis, ze blijven lang hangen en kunnen zich ook vastzetten op meubels, stoffen en speelgoed. Wonen in een huis waar gerookt wordt, vergroot de kans op astma, middenoorontstekingen en wiegendood.
  • Lees het etiket en kies bewust voor schoonmaakproducten zonder gevarensymbool. Geef de voorkeur aan producten met een (eco)label. Zo spaar je ook het milieu.
  • Maak slimme keuzes tijdens het poetsen. Heb je al die producten echt nodig? Soms kan een spons of een microvezeldoek wonderen doen. Of probeer eens natuurlijke middelen, zoals azijn, citroensap of soda. Bij het gebruik van spuitbussen wordt het product verneveld in fijne druppeltjes die je diep inademt. Door te kiezen voor een fles met schroefdop, vermijd je dit.
  • Heb je last van onaangename geurtjes in huis? Koop geen luchtverfrissers, maar verlucht je woning. Leg ook best geen wierookstokjes of geurkaarsen in je winkelmandje.
  • Stook zo weinig mogelijk met je kachel of haard. Bij verbranding komen allerlei schadelijke stoffen vrij. Stook je toch? Gebruik dan onbehandeld hout en zorg voor een voortdurende aanvoer van verse lucht.

Op zoek naar meer info? Neem een kijkje op www.gezondheidenmilieu.be en www.bouwgezond.be

Bron: Logo Limburg vzw