Iedereen zichtbaar in Riemst

De gemeente Riemst zal in september elke bewoner van een woning een reflecterend huisnummer bezorgen. In totaal gaat het om net geen 7.000 woningen.

“Wij willen dat iedereen zichtbaar wordt in Riemst,” stelt burgemeester Mark Vos, “op die manier winnen hulpdiensten in noodsituaties dringende minuten die een leven kunnen redden.”

Huisnummers zijn vaak niet (goed) leesbaar of niet zichtbaar, zeker ’s nachts of bij slecht weer. Nochtans rekenen heel wat diensten en mensen op een goede leesbaarheid. Denk maar aan de hulpdiensten, de postbode, de dokter die op huisbezoek komt, pakjesdiensten,…

Majoor Jos Peters, Brandweer Oost-Limburg: " Niet alleen voor de brandweer, maar voor alle hulpdiensten is een reflecterend huisnummer zeer belangrijk. Enerzijds zorgt het voor uniformiteit. De hulpdiensten weten meteen waar ze naar moeten zoeken. Anderzijds is zo’n reflecterend huisnummer onmiddellijk leesbaar, ook in duisternis. Zo verliezen we geen tijd bij dringende interventies."

In september zal elk gezin met de post een reflecterend huisnummer ontvangen en een folder met praktische tips: waar en hoe bevestig ik mijn reflecterend huisnummer? Wat als ik huurder ben? Wat met appartementsgebouwen? Het project is goed voor een investering van 12.400 euro.

Mark Vos, burgemeester: “Wij vinden het belangrijk om iedereen een nieuw reflecterend huisnummer te bezorgen, omdat dit echt wel het verschil kan maken in noodgevallen. Het is een kleine maatregel met een groot effect. De gemeente neemt de kosten van de aankoop van de huisnummers op zich, het enige dat we aan onze inwoners vragen is om het reflecterende huisnummer ook op te hangen.”