Jubilarissen Riemst krijgen fotoboek over hun gemeente

“Verbeeld onze gemeente Riemst ten voeten uit” vroeg het gemeentebestuur aan fotograaf Tijs Posen. Het resultaat mag gezien worden: een fotoboek met een unieke kijk op onze gemeente in de loop van de seizoenen. De gemeente toont het fotoboek voor het eerst aan de hand van een tentoonstelling in de exporuimte van De Boekerij.

Marina Pauly, schepen van Communicatie: “Het boek is opgevat als een aantrekkelijke mix van landschappen, herkenbare gezichten en bruisende evenementen. Kortom: een mooi visitekaartje voor onze gemeente. Het boek zal dienen als een exclusief relatiegeschenk voor de jubilarissen in Riemst. Op die manier worden de wit-blauwe gemeenteschalen vervangen door een moderner, tijdloos geschenk. Meer nog: zo’n fotoboek wordt zelfs waardevoller met de jaren. Foto’s leggen immers vast hoe onze omgeving er nu uitziet, en worden met het evolueren van de maatschappij steeds unieker en kostbaarder.”

Mark Vos, burgemeester: “We kozen er bewust voor om al onze dorpen, in de verschillende seizoenen in beeld te brengen, om een zo volledig mogelijk overzicht te geven van alles wat onze gemeente te bieden heeft. We zijn dan ook heel trots op het resultaat en willen iedereen die er aan meegewerkt heeft van harte bedanken.”

Het fotoboek kwam tot stand in samenwerking met fotograaf Tijs Posen en grafisch vormgever Johan Vandebosch.

Tijs Posen, fotograaf: “Als kleinzoon van een ‘kattenviller’ pur sang heb ik deze opdracht vanuit meer dan een gewone interesse ter harte genomen en met veel plezier gedaan. Ik zie het fotoboek als een verzameling van sprekende beelden, die woorden overbodig maken, kortom: foto’s als visuele oneliners, die nauwelijks uitleg behoeven. Tijdens mijn opdracht vielen niet alleen de karakteristieke plekken en gebouwen op, maar ook de vele mensen die ik tijdens mijn verkenningen mocht ontmoeten en portretteren.”

In het boek is voor elk dorp een typische, herkenbare uitspraak in het dialect opgenomen.

Marina Pauly, schepen van Communicatie: “We vinden het belangrijk om het culturele erfgoed van de dialecten levendig te houden. Daarom zijn we voor elk dorp op zoek gegaan naar een typische uitspraak die herkenbaar klinkt voor wie het dialect van dat dorp machtig is. We zijn de vele vrijwilligers dankbaar die hiervoor een bijdrage geleverd hebben, de dialecten maken het fotoboek helemaal af.”

Het fotoboek wordt voorgesteld aan de hand van een mobiele tentoonstelling, waarbij enkele beelden uit het boek te bezichtigen zijn voor het grote publiek.

Marina Pauly, schepen van Communicatie: “Op die manier willen we toch iedereen de kans geven om de beelden uit het boek te bewonderen. De tentoonstelling zal nog enkele weken te bezichtigen zijn in de exporuimte van de Boekerij en verhuist daarna naar verschillende andere locaties binnen onze gemeente. Op die manier willen we een zo breed mogelijk publiek laten genieten van deze visuele weergave van onze mooie, warme gemeente.”

Het fotoboek weerspiegelt Riemst des te meer omdat er vele Riemstenaren aan meegewerkt hebben.

Marina Pauly: “Verschillende mensen maakten tijd vrij om te poseren voor ons fotoboek, denk maar aan alle individuele geportretteerden, maar ook de foto’s van onze muziekverenigingen, jeugdvoetbal, Tevona, in het rusthuis en op de verschillende succesvolle evenementen. Daarnaast konden we met de hulp van de Heemkundige kringen en enkele vrijwilligers en enthousiastelingen de dialecten verzamelen in de correcte schrijfwijze. Hun hulp maakt dat we dit fotoboek echt kunnen beschouwen als een boek van en voor Riemst.”

Data en locaties tentoonstelling

De gratis tentoonstelling over het gemeentelijk fotoboek is nog tot 17/01 te bezichtigen in de exporuimte van De Boekerij, daarna verhuist de tentoonstelling naar de hal van het gemeentehuis.