Maart 2020: Maand van het bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker

In oktober 2013 startte de Vlaamse overheid met een Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker. Het onderzoek moedigt mannen en vrouwen van 50 tot en met 74 jaar aan om elke twee jaar gratis een stoelgangtest te doen. Een laboratorium onderzoekt of je stoelgangstaal bloedsporen bevat. Te veel bloed in de stoelgang kan wijzen op dikkedarmkanker of op poliepen, dit zijn de voorlopers van dikkedarmkanker.

Dikkedarmkanker ontstaat heel langzaam. Bovendien kunnen poliepen worden opgespoord en verwijderd, voordat er kankercellen worden gevormd. Daardoor is dikkedarmkanker één van de ziekten die in aanmerking komen voor een bevolkingsonderzoek.

Wees er op tijd bij

Tijdig opsporen is belangrijk. Doordat de ziekte of het risico erop eerder worden vastgesteld, kunnen verwikkelingen of een (zwaardere) behandeling worden vermeden en is de kans op volledige genezing groter. Je doet dus best van je 50ste tot en met je 74ste elke twee jaar de stoelgangtest.

Uitnodigingsbrief

Behoor je tot die leeftijdsgroep en is het twee jaar geleden dat je een stoelgangtest liet onderzoeken, dan krijg je van het Centrum voor Kankeropsporing een uitnodigingsbrief. Wil je weten wanneer je die brief in de brievenbus mag verwachten? Dat kan heel eenvoudig online via www.myhealthviewer.be, www.mijngezondheid.be of www.cozo.be. Daar kan je ook je vaccinaties, medisch dossier en medicatieschema vinden. Inloggen kan via je elektronische identiteitskaart. Je kan ook de app ‘itsme’ gebruiken.

Meer info

Heb je vragen over je persoonlijke medische situatie, neem dan contact op met je huisarts. Wil je meer weten over het bevolkingsonderzoek? Dan kan je gratis bellen naar het Centrum voor Kankeropsporing op 0800 60160 tussen 9.00 en 12.00 uur en 13.00 en 16.00 uur, een e-mail sturen naar info@bevolkingsonderzoek.be of surfen naar https://dikkedarmkanker.bevolkingsonderzoek.be/