Bezorgd over het Coronavirus?

Bekijk hier alle actuele informatie: https://www.info-coronavirus.be/nl/ @be_gezondheid0800 14 689

Natuurpunt Riemst herstelt historische boomgaard in Kanne

Natuurpunt Riemst heeft in samenwerking met de gemeente Riemst, het Regionaal Landschap Haspengouw & Voeren en de Nationale Boomgaardenstichting een grote boomgaard aangeplant in het natuurgebied Plateau van Caestert te Kanne. 

De nieuwe boomgaard telt 33 fruitbomen en ligt in het weiland tegenover Hoeve Caestert. Op deze locatie lag in een ver verleden ook al een grote boomgaard. Na het bestuderen van historische kaarten en oude foto’s werd de locatie van de verdwenen boomgaard terug opgezocht. Deze week werd de boomgaard terug aangeplant op zijn oude locatie.

De boomgaard is een meerwaarde voor het natuurgebied. Een boomgaard herbergt veel leven. Insecten, vogels en zoogdieren gebruiken fruitbomen als nestplaats en als voedselbron. Afgevallen fruit vormt een lekkernij voor de dassenpopulatie in het natuurgebied. Ook de eikelmuis, in de volksmond fruitrat genoemd, is een liefhebber van fruit.

Wandelaars kunnen mee profiteren van het prachtige Haspengouwse landschap. De nieuwe boomgaard, met de historische hoeve op de achtergrond, vormt tijdens de bloesemperiode een idyllisch plekje. Natuurpunt Riemst zal in de toekomst tijdens de herfst het fruit met vrijwilligers plukken om te laten persen tot vers appelsap of om heerlijke perenstroop mee te maken. Hierdoor kan iedereen genieten van de heerlijke producten die in het landschap van Riemst worden voortgebracht.