No plastic is the new fantastic

Sinds 2020 zal het verboden zijn om drank te serveren in wegwerpbekertjes, blikjes of petflesjes. Dat geldt voor alle evenementen, van schoolfeesten tot grote festivals. Als de organisator toch zulke wegwerpartikelen aanbiedt, is hij verplicht om voor 95 procent de materialenstroom terug in te zamelen.

Nieuwe Europese richtlijn

Het Europees Parlement heeft een nieuwe richtlijn ingevoerd omtrent eenmalige plastics met als bedoeling het zwerfvuil in de zee te beperken. De Europese richtlijn viseert daarbij de top tien wegwerpplastics die het vaakst op stranden of in de zee aangetroffen worden.

Daardoor is het volgend jaar niet meer toegelaten om drank te serveren in wegwerpbekertjes, blikjes of petflesjes. Er wordt echter er een onderscheid gemaakt tussen ‘voor’ en ‘achter’ de toog. Zo zou uit jarenlange ervaring en projecten blijken dat frontstage sorteerbakken niet helpen. Dranken kunnen wel nog aangekocht worden in petflessen, glazen wegwerpflessen of eventueel blik, maar de drank zelf moet in herbruikbare bekers aan de consument geserveerd worden.

Achter de toog, of backstage, geldt een sorteerverplichting voor wegwerpartikelen. Aan de hand van een retoursysteem kunnen bijvoorbeeld plastic bekers terug ingezameld worden, waardoor het vervolgens backstage kan worden gesorteerd.

De Groene Vent helpt jou

De Groene Vent is een ervaren gids van de OVAM die organisatoren van festivals, fuiven, markten, processies, sportmanifestaties en stoeten helpt om hun event duurzamer te maken. Hij geeft je de nodige info over wetgeving, subsidies, tools, tips & tricks. Je vindt hem online via www.ovam.be/degroenevent.

Ontdek hoe groen jij al bent in je event!

Dat kan aan de hand van de Groeneventscan. Dat is een test aangeboden door Groene Vent, waarbij je vink na vink je event groener en groener ziet worden.

Is jouw event groen genoeg? Dan maak je misschien wel kans op een ‘Groenevent Award’ van OVAM. Niet alleen word je dan bekroond met een mooie titel, maar er hangt ook een mooie geldprijs aan vast.

Tip: herbruikbare bekers via Limburg.net

De afvalintercommunale Limburg.net stelt herbruikbare drankbekers, met bijhorende bakken, ter beschikking van de sport-, cultuur-, jeugd- en buurtverenigingen, onderwijsinstellingen (die erkend zijn, gesubsidieerd worden of aangesloten zijn bij de gemeenten), de gemeentelijke diensten en adviesraden van de gemeenten in het werkingsgebied van Limburg.net. Met deze uitleendienst wil Limburg.net haar burgers en gemeentelijke vennoten helpen bij het beperken van hun afval en hen aanzetten evenementen duurzaam te organiseren. 

Limburg.net beschikt over ongeveer 150.000 bekers. Voor het ontlenen van de bekers werkt Limburg.net samen met Festicup. Alle afspraken over het ontlenen, terugbrengen en betalen van de kosten voor de bekers worden gemaakt tussen de ontlener en Festicup. De bekers worden aangevraagd met het daartoe voorziene aanvraagformulier. 

Limburg.net voorziet een standaard festivalbeker van 30cl (tapmaat 25cl). Indien gewenst kunnen ook andere bekers (cava, wijn, jenever…)  gehuurd worden bij Festicup aan de tarieven van Limburg.net. 

Meer info over het ontlenen van de bekers kan je terugvinden in het reglement en de handleiding op deze website