Orgaandonor worden? Registreer je nu online!

Orgaantransplantatie is voor veel patiënten met chronische, onomkeerbare aandoeningen van levensbelang. In ons land wachten meer dan duizend mensen op een nieuw leven via orgaandonatie. Als jouw leven stopt, kan een ander verder. Wil jij orgaandonor worden? Je kan dit nu ook online aanvragen via ons e-loket.

Organen die gedoneerd kunnen worden, zijn het hart, de nieren, de longen, de lever, de alvleesklier
en de dunne darm. Enkel patiënten die hersendood verklaard worden, kunnen donor zijn. Die diagnose wordt gesteld door drie artsen die onafhankelijk optreden. Pas dan wordt orgaandonatie mogelijk.

Wetgeving

De wetgeving rond orgaandonatie dateert van 1986 en hanteert het principe ‘zwijgen is toestemmen’. Iedereen die ouder is dan 18 jaar en:
- ingeschreven is in het bevolkingsregister,
- of meer dan 6 maanden in het vreemdelingenregister is ingeschreven,

is automatisch orgaandonor in België. In de praktijk zullen de artsen, ook als er niets geregistreerd
is rond orgaandonatie, bij de nabestaande navragen hoe de overledene stond tegenover orgaandonatie. Dit is altijd een moeilijk gesprek op een moeilijk moment.

Wilsverklaring afleggen

Wil je vermijden dat je familie deze moeilijke keuze moet maken, dan kan je bij de dienst Bevolking een wilsverklaring afleggen. Hierin leg je vast dat je orgaandonor bent of uit je net je verzet tegen orgaandonatie. Elke beslissing kan op ieder moment herzien worden.

Ook een minderjarige die in staat is deze rechtshandeling te stellen met voldoende inzicht (meestal vanaf 12 jaar), kan een beslissing laten noteren. Let op: als de minderjarige 18 jaar wordt, moet deze verklaring vernieuwd worden. Voor een minder- of meerderjarige die niet wilsbekwaam is, kan de ouder of voogd enkel een verzet laten noteren voor deze persoon. De registratie van de instemming met of weigering tot orgaandonatie is gratis.
 

Nu ook via het e-loket!

Wil je orgaandonor worden, maar heb je weinig tijd om langs te komen op het gemeentehuis? Geen probleem! Je kan je nu ook online registreren via ons e-loket.
1) Surf naar www.riemst.be/e-loket.
2) Zoek bij de letter O naar ‘Orgaandonatie’.
3) Klik op de knop ‘Ik word orgaandonor’.
4) Meld je aan met je eID.
5) Doorloop de stappen.
6) Je hebt zonet iemands kans op leven verhoogd!