Riemst en provincie Limburg planten samen klimaatbomen

In het waterbekken te Val-Meer werd op 12 maart symbolisch de eerste klimaatboom geplant. In totaal komen er 79 hoogstambomen en 1500 struiken in de waterbekkens. De aanplant zorgt voor een verhoging van de opname van CO² en fijn stof. De klimaatbomen zorgen bovendien voor meer schaduw en koelte en houden de verdroging van de bodem tegen. 

Door de klimaatverandering veranderen de weerspatronen. Meer neerslag in de winter en meer hitte en droogte in de zomer, afgewisseld met zeer hevige regenbuien. Om de effecten van deze extremere weersomstandigheden mee te helpen milderen, slaat de gemeente Riemst de handen in elkaar met de provincie Limburg. Via een aantal projecten wordt ingezet op het aanplanten van extra bomen. Deze aanplant zorgt voor een verhoging van de opname van CO² en fijn stof. Deze ‘klimaatbomen’ zorgen bovendien voor meer schaduw en koelte en houden de verdroging van de bodem tegen. Op vrijdag 12 maart start de aanplant in het provinciale waterbekken in de Langstraat te Val-Meer.

Klimaatbomen in waterbekkens

De gemeente Riemst voorziet jaarlijks 10.000 euro voor de aanplant van klimaatbomen. Riemst sluit nu een overeenkomst af met de provincie Limburg voor de gezamenlijke aanplant van 79 hoogstambomen en 1500 struiken. De werken worden uitgevoerd door het landschapsteam van Natuurpunt en starten op vrijdag 12 maart 2021.

Mark Vos, burgemeester: “De aanplant van de klimaatbomen verhoogt de biodiversiteit in ons open akkerlandschap. Er ontstaan nieuwe, kleine leefgebieden voor akkervogels als de patrijs en de geelgors. Ook kleine zoogdieren als de das, de hermelijn en de wezel en verscheidene vleermuissoorten profiteren mee. De bomen worden zeer bewust op de hoger gelegen delen in de waterbekkens geplaatst. Hier krijgen de bomen voldoende ruimte om volledig te kunnen uitgroeien. Zo garanderen we een lange toekomst voor onze klimaatbomen.”

Peter Neven, schepen van klimaat: “De klimaatbomen zorgen bovendien voor de nodige schaduw en verkoeling voor de schapen, die onze Riemstse bekkens begrazen. Bij de begrazing verspreiden de schapen zaden en dit zorgt dan weer voor een meer gevarieerde plantengroei en insectenaanwezigheid. De schapen zijn een extra biodiversiteitsverhoger. Die verdienen dus wat welkome schaduw in de zomermaanden.”

Bert Lambrechts, gedeputeerde van Water, Milieu en Natuur: “Met veel plezier werken we samen met Riemst om klimaatbomen te planten. Om maximale ondersteuning te bieden, stellen we niet alleen provinciale bufferbekkens ter beschikking maar hebben we ook aan onze aannemer gevraagd om de bomen te planten. Bovendien werken we momenteel aan de actualisatie van het provinciale klimaatplan. De aanplant van extra bomen en struiken past perfect in ons klimaatplan in opmaak. 11 maart werd ook een nieuwe website gelanceerd, www.klimaatbomeninlimburg.be, die informatie rond klimaatbomen hapklaar presenteert. De website past binnen onze campagne “Klimaatbomen in Limburg” en moet er mee voor zorgen dat bomen opnieuw ruimte krijgen in Limburgse tuinen, parken, pleinen en straten. En dat is geen kwestie van verfraaiing maar een echte noodzaak. Hopelijk inspireert deze terreinactie ook andere lokale besturen. Klimaat is een zaak van iedereen.”

Wegens succes verlengd: elk jaar 25 klimaatbomen in de dorpskernen

I.s.m. het Centrum voor Duurzaam groen werden er de voorbije 3 jaar ook jaarlijks 25 klimaatbomen geplant in de Riemstse dorpskernen. Deze bomen – die gratis ter beschikking werden gesteld door de provincie Limburg – capteren CO² en fijn stof.

Peter Neven, schepen: “De klimaatbomen vergroenen de pleintjes en de ontmoetingsplekken in onze 13 Riemstse dorpen. We zijn verheugd dat dit project nog een extra jaar verder gezet kan worden.”

Het LSM klimaatbomenproject

Riemst zal in de toekomst – net als 15 andere partnergemeenten in het LSM Klimaatbomenproject – bijkomend nog 142 klimaatbomen aanplanten.
Bert Lambrechts, gedeputeerde provincie Limburg: “LSM maakte in het verleden een budget vrij van 1 000 000 euro voor de aankoop en aanplant van bijkomende klimaatbomen bij voorkeur bedoeld voor publieke plaatsen. De gemeente Riemst tekende in op dit aanbod en kan hierdoor rekenen op een subsidie van 50% voor de aanplant van maar liefst 142 klimaatbomen. Momenteel bekijken we met de provincie Limburg, LSM en Limburg.net hoe we nog meer Limburgse gemeenten in de toekomst kunnen ondersteunen bij de aanplanting van klimaatbomen. Om de aankoop en aanplant van klimaatbomen door gemeenten vlotter te doen verlopen, wordt op dit moment gewerkt aan een nieuw reglement dat de bestaande reglementen van Ruimte voor Bomen (Limburg.net) en het LSM-klimaatbomenfonds samenvoegt.”