Bezorgd over het Coronavirus?

Bekijk hier alle actuele informatie: https://www.info-coronavirus.be/nl/ @be_gezondheid0800 14 689

Riemst hijst vlag Mayors for Peace

Mayors for Peace is een internationaal netwerk van steden en gemeenten waar ook Riemst lid van is. Deze organisatie werd in 1982 opgericht door de burgemeesters van Hiroshima en Nagasaki en heeft tot doel om in solidariteit met steden van over heel de wereld te pleiten voor nucleaire ontwapening. Naar aanleiding van de jaarlijkse herdenking van de atoomaanvallen op de steden Hiroshima en Nagasaki op 6 en 9 augustus, hijsen we de groen-witte vlag. 

Wereldwijd telt de organisatie 7772 steden in 163 landen. In België zijn 375 steden en gemeenten lid van het netwerk. De stad Ieper functioneert sedert vorig jaar op vraag van burgemeester Matsui van Hiroshima als ‘lead city’ voor België. Vanuit deze functie heeft de Ieperse burgemeester Talpe het initiatief genomen om alle leden van het netwerk op te roepen om deel te nemen aan een gezamenlijk initiatief dat visibiliteit geeft aan het netwerk en dit naar aanleiding van de jaarlijkse herdenking van de atoomaanvallen op de steden Hiroshima en Nagasaki op 6 en 9 augustus. Ook onze gemeente neemt deel aan dit initiatief en zal de Mayors for Peace vlag hijsen op dinsdag 6 augustus om 8u15 en de vlag strijken op vrijdag 9 augustus om 11u02. Op deze manier wil Riemst niet alleen mee helpen om het netwerk visibiliteit te geven maar krijgt het engagement binnen het netwerk Mayors for Peace ook concreet vorm.

Op 6 en 9 augustus is het exact 74 jaar geleden dat de beide Japanse steden het slachtoffer werden van een aanval met een kernwapen. Twee bommen (Little boy (Hiroshima) en Fat Man (Nagasaki)) vernielden twee steden en maakten vrijwel meteen 140000 en 70000 slachtoffers. Samen met de burgemeesters Matsui en Taue willen we stilstaan bij wat de beide Japanse steden is overkomen en samen met hen de internationale gemeenschap oproepen op dringend werk te maken van wereldwijde nucleaire ontwapening. Vandaag telt de wereld immers nog steeds zo’n 15000 kernwapens die gemiddeld 30 keer de kracht hebben van de bommen die 74 jaar geleden zijn ingezet.

Meer info over Mayors for Peace en het initiatief: Secretariaat Mayors for Peace België – vrede@ieper.be / 057 239 459