Riemst investeert in zonnepanelen

Duurzaamheid en aandacht voor het klimaat zijn belangrijker dan ooit. Als gemeente willen we dan ook het goede voorbeeld geven. Daarom worden de gemeentelijke gebouwen energetisch verbeterd en waar mogelijk uitgerust met zonnepanelen. Ook het gemeentehuis werd onlangs voorzien van een zonne-installatie.

Mark Vos, burgemeester: “Momenteel liggen er al zonnepanelen op het gebouw van de Technische Dienst, de bibliotheek, de gemeentelijke sporthal en de gemeentelijke basisschool in Riemst. Het gemeentehuis maakt nu ook deel uit van dit lijstje. Er werd een zonne-installatie gelegd van 88 panelen, goed voor 26.400 Wattpiek. Op alle gebouwen samen hebben we zo een totaal vermogen van +/- 80.000 Wattpiek. Ook in de toekomst blijven we inzetten op het energetisch verbeteren van onze gebouwen, zo onderzoeken we ook de mogelijkheden om zonnepanelen te plaatsen op de sporthal in Herderen, de gemeentelijke basisschool in Millen en het Sociaal Huis.”

Mathieu Eycken, schepen van Leefmilieu: “We ondertekenden het Europese Burgemeestersconvenant voor Energie en engageren ons zo om de CO2-uitstoot tegen 2030 te reduceren met 40%. Eind 2019 zullen we ook een klimaatactieplan indienen bij Europa, onder begeleiding van de Provincie Limburg en de betrokken partners. Op die manier willen we het klimaat doortrekken naar alle beleidsdomeinen en streven we naar een veerkrachtige gemeente, die voorbereid is op de gevolgen van de klimaatsverandering.”

De gemeente investeert daarnaast ook in energiezuinige straatverlichting en wagens en biedt een fietsvergoeding aan, aan het gemeentepersoneel.

Mathieu Eycken, schepen van Leefmilieu: “We trachten ook onze inwoners mee te nemen in dit verhaal en hen te stimuleren om zich in te zetten voor het klimaat. Denk maar aan initiatieven zoals de DuWoLim-lening, de premies voor energiezuinige renoveerders, BENoveren en sensibilisatie-acties zoals Mooimakers, Mei plasticvrij of de zwerfvuilactie Straat.net.”

De inwoners van Riemst blijken al in het kop van het peloton te zitten wat betreft zonne-installaties.

Mark Vos, burgemeester: “In Riemst kwamen er van 1 januari 2017 tot 1 maart 2018 maar liefst 130 nieuwe zonne-installaties bij. In maart 2018 beschikten we over 78,6 installaties per duizend inwoners. Dit is een stijging van 11,4% ten opzichte van januari 2017.”

De plaatsing van de zonnepanelen op het gemeentehuis is een investering van 29.000 euro, die een besparing van 35% op het totale verbruik zal opleveren.