Riemst is pleegzorggemeente

Wist je dat er in Riemst 8 pleeggezinnen zijn? Zij zorgen voor een kind, wanneer dat voor de ouders even niet lukt. 8 keer een bijzonder waardevol en onmisbaar engagement. Daarom besloot het gemeentebestuur in mei 2017 om pleegzorggemeente te worden. Samen met Pleegzorg gaan we op zoek naar nieuwe pleeggezinnen en hebben we extra aandacht voor de noden van de bestaande pleeggezinnen uit onze gemeente.

Heleen en Theo uit Vlijtingen zijn één van deze 8 warme gezinnen uit onze gemeente. Met twee volwassen pleegkinderen die inmiddels uit huis zijn, en één pleegzoon van 11 jaar die sinds 2016 bij hen woont, hebben ze al heel wat ervaring. Eigen kinderen wilden ze niet per se – “we hebben niets met baby’s” - maar ze wilden wel graag een verschil maken in het leven van een kind. Via een collega van Theo kwamen ze in aanraking met pleegzorg en al snel werd duidelijk dat dit bij hen past.

Tijdens ons gesprek loopt hun pleegzoon in en uit, om te vragen of hij nog wat langer op de PlayStation mag of om pup Mira, die pas enkele dagen bij hen is, even buiten te laten. Het is een vrolijke jongen die heel open vertelt over zijn kennismaking met het pleeggezin: “Het eerste moment dat ik Heleen en Theo zag was leuk, maar toen ik eenmaal hier woonde, moest ik toch erg wennen. Ik moest ook naar een nieuwe school en dat was spannend. Soms miste ik de leefgroep wel”.

Ook Heleen en Theo geven aan dat het die eerste tijd wat zoeken was. “Je moet elkaar nog leren kennen. Er is uiteraard een kennismakingsperiode, maar toch blijven we vreemde mensen en kan je het hechten niet afdwingen. Het is toch wel wat voor zo’n kind. Daar moet je de tijd voor nemen.” Ondertussen loopt alles goed. “Hij brengt leven in de brouwerij. En je krijgt er veel voor terug. Het vertrouwen dat het kind je schenkt, is heel bijzonder. Als je ziet dat een kind zichzelf durft te zijn en zich veilig voelt, betekent dat heel veel.”

“Daar moet je wel voor werken”, geven ze ook aan. “Pleegzorg moet een weloverwogen keuze zijn. Je gezin moet stabiel zijn en je moet ook bereid zijn om samen te werken met de ouders.” Langs de andere kant sta je er ook nooit alleen voor, zo beamen ze beiden. “Onze begeleidster Stanytza is onze buffer. Zo blijft ons contact met de ouders steeds positief en moeten wij nooit slecht nieuws brengen.”

Wil je zelf ook pleeggezin worden? Kom dan eens langs op een vrijblijvende infoavond. Meer informatie vind je op www.pleegzorglimburg.be, via tel. 089 84 07 60 of via info@pleegzorglimburg.be.