Spring zuinig om met drinkwater: tips

Tijdens de warme zomermaanden brengt water de nodige verfrissing. De groene grasmatten en kleurrijke bloemenperken worden rijkelijk besproeid, zwembaden worden gevuld voor een zomer vol waterpret. De Watergroep staat in de gemeente elke dag in voor de levering van lekker en gezond drinkwater. Zij geven graag enkele tips om in droge periodes zuiniger met drinkwater om te springen. 

  • Een frisse douche is bij warm weer veel doeltreffender dan een lang bad. Een bad laten vollopen vraagt 100 tot 150 liter drinkwater, een hoeveelheid water waarmee je drie keer kan douchen. En met een zuinige sproeikop, zelfs 5 keer. 
  • De grond opharken en hakken is even goed als tweemaal sproeien. Hierdoor breek je de harde laag. Dat houdt de grond luchtig en vochtig. Wist je dat onkruid hierdoor ook geen kans krijgt om te groeien?
  • Sproei de tuin alleen als het langdruig droog is. Liever 1 keer per week een kwartier, dan elke dag 5 minuten: de planten zullen dieper wortelen en minder gevoelig worden voor de droogte. Dit kan uiteraard ook perfect met opgevangen regenwater. 
  • Begiet bloemen en planten op de minst warme ogenblikken van de dag, zoals 's ochtends vroeg of 's avonds laat. Het water verdampt dan niet zo snel. Bovendien voorkom je beschadiging van de planten, want de waterdruppels kunnen bij zonneschijn als een vergrootglas werken en ze verschroeien.
  • Besproei je gazon niet. Je zal merken dat het zich na een periode van droogte sneller herstelt dan gedacht. 
  • Was je auto met regenwater of sla gewoon een keertje over.
  • Laat 's nachts de kraan dicht en geef het drinkwaterbedrijf de kans om de watertorens en reservoirs opnieuw te vullen. Zo heb je 's ochtends opnieuw heerlijk fris leidingwater.