Tien nieuwe informatiepanelen aan de ingangen van onze mergelgroeven

Op tien verschillende locaties werden recent informatiepanelen geplaatst aan de ingangen van de ondergrondse mergelgroeven in Riemst. Zo krijgen bezoekers van de groeven een beter inzicht in de geschiedenis en de erfgoed- en natuurwaarden ervan.

Elk een eigen thema

Elk paneel heeft een specifiek thema gerelateerd aan de ondergrondse mergelgroeve waarbij het zich bevindt. Zo staan er bij de Roosburg in Zichen panelen over de champignonkweek, de mergelontginning, de Roosburgramp (1958) en de reddingswerken. Aan de St.-Rochusstraat in Zichen wordt het verhaal verteld van de Pitjesberg, een aaneenschakeling van kleine kuilen. In Kanne bieden de panelen informatie aan over de verbreding van het Albertkanaal (waarbij groeve de Keel aangesneden werd), de instorting van de Muizenberg, de Kasteelgroeve bij het Chateau Neercanne en het eeuwenlange gebruik van groeve Avergat. Ook de landschappelijk waardevolle ingang van de Grootberg aan de straat het Avergat is uitgerust met een nieuw informatiepaneel.

Cultureel erfgoed

De installatie van de informatiepanelen gebeurde in het kader van het Europees jaar van het Cultureel Erfgoed 2018. Een subsidie voor het project ‘Het Mergelland van Vlaanderen’ werd toegekend. Er werden ook een symposium en rondleidingen georganiseerd, alsook een lespakket ontwikkeld voor de lagere scholen in de gemeente.

Het doel van dit project is ons unieke mergelerfgoed meer in de spotlights zetten en het gevoel van fierheid op ons erfgoed aanwakkeren. De nieuwe informatiepanelen kunnen ook de basis vormen voor toekomstige wandel- of fietsroutes. De gemeente Riemst mocht hiervoor rekenen op de inzet van de vrijwilligers van de Werkgroep Groevenonderzoek Riemst en de Studiegroep Onderaardse Kalksteengroeven die de informatie op de panelen hebben verzorgd. Een welgemeende dank u!