Verzakking op Mgr. Trudojansstraat Zussen

Tijdens de nacht van zaterdag op zondag 12 augustus heeft zich een verzakking voorgedaan in de Mgr. Trudojansstraat in Zussen, waarbij de gevel van een woning en een deel van het wegdek gedeeltelijk ingestort is. In totaal werden vijf woningen geëvacueerd. De hulpdiensten waren snel ter plaatse, niemand raakte gewond. Voor de getroffen families wordt de nodige opvang voorzien.

12/08 - UPDATE 14.00 u.

De oorzaak van de verzakking is vermoedelijk een lek in de waterleiding, dit wordt momenteel nog verder onderzocht. De stabiliteitsingenieur is ter plaatse, de situatie wordt op de voet gevolgd. We vragen de omgeving te vermijden en de perimeter die uit voorzorg ingesteld werd, te respecteren. Er is een omleiding voorzien via de Walenweg.

12/08 - UPDATE 18.30 u.

De werken ter hoogte van de Mgr. Trudojansstraat zijn beëindigd voor vandaag. De naastliggende mergelgroeven werden uit voorzorg gecontroleerd, maar bleken in orde. Morgen zal een gespecialiseerde firma uit Gent de woningen komen stabiliseren, waarna we kunnen onderzoeken hoe de opvulling gestart kan worden. De politie blijft vanavond en vannacht aanwezig om de woningen en de omgeving te monitoren. Morgen ondernemen we verdere maatregelen om de opvang voor de getroffen gezinnen te garanderen. Wij leven erg met hen mee en wensen hen veel moed in deze moeilijke periode. 

14/08 - UPDATE 19.15 u. 

Vandaag voerde een gespecialiseerde firma stabiliteitswerken uit aan de woningen die tijdens de nacht van zaterdag op zondag 12 augustus getroffen werden door een verzakking op de Mgr. Trudojansstraat in Zussen. Er werden horizontale stutbalken geplaatst aan de gevels, maar de situatie blijft gevaarlijk.

Mark Vos, burgemeester: “Momenteel is verder onderzoek nodig om te kunnen beslissen wat de vervolgstappen zijn. De eerste stabiliteitswerken zijn uitgevoerd, maar geven geen garantie op veiligheid. De komende dagen blijven we de situatie op de voet monitoren.”

De gezinnen kunnen voorlopig niet naar huis, maar vinden momenteel onderdak bij vrienden, buren, families of in één van de hotels of B&B’s. Ook het Sociaal Huis Riemst ondersteunt hen bij het vinden van opvang.

Mark Vos, burgemeester: “Wij proberen de getroffen families zo goed mogelijk op te vangen door hen te helpen bij de zoektocht naar opvang en door hen regelmatig updates te geven over de stand van zaken via een Whatsappgroep. We hebben hen ook persoonlijk uitgenodigd op het gemeentehuis. We leven erg met hen mee en appreciëren de hulp die vrijwillig aangeboden wordt via buren, vrienden, familieleden en de nabijgelegen scholen.”

Op vrijdag 17 augustus stond de officiële opening en inhuldiging van het Trudojansplein in Zussen op de planning. Uit respect voor de getroffen gezinnen werd besloten die viering uit te stellen. Een latere datum wordt nog gecommuniceerd, zodra hier duidelijkheid over is.

De site aan de Mgr. Trudojansstraat is volledig afgezet. Uit veiligheidsoverwegingen vragen we uitdrukkelijk om die perimeter te respecteren. De politie blijft de site ter plaatse controleren.

Mark Vos, burgemeester: “Het betreden van de perimeter is strafbaar, de politie zal hier streng op toezien.”

23/08 - UPDATE 9.00 u. 

Het gat in het wegdek op de Mgr. Trudojansstraat in Zussen werd opgevuld, aannemer Gemoco zette hiervoor maar liefst 40 ton zand en kiezel in. Deze week staan verdere stabilisatiewerken van de woningen op het programma.

Mark Vos, burgemeester: “Nu het wegdek volledig opgevuld is, kunnen we verder met de stabilisatiewerken aan de woningen. Huisnummer 16 is hierbij het eerst aan de beurt, daar wordt de mergelmuur gestabiliseerd en de woonkamer opgevuld. Die werken zullen enige tijd in beslag nemen, maar we rekenen er op dat een volledige stabilisatie mogelijk is.”

Nadien wordt gekeken wat er met de andere huizen zal gebeuren. Er blijft gevaar voor instorting, de stabilisatiewerken dienen dus zeer secuur te gebeuren. De exacte oorzaak van het waterlek dat zorgde voor de verzakking is nog niet bekend.

Ondertussen werden al heel wat solidariteitsacties op poten gezet door buurtbewoners, handelszaken, vrienden en familie.

Mark Vos, burgemeester: “Gisteren werd er bijvoorbeeld een grote frietverkoop georganiseerd op het plein in Zussen. We zijn blij dat Riemst zo’n warme gemeente is en hopen dat het de getroffen gezinnen een hart onder de riem mag steken.”