Waaraan je woning moet voldoen vanaf 1 januari 2020

Om de kwaliteit van woningen en huurwoningen te verbeteren, voert de Vlaamse regering strengere kwaliteitseisen in. Zo worden er tegen 2020 strikte normen vastgelegd voor dakisolatie, dubbele beglazing en rookmelders.

Dakisolatie en dubbele beglazing

Tegen 2020 moeten alle daken van zowel woningen als huurwoningen, die vóór 1 januari 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet, geïsoleerd zijn en minstens dubbel glas hebben.

De dubbelglasverplichting geldt enkel voor de leefruimtes, keukens, slaapkamers en badkamers van een woning. Traphallen, inkomhallen en gangen hoeven dus geen dubbel glas te hebben.

Indien bij een conformiteitsattest van de woning wordt vastgesteld dat de woning niet voldoet aan de isolatienorm, kent de woningcontroleur strafpunten toe. Een dergelijk woningonderzoek gebeurt meestal op aanvraag van een huurder.

Tussen 2015 en 2020 krijgt de woning die niet voldoet aan de isolatienorm een beperkt aantal strafpunten en krijgt de eigenaar de tijd om het dak te isoleren. Vanaf 1 januari 2020 zijn dit 15 strafpunten en kan de woning ongeschikt verklaard worden door de burgemeester.

Wordt er bij een woningonderzoek vastgesteld dat er geen dubbel glas in de woning staat, worden ook hier strafpunten toegekend. Vanaf 1 januari 2020 zijn dit 3 strafpunten voor één raam met enkele beglazing, 9 strafpunten voor meerdere ramen met enkele beglazing. Vanaf 1 januari 2023 zal het ontbreken van dubbele beglazing in meerdere ramen op zich volstaan voor een ongeschiktverklaring van de woning.

Rookmelder

Vanaf 1 januari 2020 moet iedere woning over de nodige rookmelders beschikken. Als dit niet het geval is, dan voldoet de woning niet aan de minimale veiligheids-, gezondheids- en woningkwaliteitsvereisten die de Vlaamse overheid vanaf 2020 oplegt.

Wie vandaag een woning zonder rookmelders verhuurt, krijgt geen conformiteitsattest. Het verhuren van een woning zonder de nodige rookmelders is strafbaar.

Meer info

Heb je vragen over deze normen? Wil je weten wat de gevolgen zijn voor de woning die je verhuurt? Of zit je nog met andere technische vragen? Maak gebruik van de gratis dienst en aarzel niet om de architect van Stebo te contacteren via onderstaande contactgegevens.

Ook dit jaar zijn er nog premies voor o.a. dakisolatie en super isolerende beglazing. Kom voor meer informatie zeker eens langs op het wekelijks woonloket van Stebo: iedere donderdag tussen 15.00 uur en 17.00 uur in het gemeentehuis.

Technisch adviseur Frouwke Bormans
Gsm: 0473 42 01 88
E-mail: frouwke.bormans@stebo.be

Sociaal adviseur Heidi Castermans
Gsm: 0471 33 98 30
E-mail: heidi.castermans@stebo.be