Wees niet gek, doe de tekencheck!

Wandelen in het bos, picknicken in het park of tuinieren in je tuin? Heerlijk! Let op, kleine spinachtige beestjes, beter gekend als teken, zijn extra actief tussen maart en oktober. Een tekenbeet voel je niet en is moeilijk te voorkomen. 

Controleer jezelf en anderen
Als een teek besmet is, kan je van een tekenbeet ziek worden. Maak er een gewoonte van jezelf en anderen te controleren als je in het groen bent geweest. Kijk extra aandachtig in knieholtes, liezen, bilspleet, navel, haarlijn en oksels.  

Verwijder een teek rustig en in één beweging
Hoe sneller je de teek verwijdert, hoe kleiner de kans dat je besmet wordt met de ziekte van Lyme. Heb je een teek gevonden? Verwijder de teek rustig en in één beweging met een tekenverwijderaar of een fijn pincet. Let er op dat je de teek niet op de buik of plat duwt. Gebruik geen ontsmettingsalcohol, azijn, zeep, jodium of een ander product voordat je de teek verwijdert. Verbrand hem ook niet. Heb je echt niets bij de hand, dan kan je met scherpe nagels of een lus van een dus draadje ook de teek verwijderen. 

Let de komende maanden op symptomen
Noteer wanneer je gebeten bent en hou de plek een maand lang in de gaten. Raadpleeg je huisarts als er rond de beet een groter wordende kring ontstaat of wanneer je griepachtige symptomen voelt. Registreer je tekenbeet via www.tekennet.be of via de app van TekenNet. Zo help je het onderzoek naar teken en tekenziekten vooruit.

Op www.tekenbeten.be vind je tips hoe je kan controleren op tekenbeten en hoe je een teek kan verwijderen.