Welkom op het mergelsymposium!

Welkom op het mergelsymposium!
Momenteel is het het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed 2018. De gemeente Riemst heeft samen met haar partners IOED Oost, Erfgoed Haspengouw en de Studiegroep Ondergrondse Kalksteengroeven (SOK) een projectsubsidie ingediend om het mergelerfgoed te promoten, met als titel ‘Het Mergelland van Vlaanderen.’ Zo trachten we het draagvlak voor het mergelerfgoed, waaronder de vele mergelgroeven en mergelbouwwerken, te vergroten. U bent alvast van harte welkom op één van onze activiteiten!
Riemst is bekend vanwege haar kalksteen, of mergel, en de ondergrondse mergelgroeven. Samen met enkele gebieden in Wallonië en Nederlands Zuid-Limburg vormt dit gebied het grensoverschrijdende Mergelland. De cultuur hangt hier nauw samen met de mergel, men heeft hier van geprofiteerd en helaas ook van geleden. Het wordt tijd om ons mergelerfgoed meer te promoten! Ook de scholen in Riemst ontvangen een educatiepakket met informatie over de lokale historie en het erfgoed.

Symposium op 6 en 7 oktober
Op 6 en 7 oktober organiseren we een tweedaags mergelsymposium in de feestzaal van de grotten van Kanne (Avergat 14). Alle aspecten van de mergelgroeven komen hier aan bod: van zee tot groeve, verdwenen mergelgroeven, wat met de toekomst en de bescherming  van het ondergronds landschap. Je leert meer over de geschiedenis van het Avergat, de Muizenberg en Cannerberg, de Roosburg(ramp) en de kuilen van Zussen en Zichen. Je ontdekt de rol van de mergelgroeven tijdens de vele oorlogen en de rol die ze speelden in de lokale gemeenschap. We brengen ook een veldbezoek aan twee bijzondere groeves.
Deelname aan het symposium kost 40 euro voor twee dagen en 25 euro voor 1 dag. Aanmelden kan via toerisme@riemst.be.

Tentoonstellingen
Een tentoonstelling over ons mergelerfgoed zal georganiseerd worden in de Sint-Hubertus kerk in Kanne en is te bezichtigen op 26 en 27 januari, 2 en 3 februari, 9 en 10 februari en 16 en 17 februari. We belichten de ontstaansgeschiedenis van het gesteente, het ontstaan van de mergelgroeven, het gebruik van mergel in vroegere eeuwen en de ontginningsmethodes. Ook het secundaire gebruik komt aan bod: de champignonkweek, de groeve als opslagruimte en de groeve tijdens de oorlog. Ook de Roosburgramp en het bovengronds erfgoed worden toegelicht. Natuurlijk hebben we ook aandacht voor onze fladderende vrienden, de mergelgroeven zijn beschermd als Natura2000 gebied voor o.a. de overwinterende populatie vleermuizen.
Rondleidingen
Ontdek het oude mergellandschap door middel van verschillende rondleidingen, zowel onder-als bovengronds. Hou onze uit in Riemst in de gaten en laat je begeleiden door ervaren gidsen. Zo vinden er verschillende rondleidingen plaats aan de Roosburg, Burght van Zussen, Plateau van Caestert, Tiendeberg Kanne, Jekerdel mergeldagbouwgroeven, mergeldorp en mergelgebouwen, groeve de Keel in Kanne en meer.

Onderwijsprogramma
Bij dit symposium hoort natuurlijk niet alleen een educatief aspect op de benoemde plaatsen, maar ook in verschillende klassen van de scholen in de gemeente Riemst. Zo is er ook de ontwikkeling van een educatief pakket over het mergelverleden van de gemeente voor leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar. Dit pakket zal verschillende aspecten bevatten waaronder informatief, activerend en educatief op verplaatsing.